Llei 55/2010, del 22 de setembre, de modificació de la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques
Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 22 de setembre del 2010 ha aprovat la següent:
Llei 55/2010, del 22 de setembre, de modificació de la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques
Exposició de motius
El Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2010 incloïa una disposició addicional quarta que modificava els apartats 1 i 2 de l’article 4 “Contracte de concessió d’obra pública” de la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre noves formes de contractació i finançament d’obres públiques.Igualment, el Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2010 incloïa també una disposició addicional cinquena que regulava la transmissió dels drets de cobrament mitjançant la incorporació d’un apartat “bis” a l’article 32 del capítol segon “Contracte d’obres” de la Llei de la contractació pública, del 9 de setembre del 2000.
Es considera que, a banda que el Projecte de llei per a l’exercici 2010 no s’ha aprovat, de fer-se, la modificació de la Llei ha de ser amb vocació de perennitat i no només per a l’execució pressupostària d’un any. Per aquest motiu, l’article únic modifica els apartats 1 i 2 de l’article 4 “Contracte de concessió d’obra pública” de la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre noves formes de contractació i finançament d’obres públiques. D’altra banda, la disposició addicional afegeix una disposició addicional setena a la mateixa Llei regulant la transmissió dels drets de cobrament atès que no està prevista en el nostre ordenament jurídic i que permetrà instrumentar noves formes de finançament a llarg termini.
Article únic
Es modifiquen els apartats 1 i 2 de l’article 4 “Contracte de concessió d’obra pública” de la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques, amb el redactat següent:
“1. Els contractes de concessió d’obres públiques són els que tenen per objecte la redacció del projecte, si escau, l’execució de les obres i l’explotació, o només l’explotació, de les infraestructures que s’esmenten a l’article 13, 34 i 52 de la Llei de contractació pública, del 9 de novembre del 2000, sempre que siguin susceptibles d’aprofitament o d’explotació econòmica i la contraprestació al concessionari consisteixi en el dret d’explotar l’obra o en el dret esmentat acompanyat del de percebre un preu.
2. El contracte de concessió d’obra pública també pot tenir per objecte:
a) La redacció del projecte d’execució de les obres, d’acord amb les exigències fixades per l’Administració.
b) L’adequació de les obres a les necessitats del servei o de l’activitat que s’hi presti.
c) Les actuacions de reposició o gran reparació que siguin exigibles a l’obra per poder prestar de forma adequada el servei públic o l’activitat a la qual estigui destinada.
d) La redacció del projecte, l’execució, la conservació, la reposició i la reparació de totes les obres accessòries o vinculades a la principal i que siguin necessàries perquè millori el funcionament del servei o de l’activitat a què estigui destinada l’obra.
e) Altres prestacions de serveis lligades al desenvolupament per l’Administració del servei públic o actuació d’interès general que li hagi estat encomanat.”.
Disposició addicional
S’incorpora una disposició addicional setena a la Llei 5/2008, del 15 de maig, d’acompanyament del Projecte de llei del pressupost 2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques, amb el redactat següent:“Disposició addicional setena
S’incorpora l’article 32 bis al capítol segon “Contracte d’obres” de la Llei de la contractació pública, del 9 setembre del 2000, amb el redactat següent:
“Article 32 bis.
Transmissió dels drets de cobrament
1. Els contractistes d’obres subjectes a noves formes de contractació i de contractes amb pagament a termini, que tenen dret de cobrament davant l’Administració general, poden cedir-lo de conformitat amb el dret vigent.
2. Perquè la cessió del dret de cobrament tingui plena efectivitat davant l’Administració general, cal notificar-la a l’Administració general.
3. L’eficàcia de les segones i successives cessions dels drets de cobrament cedits pel contractista queda condicionada al compliment del que disposa l’apartat anterior.
4. Un cop l’Administració general té coneixement de l’acord de cessió, l’ordre de pagament s’expedeix a favor del cessionari. Abans que la cessió es notifiqui a l’Administració general, les ordres de pagament a nom del contractista o del cedent tenen efectes alliberadors.
5. En cas de fallida, suspensió de pagaments o dissolució per qualsevol causa del contractista cedent, l’acord de cessió de cobrament no esdevé nul i, per tant, continua vigent si es compleixen els requisits següents:
a) Que els crèdits cedits procedeixin de l’activitat empresarial del contractista cedent
b) Que el cessionari sigui una entitat de crèdit o un tercer
c) Que els crèdits objecte de cessió en el marc de l’acord existeixin a la data de l’acord de cessió o neixin de l’activitat empresarial del contractista en el termini màxim d’un any a comptar de la data esmentada, o que la identitat dels futurs deutors consti en el contracte de cessió
d) Que el cessionari pagui al cedent, al comptat o a terminis, l’import dels crèdits cedits amb la deducció del cost del servei prestat
e) Que consti la certesa de la data de notificació de la cessió del dret de cobrament
f) Que s’acrediti haver fet la notificació a què fa referència el punt 2 d’aquest article.”.”.
Disposició final
Aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.Casa de la Vall, 22 de setembre del 2010
Josep Dallerès Codina
Síndic General
Síndic General
Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Joan Enric Vives Sicília
Bisbe d'Urgell
Copríncep d'Andorra
Bisbe d'Urgell
Copríncep d'Andorra
Nicolas Sarkozy
President de la República Francesa
Copríncep d'Andorra
President de la República Francesa
Copríncep d'Andorra