Carregant...
 

Decret 50/2025, del 19-2-2025, pel qual s’aprova el Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris.



Exposició de motius

La Llei 18/2018, del 26 de juliol, de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris (en endavant, Llei 18/2018) va crear els ajuts a la producció ecològica i a la producció de productes agraris i alimentaris produïts sota règims de qualitat controlada d’acord amb les condicions i els criteris establerts reglamentàriament.

En data 31 d’agost del 2022, el Govern va aprovar per mitjà del Decret 350/2022 el Reglament sobre el règim de qualitat controlada d’Andorra i sobre els termes descriptius “Producte d’Andorra”, “Producte elaborat a Andorra” i “Recepta tradicional d’Andorra”, aplicables als productes agraris i alimentaris.

El Reglament establia les bases per a la producció i la comercialització de carn, vi, trumfes i mel sota els segells o distintius respectius que els puguin identificar en el comerç com a productes de qualitat controlada d’Andorra.

Atenent aquestes premisses, el Govern, en la sessió del 6 de març del 2024, va aprovar el Decret 101/2024 pel qual s’aprovava el Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, ordenant sota una única norma les condicions i els criteris per atorgar ajuts a la producció de productes agraris i alimentaris produïts sota règims diferenciats de qualitat.

Aquests ajuts estant directament vinculats al que s’estableix al capítol tercer, sobre els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, de la Llei 18/2018 i en particular al que es determina en l’article 23, segons el qual es considera producte de qualitat controlada el producte que compleix una sèrie de requisits específics fixats reglamentàriament que li aportin valor afegit, ja sigui a les característiques finals del producte o durant el seu procés de producció o de transformació.

Amb aquest darrer Reglament s’establien els ajuts a l’engreix de bestiar boví, oví, cabrum i equí que es cria i s’engreixa per ser destinat a la producció de carn que es comercialitza, segons s’escaigui, sota el segell oficial de “Carn de qualitat controlada d’Andorra” o sota el segell de la “IGP Carn d’Andorra”, així com el vi que es produeix i comercialitza sota el segell oficial de “Vi de qualitat controlada d’Andorra”.

Considerant que per acompanyar el desenvolupament i la diversificació del sector primari i al mateix temps afavorir la productivitat de les explotacions agràries és necessari establir ajuts que fomentin la producció dels altres productes que poden ser produïts sota règims de qualitat controlada que ja disposen d’un marc normatiu, com ara la producció de trumfes que es comercialitzin sota el segell oficial “Trumfa de qualitat controlada d’Andorra”, així com la producció de mel i altres productes alimentaris derivats de l’apicultura que es puguin produir i comercialitzar sota el segell oficial “Mel de qualitat controlada d’Andorra”;

Vist el Reglament d’execució (UE) núm. 963/2013 de la Comissió, del 2 d’octubre del 2013, per mitjà del qual es fa pública la inscripció i, per consegüent, el reconeixement per part de la Unió Europea de la indicació geogràfica protegida (IGP) Carn d’Andorra;

Vista la disposició final setena de la Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024, que modifica l’esmentat article 5 de la Llei 18/2018, i pel qual s’estableix que els ajuts vinculats a aquesta Llei s’han d’incrementar anualment en funció de la variació percentual que experimenti l’índex general de preus de consum (IPC);

Vist el decret 5/2025, del 15-1-2025, pel qual es fa pública la variació percentual de l’índex general de preus al consum (IPC) de l’any 2024 per a Andorra i pel qual s’estableix que la variació percentual de l’IPC de l’any 2024 és del +2,6%.

Atenent que per motius de claredat i de seguretat jurídica és convenient tornar a aprovar el Reglament pel qual es regeix la concessió d’ajuts per fomentar la producció de productes agraris i alimentaris sota règims de qualitat controlada i derogar el Decret 101/2024, del 6-3-2024, d’aprovació del Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris;

Tenint en compte les consideracions exposades i a proposta del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el Govern, en la sessió del 19 de febrer del 2025, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té com a objecte:

1. Regular i establir els ajuts destinats al foment de les pràctiques agràries que tenen com a finalitat la producció de productes agraris i alimentaris sota règims de qualitat d’acord amb el que s’estableix en el capítol tercer de la Llei 18/2018.

2. Determinar els beneficiaris, la tipologia dels ajuts, els criteris d’atorgament i la quantia dels ajuts, els requisits que s’han de complir, els procediments per poder-hi accedir i els mecanismes de control respectius d’aquests ajuts.
Article 2. Beneficiaris

Poden beneficiar-se dels ajuts totes les persones físiques o jurídiques que consten com a titulars d’una explotació agrària degudament inscrita al Registre d’Explotacions Agràries (REA) del departament encarregat de l’agricultura, i també les agrupacions de productors legalment constituïdes que optin per produir i comercialitzar productes agraris i alimentaris sota règims de qualitat controlada.
Article 3. Tipologia dels ajuts

1. Ajut directe a la producció en règim de qualitat dels productes agraris i alimentaris: és l’ajut destinat exclusivament als titulars de les explotacions agràries i a les agrupacions de productors que:

a) Compleixen tots els requisits fixats en la normativa vigent que regula els règims de qualitat controlada d’Andorra, que els pugui ser aplicable en cada cas.
b) Compleixen tots els requisits fixats per produir sota la protecció d’una identificació geogràfica o una denominació d’origen degudament registrada en el registre de la UE i compleixen la normativa i el plec de condicions respectiu.


2. Ajut indirecte a la producció en règim de qualitat dels productes agraris i alimentaris: és l’ajut destinat indirectament als titulars de les explotacions agràries i a les agrupacions de productors que es deriva:

a) Del finançament a càrrec de l’Estat de la delegació dels serveis d’inspecció, control i certificació a través dels organismes de control degudament autoritzats per operar a Andorra.
b) Del finançament a càrrec de l’Estat de la producció d’etiquetes o altres elements gràfics destinats a identificar i, si escau, enumerar els productes que es posen al mercat a disposició dels consumidors sota els distintius que els identifiquen com a productes produïts sota règims de qualitat controlada d’Andorra, així com les accions i activitats de promoció i foment que es puguin dur a terme per fer-ne difusió per afavorir-ne el consum, d’acord amb la disponibilitat pressupostària de cada exercici.

Article 4. Criteris d’atorgament i quantia dels ajuts directes

1. Criteris dels ajuts

a) Carn de qualitat controlada d’Andorra i IGP Carn d’Andorra:
L’ajut s’estableix per cap de bestiar sacrificat que s’hagi criat i engreixat d’acord amb el marc normatiu vigent que els sigui aplicable en cada cas i per mitjà del qual es regula el sistema de producció de la carn que es produeix i comercialitza sota els segells o distintius “Carn de Qualitat controlada d’Andorra” i “IGP Carn d’Andorra”.
En el cas dels bovins d’edats compreses entre els 8 i els 24 mesos, la quantia de l’ajut es modula en funció de la data de naixement en el moment del sacrifici, amb l’objectiu de fomentar la continuïtat de la producció per poder mantenir la regularitat de l’oferta al llarg de cada any natural. En el cas dels bovins adults de més de 24 mesos d’edat, la quantia de l’ajut es modula en diferents franges d’edats, amb l’objectiu de fomentar que els animals de més edat que poden presentar menys probabilitats de ser productius per a la reproducció es posin a l’engreix quan encara presenten una bona conformació corporal per poder ser destinats a la producció de carn.
b) Vi de qualitat controlada d’Andorra:
L’ajut s’estableix per a la superfície de conreu de la vinya que es declara cada any per a la producció i la comercialització de vins, d’acord amb el que s’estableix al marc normatiu vigent que regula el sistema de producció del vi que es produeix i comercialitza sota el segell o distintiu “Vins de qualitat controlada d’Andorra”, prenent en consideració la seva tipologia pel grau de dificultat que aquestes poden presentar en funció de la seva pendent i per a cada tipus o varietat de vi produït i embotellat.
S’estableix un ajut per a cada tipus de vi produït i embotellat de cada anyada de producció i per a, com a màxim, dos tipus de vins per sol·licitant i any.
c) Trumfa de qualitat controlada d’Andorra:
L’ajut s’estableix per a la superfície de conreu de la trumfa que es declara cada any per a la producció i la comercialització de trumfes, d’acord amb el que s’estableix al marc normatiu vigent que regula el sistema de producció de les trumfes que es produeixen i comercialitzen sota el segell o distintiu “Trumfa de qualitat controlada d’Andorra”. Queden exclosos de l’ajut totes les parcel·les la superfície de les quals es pugui destinar al conreu i a la producció de trumfa per a l’autoconsum familiar.
d) Mel de qualitat controlada d’Andorra
L’ajut s’estableix per al nombre d’arnes vives que es declaren cada any i consten degudament inscrites al Padral per a la producció de mel i altres productes derivats de l’apicultura que es produeixin i comercialitzin d’acord amb el que s’estableix al marc normatiu vigent que regula el sistema de producció de mel que es produeix i comercialitza sota el segell o distintiu “Mel de qualitat controlada d’Andorra”, sempre que estiguin permanentment dins del territori nacional i es disposi de, com a mínim, 10 arnes vives i com a màxim 150 arnes vives i sempre que els abellars que es puguin constituir estiguin formats per com a màxim 50 arnes, i estiguin situats en assentaments suficientment allunyats de zones habitades o d’altres activitats o factors que puguin perjudicar la qualitat de la mel, havent d’estar ubicats a una distància mínima d’1 km respecte d’altres abellars.


2. La quantia dels ajuts es fixa d’acord amb els imports que figuren a l’annex I.

3. L’import d’aquests ajuts es revisa i s’estableix anualment per decret.
Article 5. Requisits que han de complir els beneficiaris

Sense perjudici del que estableix la normativa vigent en matèria de procediment per a la concessió i el control de les subvencions i transferències públiques, poden beneficiar-se dels ajuts esmentats a l’article 4 els titulars de les explotacions agràries i les agrupacions de productors que compleixin els requisits següents:

1. Les explotacions agràries han d’estar degudament inscrites al Registre d’Explotacions Agràries del ministeri encarregat de l’agricultura i en el cas de les agrupacions de productors han d’estar legalment constituïdes d’acord amb el que a aquest efecte es preveu i s’estableix a l’article 3.21 de la Llei 18/2018.

2. Tots els animals de renda que es crien i es destinen a l’engreix per a la producció de carn que es comercialitza sota el distintiu de “Carn de qualitat controlada d’Andorra” o sota el distintiu de la “IGP Carn d’Andorra”, segons escaigui, han de constar degudament inscrits al Padral.

3. Totes les arnes i els abellars que es crien i es destinen a la producció de mel i productes derivats de la mel que es comercialitzen sota el distintiu de “Mel de qualitat controlada d’Andorra” han de constar degudament inscrits al Padral.

4. Totes les parcel·les destinades al cultiu de la vinya que es destinen a la producció de raïm per a la producció de vi que es comercialitza sota el distintiu “Vins de qualitat controlada d’Andorra” han de constar degudament declarades al parcel·lari agrari de cada explotació agrària.

5. Totes les parcel·les destinades al cultiu de la trumfa que es destinen a la producció de trumfes que es comercialitzen sota el dinstintiu “Trumfa de qualitat controlada d’Andorra” han de constar degudament declarades al parcel·lari agrari de cada explotació agrària.

6. Han d’aplicar mètodes de producció i transformació dels productes d’acord amb el que estableix la normativa vigent que regula el règim de qualitat controlada d’Andorra i els termes descriptius “Producte d’Andorra”, “Producte elaborat a Andorra” i “Recepta tradicional d’Andorra” que els són aplicables, per poder disposar del dret d’ús dels distintius respectius amb els quals s’han d’etiquetar els productes per poder-los diferenciar en el comerç. La producció sota el règim de la IGP Carn d’Andorra comporta, a més, el compliment estricte del plec de condicions respectiu d’acord amb el que determina el Reglament d’execució (UE) núm. 963/2013.
Article 6. Procediment d’accés als ajuts

1. En el cas de l’ajut a la producció de carn de qualitat controlada d’Andorra i la IGP Carn d’Andorra, l’accés a l’ajut es produeix en el moment en què el titular de l’explotació agrària que cria els animals i informa el departament encarregat de l’agricultura de l’inici del període respectiu en què aquests animals es posen a l’engreix. No obstant això, només es té dret a percebre l’ajut corresponent un cop se sacrifiquen els animals i sempre que les canals que se n’obtinguin compleixin els requisits establerts reglamentàriament.

2 En el cas de l’ajut al vi de qualitat controlada d’Andorra, l’accés a l’ajut es produeix en el moment en què el titular de l’explotació agrària lliura al ministeri encarregat de l’agricultura la fitxa de control i seguiment de les parcel·les declarades que es destinen al conreu de la vinya degudament complimentada, així com en el moment en què el titular de l’explotació lliura al ministeri encarregat de l’agricultura la fitxa de control i seguiment del vi, indicant els tipus o les varietats de vi que s’ha produït i el nombre d’ampolles de cada tipus o varietat de vi produït, a efectes d‘atestar que es compleixen els requisits establerts reglamentàriament que els hi són d’aplicació.

3 En el cas de l’ajut a les trumfes de qualitat controlada d’Andorra, l’accés a l’ajut es produeix en el moment en què el titular de l’explotació lliura al ministeri encarregat de l’agricultura la fitxa de control de la producció de trumfa de les les parcel·les que hagi declarat que destina a aquest conreu de la trumfa. No obstant això, només es té dret a percebre l’ajut corresponent un cop s’han efectuat els controls oportuns per constatar que es compleixen els requisits establerts reglamentàriament.

4 En el cas de l’ajut a la mel de qualitat controlada d’Andorra, l’accés a l’ajut es produeix en el moment en què el titular de l’explotació agrària presenta la declaració anual agrària en què indica el nombre d’arnes i abellars que han de constar inscrits al Padral. Endemés, en el cas de les explotacions apícoles, cada any cal declarar la relació i la ubicació de les parcel·les on se situïn els abellars; cal assenyalar, a més, si es preveu fer transtermitància de les arnes, i, si aquest és el cas, indicar la relació dels indrets als quals es preveu traslladar-les. En el cas de traslladar-les a indrets on la propietat és de titularitat pública comunal, cal adjuntar la documentació corresponent que atesti que es disposa de l’autorització del comú respectiu. No obstant això, nomès és es té dret a percebre l’ajut corresponent un cop s’han efectuat els controls oportuns per constatar que es compleixen els requisits establerts reglamentàriament.
Article 7. Gestió, control i resolució dels ajuts

1. El ministeri encarregat de l’agricultura és l’òrgan competent encarregat de gestionar i controlar la concessió dels ajuts a la producció de qualitat.

2. El ministeri encarregat de l’agricultura es fa càrrec, en qualsevol de les fases del procediment, de verificar el compliment de les condicions d’atorgament dels ajuts mitjançant revisió documental i la realització dels controls que es considerin necessaris. Aquests controls poden ser efectuats pels tècnics del departament encarregat de l’agricultura actuant en nom i representació de l’autoritat competent o bé per un organisme de control al qual se n’hagi pogut delegar la realització d’acord amb el que s’estableix a l’article 32 de la Llei 18/2018.

3. El ministeri encarregat de l’agricultura eleva els expedients per a coneixement i consideració del Govern, el qual atorga o denega l’ajut al qual es pugui tenir dret.

4. En cas que la resolució sigui desfavorable, s’hi pot interposar recurs administratiu seguint les vies legals previstes a aquest efecte.

5. El pagament dels ajuts quan es tracta de la carn de qualitat controlada d’Andorra o de carn de la IGP Carn d’Andorra és anyal en funció d’un import per cada cap de bestiar engreixat i sacrificat, per bé que el pagament s’executa per mitjà de períodes trimestrals.

6. El pagament dels ajuts quan es tracta de vi de qualitat controlada d’Andorra és fa per mitjà d’un únic pagament anual en funció d’un import proporcional en funció de la superfície de conreu de vinya declarada i d’un import pel nombre de tipus o varietats de vi produïts.

7. El pagament dels ajuts quan es tracta de trumfa de qualitat controlada d’Andorra es fa per mitjà d’un únic pagament anual d’un import proporcional a la superfície de conreu de trumfa declarada.

8. El pagament dels ajuts quan es tracta de mel de qualitat controlada d’Andorra es fa per mitjà d’un únic pagament anual en funció d’un import per cada arna declarada i sempre que durant els controls efectuats es constati que les arnes estan vives.

9. La concessió d’aquests ajuts a la producció de qualitat controlada als titulars de les explotacions agràries és compatible amb altres ajuts als quals puguin tenir dret, d’acord amb el que estableix el capítol quart de la Llei d’agricultura i ramaderia vigent, a excepció, en el cas dels ajuts a la producció de vi de qualitat controlada i dels ajuts a la producció de trumfes de qualitat controlada, dels ajuts al foment de les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, al foment del dall dels prats i al foment de pràctiques agràries específiques adequades per al manteniment del medi natural, per a les parcel·les que tinguin declarades com a parcel·les destinades al cultiu de la vinya i al cultiu de la trumfa respectivament.

10. La concessió d’un ajut a la producció de productes de qualitat controlada d’Andorra als titulars de les explotacions agràries i a les agrupacions de productors és, en general, compatible amb qualsevol altre tipus de subvenció pública que pugui ser del seu interès i de la qual es puguin beneficiar d’acord amb la normativa vigent que les reguli.

11. D’acord amb el que estableix la normativa vigent en matèria de procediment per a la concessió i el control de les subvencions i transferències públiques, els ajuts atorgats es publiquen al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra per mitjà de l’edicte corresponent.
Article 8. Revocació, renúncia i retorn dels ajuts

1. Qualsevol beneficiari d’aquests ajuts segons el que determina aquest Reglament pot renunciar als ajuts sempre que no hagi rebut la quantia atorgada. En el cas que el beneficiari ja hagi percebut l’ajut i hi vulgui renunciar, ha de retornar l’import de l’ajut atorgat.

2. Sense perjudici de les accions legals pertinents, l’ajut pot ser revocat en el cas que es detectin inexactitud, omissió o falsedat en les dades o en la documentació presentada i altra informació que s’hagi pogut recollir i verificar durant els controls. La revocació de l’ajut dona lloc a la devolució de l’import de l’ajut atorgat i dels interessos legals.

Disposició transitòria

La concessió de l’ajut previst en aquest Reglament per a les persones físiques o jurídiques que consten com a titulars d’una explotació agrària degudament inscrita al REA del ministeri encarregat de l’agricultura i a les agrupacions de productors legalment constituïdes que hagin estat autoritzades per produir i comercialitzar carn d’animals de les espècies bovina, ovina, caprina i equina amb el segell oficial “Carn de qualitat controlada d’Andorra”, o, quan escaigui, el segell oficial “IGP Carn d’Andorra”, s’aplica en funció del nombre de caps de cada espècie que hagin estat engreixats i sacrificats d’acord amb el que es preveu en aquest Reglament, a partir de l’1 de gener del 2025.

Disposició derogatòria

A l’entrada en vigor d’aquest Reglament, es deroga el Decret 101/2024, del 6-3-2024, d’aprovació del Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i totes les disposicions legals de rang igual o inferior a aquest Reglament en tot allò que s’hi oposin, el contradiguin o hi resultin incompatibles.


Andorra la Vella, 19 de febrer del 2025

Xavier Espot Zamora
Cap de Govern

Annex I

1. Imports de l’ajut a la producció de carn que es produeix i comercialitza sota el distintiu “Carn de qualitat controlada d’Andorra”:

Bovins sacrificats entre 8 i 24 mesos
Euros/cap engreixat
Període de naixement del 16 de setembre a final de febrer 574,56
Període de naixement de l’1 de març al 15 de setembre 410,40

Bovins sacrificats de més de 24 mesos i fins a 16 anys
Euros/cap engreixat
24 mesos a 10 anys 99,01
Més de 10 anys fins a 12 anys 307,80
Més de 12 anys fins a 16 anys 198,02

Corders i cabrits sacrificats
Euros/cap engreixat
35,91

Equins sacrificats
Euro/cap engreixat
410,40

2. Imports de l’ajut a la producció de carn que es produeix i comercialitza sota el distintiu “Indicació geogràfica protegida (IGP) Carn d’Andorra”:

Bovins sacrificats entre 8 i 24 mesos
Euros/cap engreixat
Període de naixement del 16 de setembre a final de febrer 574,56
Període de naixement de l’1 de març al 15 de setembre 410,40

3. Imports de l’ajut a la producció de vins que es produeixen i comercialitzen sota el distintiu “Vins de qualitat controlada d’Andorra”:

Superfície agrària declarada per al conreu de la vinya
Euros/hectàrea
Parcel·les en les que el pendent de la seva superfície és inferior al 25%. 2.000,00
Parcel·les en les que el pendent de la seva superfície és igual o superior al 25% 4.000,00

Nombre de tipus o varietats de vins produïts
Euros/any
Un tipus o varietat de vi 2.565,00
Dos tipus o varietats de vi o més 5.130,00

4. Imports de l’ajut a la producció de trumfes que es produeixen i comercialitzen sota el distintiu “Trumfa de qualitat controlada d’Andorra”:

Superfície agrària declarada per al conreu de la trumfa
Euros/hectàrea
5.000,00

5. Imports de l’ajut a la producció de mel i productes alimentaris derivats de l’apicultura que es produeixen i comercialitzen sota el distintiu “Mel de qualitat controlada d’Andorra”:

Nombre d’arnes vives declarades i inscrites al Padral per a la producció de mel
Nombre d’arnes
Euros/arna i any
10-20 50
21- 50 55
51-100 60
101-150 65



Portal Jurídic del Principat d’Andorra