Llei 8/2006, del 21 de juny, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, de 29 de desembre del 2000
Índex
[Mostra/Amaga]Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 21 de juny del 2006 ha aprovat la següent:
llei 8/2006, del 21 de juny, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, de 29 de desembre del 2000
Exposició de motius
La Llei general d’ordenació del territori i urbanisme fou aprovada pel Consell General en la sessió del 29 de desembre de l’any 2000, o sigui ja fa més de cinc anys, amb l’objecte de regular l’ordenació del territori i el règim del sòl, l’urbanisme i l’edificació en tot el territori nacional.El temps transcorregut des de la seva aprovació, i especialment el procés de redacció per part dels comuns dels plans d’ordenació i urbanisme parroquials previstos a la Llei han posat de manifest la conveniència de precisar o modificar-ne alguns aspectes.
Amb aquesta finalitat s’aprova la present Llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, de 29 de desembre del 2000, amb el contingut següent:
Article 1
Modificació de l’article 15
Es modifica l’article 15 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, de 29 de desembre del 2000 (en endavant LGOTU), que queda redactat com segueix:“Article 15
Iniciativa de l’activitat urbanística
1. La iniciativa i la direcció de l’ordenació del territori, la seva planificació i la formulació dels instruments urbanístics, corresponen a l’Administració Pública.
2. La gestió del desenvolupament i l’execució de l’activitat urbanística és promoguda de manera prioritària per la iniciativa privada, sense perjudici de l’exercici de les potestats i les facultats públiques establertes per l’article 4 d’aquesta Llei.
3. La iniciativa pública té sempre el caràcter de subsidiària i, si escau, es justifica per la inacció de la iniciativa privada davant de l’interès general.”.
Article 2
Modificació de l’article 19
Es modifica l’article 19 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 19
Garantia urbanística
La redacció i l’aprovació d’un pla parcial o d’un pla especial, amb les cessions pertinents i lliurament al comú dels terrenys de cessió obligatòria segons les previsions de la present Llei, constitueixen garantia d’aprofitament urbanístic per als propietaris interessats, en les condicions que es regulen als articles 34 a 37, encara que no s’executin els treballs d’urbanització.”.
Article 3
Modificació de l’article 24
S’afegeix un número 3 a l’article 24 de la LGOTU, amb el següent contingut:“3. Dins del sòl urbà, els plans d’ordenació i urbanisme parroquial han de distingir entre sòl urbà consolidat i no consolidat. L’ordenació detallada del sòl urbà no consolidat es realitza de forma ordinària mitjançant el corresponent pla parcial o pla especial.”.
Article 4
Modificació de l’article 25
Es modifica l’article 25 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 25
Sòl urbà consolidat
Constitueixen sòl urbà consolidat, i així han de ser qualificats pel Pla d’ordenació i urbanisme parroquial, tots aquells terrenys que disposin almenys d’accés rodat i dels serveis d’aigua potable, evacuació d’aigües residuals o un sistema homologat de depuració, i subministrament d’energia elèctrica, per servir les necessitats de les edificacions o instal·lacions previstes pel planejament.”.
Article 5
Modificació de l’article 26
Es modifica l’article 26 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 26
Sòl urbà no consolidat
Constitueixen sòl urbà no consolidat els terrenys situats en unitats d’actuació qualificades com a sòl urbà, però encara pendents d’urbanitzar. Aquest sòl urbà es qualificarà com a consolidat quan s’hagin executat els treballs d’urbanització de conformitat amb el Pla parcial o especial d’urbanisme, i disposi efectivament, i com a mínim, de tots els serveis referits a l’article anterior.”.
Article 6
Modificació de l’article 32
Es modifica el punt 2 de l’article 32 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“2. El percentatge restant de terreny, destinat necessàriament a equipaments col·lectius, habitatges de protecció pública i serveis públics, és de cessió obligatòria i gratuïta a càrrec dels propietaris i a favor del comú.”.
Article 7
Modificació de l’article 33
Es modifica el punt 5 de l’article 33 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“5. Els terrenys cedits als comuns arran de la cessió obligatòria prevista en aquesta Llei queden exclosos del règim general dels terrenys comunals, però només poden ser destinats a equipaments, espais públics, habitatges de protecció pública i serveis col·lectius previstos en el Pla parcial o especial corresponent.”.
Article 8
Modificació de l’article 35
Es modifica l’article 35 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 35
Abast de la garantia d’aprofitament urbanístic
1. Tots els terrenys inclosos en un Pla parcial d’urbanisme o en un Pla especial degudament aprovat, un cop formalitzada la cessió obligatòria i fet el lliurament al comú, gaudeixen de garantia d’aprofitament urbanístic en els termes de la seva aprovació.
2. La garantia d’aprofitament urbanístic queda condicionada a l’execució efectiva del Pla parcial o especial dins el termini de vigència del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial. Si aquesta circumstància no es produeix, l’aprofitament urbanístic quedarà definit segons els termes que estableixi el Pla d’ordenació i urbanisme revisat.
3. Les revisions del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial no podran reduir els paràmetres urbanístics i d’edificació per sota de l’aplicació d’un índex d’edificabilitat net de 0,8 metres quadrats de sostre per metre quadrat de sòl i una ocupació màxima del 33% de la superfície neta de la parcel·la, en aquells terrenys que hagin obtingut la garantia d’aprofitament urbanístic.”.
Article 9
Modificació de l’article 36
Es modifica l’article 36 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 36
Atorgament de la llicència d’edificació
La garantia d’aprofitament urbanístic suposa la fixació dels paràmetres urbanístics i d’edificació i comporta que, una volta s’hagin realitzat totes les obres i treballs d’urbanització i sempre que el projecte de construcció s’ajusti a les previsions del Pla parcial o del Pla especial que fou aprovat, el comú atorga la llicència d’edificació.”.
Article 10
Modificació de l’article 38
Es modifica l’article 38 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 38
Sòl no urbanitzable
1. Constitueixen sòl no urbanitzable, i així han de ser qualificats pels plans d’ordenació i urbanisme parroquials, els terrenys situats en zones afectades per riscos naturals.
2. Constitueixen sòl no urbanitzable tots els terrenys dels comuns i dels quarts.
3. El Govern estableix reglamentàriament, sempre que el nivell de risc ho permeti, els treballs de protecció que s’han de dur a terme necessàriament per tal de fer compatible l’edificabilitat en un terreny afectat amb determinades edificacions protegides destinades a usos específics, així com les condicions i característiques constructives d’aquestes edificacions. Aquestes actuacions sempre queden subjectes a un informe favorable previ del Govern.”.
Article 11
Modificació de l’article 49
Es modifica l’article 49 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 49
Zones exposades a riscos naturals
1. Són zones exposades a riscos naturals totes les qualificades així pels estudis geològics i geotècnics i per la cartografia d’allaus, de despreniments i d’altres riscos naturals de què disposi el Govern, els quals podran diferenciar nivells de perillositat del risc.
2. Constitueixen sòl no urbanitzable els terrenys situats en zones afectades per riscos naturals de perillositat alta que el Govern ha de qualificar mitjançant els instruments tècnics escaients. Els restants terrenys constituixen sòl urbanitzable segons el nivell de perillositat establert pel Govern i les proteccions que, en el seu cas, siguin necessàries.”.
Article 12
Modificació de l’article 73
S’afegeix un nou paràgraf a l’article 73 de la LGOTU, del tenor literal següent:“4. A més, les unitats d’actuació podran incorporar terrenys situats en zones afectades per riscos naturals, sempre i quan incloguin un estudi de detall que justifiqui les mesures de protecció suficients per garantir-ne l’edificabilitat.”.
Article 13
Modificació de l’article 81
Es modifica l’article 81 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 81
Reserva de sòl per a equipaments, aparcaments, espais públics i habitatges de protecció pública
La planificació ha de preveure, en funció de la piràmide d’edat i la previsió de creixement de la població, les característiques dels sectors d’activitat econòmica i la seva implantació al territori parroquial, i tenint en compte els dèficits existents en l’actualitat, les reserves de sòl següents:
1. Reserva de sòl per a zones verdes, parcs, jardins i espais lliures en la proporció suficient per habitant i prop de les zones amb més densitat d’habitatges. No obstant això, la proximitat a terrenys comunals no urbanitzables destinats a espais naturals accessibles pot incidir en la magnitud d’aquesta reserva de forma justificada.
2. Centres culturals, docents i sanitaris en una proporció adequada a la població, i agrupats segons els mòduls necessaris per formar unitats completes. Es computen els centres públics i privats indistintament, i a l’hora de situar-los s’ha de tenir en compte la seva facilitat de comunicació amb els nuclis d’habitatges.
3. Aparcaments públics per a vehicles en una proporció adequada per resoldre l’estacionament i la rotació en funció de la vocació de cada unitat d’actuació, i atenent el seu caràcter residencial, comercial, turístic, industrial o d’un altre tipus. Els plans d’ordenació i urbanisme parroquials han de tenir cura de cobrir els dèficits estructurals existents a les zones d’edificació consolidada. En zones específicament destinades a usos industrials o de serveis, i en funció de les necessitats derivades d’aquests usos, el Govern, per directriu d’ordenació, pot establir reserves superiors.
4. Habitatges de protecció pública, destinats únicament al lloguer, en funció de les necessitats socials detectades i de la programació prevista en aquest sector.”.
Article 14
Modificació de l’article 96
Es modifica l’article 96 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 96
Posada a informació pública
El comú fa pública tota la documentació que compon el projecte de Pla d’ordenació i urbanisme parroquial durant un termini de seixanta dies. Tots els administrats, en dies i hores hàbils d’oficina, poden consultar la documentació general del Pla i obtenir, per simple petició verbal, qualsevol informació complementària que els sigui d’interès.”.
Article 15
Modificació de l’article 98
Es modifica l’article 98 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 98
Aprovació provisional del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial
Exhaurit el termini d’informació pública, el comú analitza totes les al·legacions, observacions i propostes presentades, estudia l’oportunitat i l’interès general que poden merèixer, i practica les esmenes que estima pertinents. Si s’acorden modificacions substancials del projecte inicial, el comú obre un segon tràmit d’informació pública durant trenta dies. Un cop realitzat, el comú fa l’aprovació provisional del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial, i el remet al Govern per a l’aprovació prèvia prevista al títol I, article 10.”.
Article 16
Modificació de l’article 99
Es modifica l’article 99 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 99
Aprovació prèvia del Govern
1. El Govern aprova la conformitat del projecte de Pla d’ordenació i urbanisme parroquial amb les disposicions de la present Llei, i lliura un informe favorable o bé proposa al comú les modificacions necessàries, degudament justificades en motius de legalitat o de coordinació territorial supracomunal.
2. En tot cas, el silenci de seixanta dies per part del Govern té caràcter positiu i suposa l’aprovació tàcita.”.
Article 17
Modificació de l’article 108
Es modifica l’apartat b) de l’article 108 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 108
Obligacions dels propietaris en un Pla parcial
b) Efectuar la cessió gratuïta dels vials i dels terrenys destinats a infraestructures, equipaments i serveis col·lectius, segons les previsions d’aquesta Llei, dels quals el comú prendrà possessió efectiva una volta s’hagin executat degudament tots els treballs d’urbanització, en el qual el comú participa, únicament si és titular de terrenys patrimonials destinats a usos diferents dels mencionats en l’article 33, en el percentatge que li correspongui.”.
Article 18
Modificació de l’article 110
Es modifica l’article 110 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“Article 110
Obtenció de la garantia urbanística amb execució aplaçada
Si els propietaris no tenen la intenció de portar a execució immediata, sigui en tot o en part, el Pla parcial, però sí que estan interessats en l’aprovació del projecte a l’efecte d’obtenir la garantia d’aprofitament urbanístic prevista als article 34 a 36, es poden estalviar la presentació dels documents mencionats als apartats 5 i 10 de l’article precedent. Els propietaris han de presentar aquests documents a l’aprovació comunal, sempre condicionats a eventuals revisions del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial d’acord amb l’establert a l’article 8 d’aquesta Llei, quan decideixin l’execució efectiva del Pla.”.
Article 19
Modificació de l’article 119
S’afegeix un nou apartat a l’article 119 de la LGOTU, que queda redactat com segueix:“4. La reparcel·lació podrà ser simplement econòmica en els casos següents:
a) A criteri del comú, en unitats d’actuació de sòl urbà consolidat de gestió directa.
b) De comú acord entre el comú i els propietaris, en unitats d’actuació de sòl urbà no consolidat i urbanitzable situades en zones on es disposa de suficients terrenys demanials dels comuns i dels quarts.”.
Disposició final
Aquesta Llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, de 29 de desembre del 2000, entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.Casa de la Vall, 21 de juny del 2006
Joan Gabriel i Estany
Síndic General
Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Jacques Chirac
President de la República Francesa
Copríncep d'Andorra
President de la República Francesa
Copríncep d'Andorra
Joan Enric Vives Sicília
Bisbe d'Urgell
Copríncep d'Andorra
Bisbe d'Urgell
Copríncep d'Andorra