Carregant...
 

Llei 17/2024, del 28 de novembre, de modificació de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.



Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 28 de novembre del 2024 ha aprovat la següent:

Llei de modificació de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió

Exposició de motius

El 24 de novembre del 2011 el Consell General va aprovar la ratificació de l’Acord monetari entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea, que permet a Andorra adoptar oficialment l’euro com a moneda legal i emetre les seves pròpies monedes, destinades a la circulació i a la col·lecció. L’Acord monetari va acompanyat d’un annex que exposa les disposicions jurídiques europees que el Govern ha d’implementar seguint el calendari acordat per Andorra i la Unió Europea, relatives, entre altres aspectes, a la legislació en matèria bancària i financera. L’annex de l’Acord monetari s’actualitza anualment i, en relació amb les normes de solvència i liquiditat i supervisió prudencial aplicables a les entitats bancàries i empreses d’inversió, el Principat d’Andorra va adquirir el compromís de transposar les modificacions posteriors següents:

- Directiva (UE) 2019/878 del Parlament Europeu i del Consell, del 20 del maig del 2019, per la qual es modifica la Directiva 2013/36/UE pel que fa als ens exempts, les societats financeres de cartera, les societats financeres mixtes de cartera, les retribucions, les mesures i les facultats de supervisió i les mesures de conservació del capital (Diari Oficial de la UE, L 150, 7-6-2019, p. 253-295).
- Directiva (UE) 2021/338 del Parlament Europeu i del Consell, del 16 del febrer del 2021, per la qual es modifiquen la Directiva 2014/65/UE pel que fa als requisits d’informació, la governança de productes i la limitació de posicions, i les directives 2013/36/UE i (UE) 2019/878 pel que fa a la seva aplicació a les empreses de serveis d’inversió per contribuir a la recuperació de la crisi de la COVID-19 (Diari Oficial de la UE, L 68, 26-2-2021, p. 14-48).
- Reglament (UE) 2019/876 del Parlament Europeu i del Consell, del 20 del maig del 2019, pel qual es modifica el Reglament (UE) 575/2013 pel que fa a la ràtio de palanquejament, la ràtio de finançament estable net, els requisits de fons propis i passius admissibles, el risc de crèdit de contrapart, el risc de mercat, les exposicions a entitats de contrapartida central, les exposicions a organismes d’inversió col·lectiva, les grans exposicions i els requisits de presentació i divulgació d’informació (Diari Oficial de la UE, L 150, 7-6-2019, p. 1-225).


La Directiva (UE) 2013/36/UE va ser transposada a Andorra mitjançant la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, així com amb el Decret del 6 de març del 2019 pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 35/2018. La transposició de les directives europees esmentades anteriorment ja es va iniciar amb l’aprovació de la Llei 26/2022, del 14 de juliol, de modificació de la Llei 17/2013, del 10 d’octubre, sobre la introducció de l’euro en el marc de l’Acord monetari signat entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea. Aquesta Llei introduïa, mitjançant la disposició final tercera, entre d’altres modificacions menors, nous requisits com ara el compliment d’una ràtio mínima de palanquejament obligatori per a totes les entitats i el requisit de finançament estable net obligatori per a totes les entitats. Així doncs, cal modificar novament la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió per completar la incorporació a l’ordenament jurídic andorrà dels darrers elements del nou marc global sobre l’adequació del capital dels bancs (Acord de Basilea III). Aquestes modificacions consisteixen en la revisió dels mètodes de càlcul dels requeriments de capital per risc de crèdit, per risc de contrapart i per risc operacional que aporten més sensibilitat al risc i una comparabilitat més gran a escala internacional, així com en la revisió del marc regulador del risc d’ajust de valoració de crèdit (CVA, per les seves sigles en anglès) per possibles pèrdues per valoració a preus de mercat d’instruments financers derivats com a conseqüència del deteriorament de la solvència d’una contrapart, i la limitació de la prociclicitat de les entitats bancàries mitjançant la revisió de les normes que regulen el requisit de coixí de capital anticíclic específic.

Mitjançant la transposició de la Directiva (UE) 2019/878 (també coneguda com a “CRD V”, per les seves sigles en anglès) i el Reglament (UE) 2019/876 (també conegut com a “CRR 2”, per les seves sigles en anglès), s’incorporen a l’ordenament jurídic andorrà altres modificacions específiques del marc regulatori europeu, com ara els requisits d’autorització, els requisits organitzatius i de les condicions de funcionament, les modificacions al règim disciplinari i la subjecció a requisits prudencials mínims per a les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera de dret andorrà que pertanyin a un grup consolidable la supervisió prudencial en base consolidada de la qual correspongui a l’AFA, així com modificacions en les mesures i facultats de l’AFA en relació amb la revisió i l’avaluació supervisora de les exposicions de les entitats al risc de tipus d’interès derivat d’activitats alienes a la cartera de negociació, així com en relació amb les normes que regulen els requisits i les orientacions sobre fons propis addicionals de les entitats. Altres elements que es modifiquen són el règim aplicable a les grans exposicions i els requisits de presentació i divulgació d’informació.

Aquesta Llei conté un únic capítol amb 55 articles, una disposició transitòria i vuit disposicions finals.

La disposició transitòria estableix un règim diferit de divuit mesos des de l’entrada en vigor de la Llei per al compliment dels requisits en relació amb el risc de tipus d’interès derivat de les activitats alienes a la cartera de negociació.

La disposició final primera modifica la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra. Aquestes modificacions resulten fonamentals per a la incorporació de les societats financeres de cartera i les societats mixtes de cartera de dret andorrà que pertanyin a un grup consolidable la supervisió prudencial en base consolidada de la qual correspongui a l’AFA com a entitats operatives del sistema financer andorrà, així com per establir el règim jurídic d’aquest tipus de societats.

La disposició final segona modifica la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats. Mitjançant aquestes modificacions s’inclouen les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera dintre de l’àmbit d’aplicació de la Llei 7/2024 i s’estenen els requisits organitzatius i les condicions de funcionament a aquest tipus de societats. Igualment s’hi introdueixen modificacions en matèria de govern corporatiu, aplicable a totes les entitats operatives del sistema financer, per tal que disposin de polítiques i pràctiques de retribució imparcials quant al gènere, i també es concreten, per una banda, les categories de personal les activitats professionals de les quals incideixen de manera important en el perfil de risc de l’entitat, i, per una altra, els principis que s’han de tenir en compte en la fixació de la retribució variable d’aquest col·lectiu per alinear-se amb estàndards internacionals. Així mateix, s’hi introdueix l’obligació de documentar les dades sobre facilitats creditícies als membres de l’alta direcció i parts vinculades. Finalment, en seguiment a la declaració pública de l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) del passat 13 de febrer del 2024, mitjançant la qual comunicava la despriorització de les actuacions de supervisió sobre l’obligació de publicar els informes dels cinc principals intermediaris per part de les entitats, a la llum de l’acord de revisió MiFID II/MiFIR, es procedeix a eliminar aquest requeriment.

La disposició final tercera modifica la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà. En aquest cas, es tracta d’un conjunt de modificacions puntuals de la Llei per adaptar el procediment d’autorització per a la creació d’una entitat operativa del sistema financer que és una filial d’una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera o que està controlada per les mateixes persones físiques o jurídiques que controlen una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera. Per una altra part, es modifiquen disposicions relacionades amb el dipòsit previ, la documentació que s’ha d’aportar i els criteris específics d’avaluació que han d’aportar les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera a l’AFA per autoritzar la seva creació com a entitats operatives del sistema financer andorrà.

La disposició final quarta modifica la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997, per tal d’incloure-hi infraccions específiques en matèria de solvència i liquiditat de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, entre d’altres.

La disposició final cinquena modifica la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana principalment per tal d’actualitzar les taxes de creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, les taxes dels OIC de dret andorrà, les dels participants en la representació digital d’actius virtuals, les de serveis de finançament participatiu d’empreses així com la taxa anual de supervisió de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera. Així mateix, es recullen certes millores identificades com són l’atorgament de facultat per a l’emissió de comunicats tècnics per als participants en la representació d’actius virtuals i la competència del director general de delegar la instrucció d’un expedient sancionador.

La disposició final sisena modifica la Llei 10/2008, del 12 de juny, de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà. Es modifica el procediment de dissolució d’OIC en no requerir sol·licitar l’autorització prèvia i sol·licitar directament la seva inscripció als registres de l’AFA. També, s’introdueixen modificacions per alinear amb les pràctiques internacionals el procediment a seguir pel que fa a la publicitat dels OIC i es modifica el contingut mínim del prospecte complet, pel que fa a les comissions de gestió, dipositària, subscripció i reembossament o altres possibles despeses o comissions s’elimina el requeriment de mínimes i màximes i se substitueix amb la informació de les comissions efectives.

La disposició final setena estableix que s’encomana al Govern que, en el termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei i en els termes previstos a l’article 116 del Reglament del Consell General, presenti el projecte de consolidació que integri la legislació vigent sobre les matèries regulades en aquesta Llei.

La disposició final vuitena preveu l’entrada en vigor de la Llei.

Capítol únic. Modificació de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió

Article 1. Modificació de l’article 3 de la Llei 35/2018

S’afegeixen els punts 28 bis i 29 bis, i es modifiquen els punts 12, 29, 35 i 55 de l’apartat 1 i s’afegeix un nou apartat 2 a l’article 3 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 3. Definicions

1. Als efectes d’aquesta Llei, s’apliquen les definicions següents:

[…]

12) “Capital admissible”, segons el cas:

a) Als efectes de les limitacions a les participacions qualificades de les entitats bancàries en entitats o empreses diferents d’un ens del sector financer previstes en l’apartat 6 de l’article 8 de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, és la suma del següent:
i) El capital de nivell 1 a què fa referència l’article 27, sense aplicar la deducció de l’incís i) de la lletra j) de l’article 30.
ii) El capital de nivell 2 a què es refereix l’article 37, igual o inferior a un terç del capital de nivell 1 calculat d’acord amb l’incís i) d’aquesta lletra.

b) Als efectes de l’article 50, és la suma del següent:
i) El capital de nivell 1 a què es refereix l’article 27.
ii) El capital de nivell 2 a què es refereix l’article 37, inferior a un terç del capital de nivell 1.

[…]

28 bis) “Entitat gran” és una entitat que compleixi qualsevol de les condicions següents:

a) Que hagi sigut definida com una altra entitat d’importància sistèmica de conformitat amb l’apartat 1 de l’article 59.
b) Que sigui, al Principat d’Andorra, una de les tres entitats més grans per valor total dels actius.
c) Que el valor total dels seus actius de forma individual o, quan procedeixi, sobre la base de la seva situació consolidada, sigui igual o superior a 30.000 milions d’euros.


29) “Entitat matriu al Principat d’Andorra” és una entitat amb domicili social al Principat d’Andorra que té com a filial una entitat, una entitat financera o una empresa de serveis auxiliars, o que té una participació en aquesta entitat o entitat financera o empresa de serveis auxiliars, i que per si mateixa no és una filial d’una altra entitat autoritzada al Principat d’Andorra, d’una societat financera de cartera o d’una societat financera mixta de cartera establerta al Principat d’Andorra.

29 bis) “Entitat petita i no complexa” és una entitat que reuneixi totes les condicions següents:

a) Que no sigui una entitat gran.
b) Que el valor total dels seus actius de forma individual o, si escau, en base consolidada prudencial sigui de mitjana equivalent o inferior al límit de 5.000 milions d’euros durant el període de quatre anys immediatament anterior a l’actual període anual de presentació d’informació.
c) Que no estigui subjecta a obligacions o estigui subjecta a obligacions simplificades en relació amb la planificació de la recuperació i la resolució de conformitat amb el paràgraf segon de l’apartat 3 de l’article 4 de la Llei 7/2021, del 29 d’abril, de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió.
d) Que la seva cartera de negociació estigui classificada com de petit volum, de conformitat amb l’apartat 1 de l’article 47.
e) Que el valor total de les seves posicions en derivats mantingudes amb fins de negociació no superi el 2% del seu actiu total dins i fora de balanç i el valor total de les seves posicions en derivats no superi el 5%, tots dos calculats com es determini reglamentàriament.
f) Que més d’un 75% dels actius i dels passius totals consolidats de l’entitat, excloses en tots dos casos les exposicions dins d’un grup, estiguin relacionats amb activitats efectuades amb contraparts situades en l’Espai Econòmic Europeu.
g) Que l’entitat no s’hagi oposat davant l’AFA a la seva designació com a entitat petita i no complexa.
h) Que l’AFA no hagi decidit que l’entitat no pot considerar-se petita i no complexa a partir d’una anàlisi de la seva mida, interdependència, complexitat o perfil de risc.


[…]

35) “Grup de clients vinculats entre si” és el següent:

a) Dos o més persones físiques o jurídiques que, excepte prova en contra, constitueixin un conjunt pel que fa al risc pel fet que una d’elles exerceixi control directament o indirectament sobre l’altra o les altres.
b) Dos o més persones físiques o jurídiques entre les quals no existeixi cap relació de control com la que es descriu a la lletra a), però a les quals s’hagi de considerar com a conjunt pel que fa al risc pel fet que, a causa dels vincles existents entre elles, si una tingués problemes financers, en particular dificultats de finançament o reemborsament, l’altra o les altres també tindrien probablement dificultats de finançament o reemborsament.


No obstant el que disposen les lletres a) i b), quan una administració pública central tingui un control directe sobre més d’una persona física o jurídica o tingui vincles directes amb aquestes persones físiques o jurídiques, es pot considerar que el conjunt format per l’administració pública central i totes les persones físiques o jurídiques directament o indirectament controlades per aquesta administració pública d’acord amb la lletra a), o vinculades amb aquesta administració pública d’acord amb la lletra b), no constitueixen un grup de clients vinculats entre si. Per contra, l’existència d’un grup de clients vinculats entre si format per l’administració pública central i les altres persones físiques o jurídiques pot avaluar-se per separat respecte de cadascuna de les persones directament controlades per l’administració pública central d’acord amb la lletra a), o indirectament vinculades amb l’administració pública central d’acord amb la lletra b) i totes les altres persones físiques i jurídiques controlades per aquesta persona d’acord amb la lletra a) o vinculades amb aquesta persona d’acord amb la lletra b), inclosa l’administració pública central. Això mateix s’aplica en el cas de les administracions regionals o les autoritats locals.

Es considera que dos o més persones físiques o jurídiques que reuneixin les condicions establertes en les lletres a) o b) a causa de la seva exposició directa a la mateixa ECC pel que fa a les activitats de compensació no constitueixen un grup de clients vinculats entre si.

[…]

55. “Societat financera de cartera” és una entitat financera les filials de la qual són exclusivament o principalment entitats o entitats financeres, i que no és una societat financera mixta de cartera. Les filials d’una entitat financera són principalment entitats o entitats financeres en què almenys una d’elles és una entitat i en què més del 50% del capital, dels actius consolidats, dels ingressos, de la dotació de personal o d’altres indicadors de l’entitat financera considerats rellevants per l’AFA estan associats amb filials que són entitats o entitats financeres.”

[…]

2. Amb la finalitat de garantir que els requisits o les facultats de supervisió establerts en aquesta Llei i el seu reglament d’aplicació s’apliquin en base consolidada o subconsolidada de conformitat amb aquesta Llei i el seu reglament d’aplicació, els termes “entitat”, “entitat matriu al Principat d’Andorra” i “empresa matriu” també han d’incloure:

a) Les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera a les quals s’hagi concedit l’autorització de conformitat amb l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra.
b) Les entitats designades del Principat d’Andorra controlades per una societat financera de cartera matriu o una societat financera mixta de cartera matriu al Principat, quan aquesta societat matriu no estigui subjecta a autorització de conformitat amb l’apartat 2 de l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra.
c) Les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera o entitats designades d’acord amb la lletra d) de l’apartat 5 de l’article 97.”

Article 2. Modificació de l’article 5 de la Llei 35/2018

Es modifiquen els apartats 1, 3 i 4 de l’article 5 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 5. Principis generals

1. Les entitats han de complir sobre una base individual les obligacions establertes en els capítols segon a cinquè, setè, setè bis i vuitè del títol III, d’aquesta Llei i el reglament d’aplicació, excepte el que disposa la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis.

[…]

3. Les entitats bancàries i les societats financeres d’inversió han de complir de forma individual les obligacions establertes en el capítol sisè del títol III d’aquesta Llei. Prèvia sol·licitud a l’AFA, les societats financeres d’inversió poden ser eximides del compliment de les obligacions establertes en el capítol sisè del títol III, així com en la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis, en virtut de la naturalesa, l’escala i la complexitat de les seves activitats.

4. Les empreses d’inversió a les quals es fa referència a l’apartat 1 de l’article 48 i a l’apartat 1 de l’article 49, així com les entitats que, en virtut de l’apartat 1 de l’article 6, hagin estat eximides de l’aplicació dels requisits prudencials en base individual, no han de complir en base individual les obligacions establertes en el capítol setè i els corresponents requisits d’informació sobre la ràtio de palanquejament establerts en el capítol setè bis del títol III.”
Article 3. Modificació de l’article 7 de la Llei 35/2018

S’afegeix un paràgraf segon a l’article 7, que queda redactat de la manera següent:

Article 7. Excepció a l’aplicació dels requisits de liquiditat de forma individual

[…]

Quan, de conformitat amb aquest article, l’AFA eximeixi una entitat, totalment o parcialment, de l’aplicació del capítol sisè del títol III, també la pot eximir de l’aplicació dels requisits d’informació corresponents sobre liquiditat de la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis.”
Article 4. Modificació de l’article 9 de la Llei 35/2018

S’insereix l’apartat 3 bis, s’eliminen l’apartat 3 i la lletra a) de l’apartat 4, així com es modifiquen els apartats 1 i 2 de l’article 9, de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 9. Aplicació dels requisits sobre una base consolidada

1. Les entitats matriu amb domicili social al Principat d’Andorra han de complir les obligacions establertes als capítols segon a quart, setè i setè bis del títol III, sobre la base de la seva situació consolidada, excepte el que disposa la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis. Les entitats matriu i les seves filials han d’establir una estructura organitzativa adequada i mecanismes de control intern adequats per garantir que les dades necessàries per a la consolidació són degudament processades i enviades. En particular, han de garantir que les filials que no estan subjectes a aquesta Llei i al reglament d’aplicació apliquin sistemes, procediments i mecanismes per garantir una consolidació adequada.

2. Per tal de vetllar per l’aplicació en base consolidada dels requisits d’aquesta Llei i el reglament d’aplicació, els termes entitat, entitat matriu al Principat d’Andorra i empresa matriu, segons el cas, també es refereixen a les entitats i societats indicades a l’apartat 2 de l’article 3.

La situació consolidada d’una entitat de les que preveu la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 3 és la situació consolidada de la societat financera de cartera matriu o de la societat financera mixta de cartera matriu que no estigui subjecta a aprovació de conformitat amb l’apartat 2 de l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra. La situació consolidada d’una societat de les que preveu la lletra c) de l’apartat 2 de l’article 3 és la situació consolidada de la seva societat financera de cartera matriu o de la seva societat financera mixta de cartera matriu.

[…]

3 bis. Les entitats matriu amb domicili social al Principat d’Andorra han de complir el que disposen el capítol sisè i la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis sobre la base de la seva situació consolidada, si el grup comprèn una o més entitats bancàries o societats financeres d’inversió. En el cas que el grup al Principat d’Andorra contingui únicament societats financeres d’inversió, l’AFA pot, cas per cas i prèvia sol·licitud, eximir les entitats matrius al Principat d’Andorra del compliment de les obligacions establertes al capítol sisè del títol III, així com a la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis, en base consolidada, en funció de la naturalesa, l’escala i la complexitat de les seves activitats.

Quan s’hagi concedit una exempció en virtut de l’article 7, les entitats i, si escau, les societats financeres de cartera o les societats financeres mixtes de cartera que formin part d’un subgrup de liquiditat han de complir el que disposa el capítol sisè del títol III així com la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis, en base consolidada o subconsolidada del subgrup de liquiditat.”
Article 5. Modificació de l’article 10 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 2, es modifica l’apartat 1, i s’insereixen tres apartats, el 7, el 8 i el 9, a l’article 10 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 10. Mètodes de consolidació prudencial

1. Les entitats, les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera que estan obligades a complir els requisits esmentats en l’article 9 d’acord amb la seva situació consolidada han de dur a terme la plena consolidació de totes les entitats, les entitats financeres i les empreses de serveis auxiliars que són les seves filials. Els apartats 2 a 5 d’aquest article no s’apliquen quan el capítol sisè del títol III i la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 85 bis s’apliquin sobre la base de la situació consolidada d’una entitat, d’una societat financera de cartera o d’una societat financera mixta de cartera o de la situació subconsolidada d’un subgrup de liquiditat conforme a l’article 7.

[…]

7. Quan una entitat tingui una filial que sigui una empresa diferent d’una entitat, una entitat financera o una empresa de serveis auxiliars o tingui una participació en aquesta empresa, s’ha d’aplicar a aquesta filial o participació el mètode d’equivalència. Això no obstant, la utilització d’aquest mètode no constitueix una inclusió de les empreses de què es tracti en la supervisió en base consolidada.

Com a excepció del que disposa el paràgraf primer, l’AFA pot permetre o exigir a les entitats que apliquin un mètode diferent d’aquestes filials o participacions, incloent-hi el mètode exigit en el marc comptable aplicable, sempre que:

a) L’entitat ja no apliqui el mètode d’equivalència el 28 de desembre del 2024.
b) L’aplicació del mètode d’equivalència sigui injustificadament perjudicial o no reflecteixi adequadament els riscos que l’empresa a què es refereix el paràgraf primer representa per a l’entitat.
c) El mètode aplicat no tingui com a resultat la consolidació plena o la consolidació proporcional de l’empresa.


8. L’AFA pot exigir la plena consolidació o consolidació proporcional d’una filial o una empresa en què una entitat tingui una participació quan aquesta filial o aquesta empresa no sigui una entitat, una entitat financera o una empresa de serveis auxiliars i quan es compleixin totes les condicions següents:

a) Que l’empresa no sigui una entitat asseguradora, una entitat asseguradora domiciliada fora del Principat d’Andorra, una entitat reasseguradora, una entitat reasseguradora domiciliada fora del Principat d’Andorra, una societat de cartera d’assegurances o una empresa exclosa de l’àmbit d’aplicació de la Llei 12/2017, del 22 de juny, d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances del Principat d’Andorra.
b) Que hi hagi un risc substancial que l’entitat decideixi donar suport financer a aquesta empresa en condicions de tensió, en absència o per sobre de qualsevol obligació contractual de prestar aquest suport.


9. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament aplicable per especificar en quines condicions s’ha d’efectuar la consolidació en els casos esmentats als apartats 3 a 6 i a l’apartat 8.”
Article 6. Modificació de l’article 15 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra a) de l’apartat 2 de l’article 15 de la Llei 35/2018, que queda redactada de la manera següent:

“a) en base consolidada, d’acord amb el que s’estableix en les seccions segona i tercera.”

Article 7. Modificació de l’article 16 de la Llei 35/2018

Es modifiquen els apartats 2 i 3 de l’article 16 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 16. Sistemes, procediments i mecanismes de les entitats

[…]

2. Les empreses matriu i filials subjectes a aquesta Llei han de complir les obligacions establertes en aquesta secció, així com en els articles 6 a 6 duodecies de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, en base consolidada o subconsolidada, per garantir que els sistemes, els procediments i els mecanismes requerits per aquesta secció i els anteriorment esmentats articles de la Llei 7/2024 són coherents i estan ben integrats, i que es pot facilitar qualsevol classe de dades i la informació pertinents als efectes de supervisió. En particular, les empreses matrius i filials subjectes a aquesta Llei han d’implementar tals sistemes, procediments i mecanismes en les seves filials no subjectes a aquesta Llei, incloses les establertes en centres financers extraterritorials. Aquests sistemes, procediments i mecanismes han de ser coherents i estar ben integrats, i aquestes filials han de ser capaces de produir qualsevol classe de dades i la informació pertinents a efectes de supervisió. Les empreses filials que no estiguin subjectes a aquesta Llei han de complir els seus requisits específics sectorials de manera individual.

3. Les obligacions resultants d’aquesta secció, així com dels articles 6 a 6 duodecies de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, i relatives a empreses filials que no estan elles mateixes subjectes a aquesta Llei, no s’han d’aplicar si l’entitat matriu al Principat d’Andorra pot demostrar a l’AFA que l’aplicació d’aquests requisits resulta il·lícita sota les lleis del país tercer on està establerta la filial.”
Article 8. Modificació de l’article 12 de la Llei 35/2018

Es modifica l’article 12 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 12. Subconsolidació en el cas d’entitats i empreses de tercers països

1. Les entitats filials han d’aplicar els requisits que s’estableixin reglamentàriament respecte de les participacions qualificades fora del sector financer, així com els establerts en els capítols tercer, quart i setè, i els requisits d’informació corresponents establerts al capítol setè bis del títol III, sobre la base de la seva situació subconsolidada quan aquestes entitats, o l’empresa matriu en cas que aquesta última sigui una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera, posseeixin una entitat, una entitat financera, com a filials en un altre país o en posseeixin una participació.

2. Com a excepció del que disposa l’apartat 1, les entitats filials poden optar per no aplicar el que s’estableixi reglamentàriament respecte de les participacions qualificades fora del sector financer, així com el que estableixen els capítols tercer, quart i setè, i els corresponents requisits d’informació establerts al capítol setè bis del títol III, sobre la base de la seva situació subconsolidada quan els actius totals i les partides fora de balanç de les filials i les participacions a tercers països siguin inferiors al 10% de l’import total dels actius i les partides fora de balanç de l’entitat filial.”
Article 9. Modificació de l’article 23 de la Llei 35/2018

El paràgraf primer es modifica i es converteix en un apartat, l’1, i s’insereixen dos apartats, el 2 i el 3, a l’article 23 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 23. Risc de tipus d’interès derivat d’activitats alienes a la cartera de negociació

1. Les entitats han d’aplicar la metodologia normalitzada o la metodologia normalitzada simplificada per identificar, avaluar, gestionar i mitigar el risc derivat de possibles variacions dels tipus d’interès que incideixen tant en el valor econòmic del patrimoni net com en els ingressos nets per interessos procedents de les activitats alienes a la cartera de negociació de l’entitat.

2. Les entitats han d’implementar sistemes per avaluar i controlar els riscos derivats de possibles variacions dels diferencials crediticis que incideixin tant en el valor econòmic del patrimoni net com en els ingressos nets per interessos procedents de les activitats alienes a la cartera de negociació de l’entitat.

3. L’AFA pot exigir a una entitat petita i no complexa que utilitzi la metodologia normalitzada quan consideri que la metodologia normalitzada simplificada no és adequada per mesurar el risc de tipus d’interès derivat de les activitats alienes a la cartera de negociació d’aquesta entitat.”
Article 10. Modificació de l’article 24 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 1 de l’article 24 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 24. Risc operacional

1. Les entitats han d’aplicar polítiques i procediments per avaluar i gestionar l’exposició al risc operacional, incloent-hi, si escau, el risc de model i el risc provinent de les externalitzacions, i per cobrir el risc d’esdeveniments poc freqüents generadors de pèrdues molt elevades. Les entitats han d’especificar el que constitueix un risc operacional als efectes d’aquestes polítiques i procediments.

[…]”
Article 11. Modificació de l’article 29 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra c de l’apartat 2 de l’article 29 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 29. Filtres prudencials

[…]

2. Les entitats no han d’incloure en cap element de fons propis, en relació amb les cobertures de fluxos d’efectiu i els canvis en el valor dels passius propis, les partides següents:

[…]

c) pèrdues i guanys al valor raonable, per passius derivats de l’entitat que siguin conseqüència de canvis en el propi risc de crèdit de l’entitat.


[…]”
Article 12. Modificació de l’article 30 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra b) i s’afegeix la lletra m) de l’apartat 1 de l’article 30 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 30. Deduccions en els elements del capital de nivell 1 ordinari

1. Les entitats han de deduir del capital de nivell 1 ordinari, subjecte al que es determini reglamentàriament en relació amb el mètode de càlcul, els límits i les exempcions aplicables, els conceptes següents:

[…]
b) els actius intangibles, amb l’excepció dels actius consistents en programes informàtics que hagin estat valorats amb prudència i el valor dels quals no es vegi perjudicat en cas de resolució, insolvència o liquidació de l’entitat.
[…]
m) en relació amb un compromís de valor mínim, d’acord amb el que es determini reglamentàriament, tota diferència negativa entre el valor actual de mercat de les participacions o accions en OIC que sustenten el compromís de valor mínim i el valor actual del compromís de valor mínim, sempre que l’entitat ja no hagi reconegut una reducció dels elements del capital de nivell 1 ordinari.
[…]”

Article 13. Modificació de l’article 35 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 35 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 35. Elements de capital de nivell 2

1. Els elements de capital de nivell 2 són els següents:

a) els instruments de capital que compleixin els requisits i en la mesura que es determini reglamentàriament.


[…]”
Article 14. Modificació de l’article 39 de la Llei 35/2018

Es modifica el títol de l’article, que passa a denominar-se “Distribucions basades en instruments”, així com es modifiquen els apartats 1 a 3 de l’article 39 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 39. Distribucions basades en instruments

1. Els instruments de capital i passius pels quals una entitat té discreció per decidir pagar distribucions en una forma diferent de l’efectiu o un instrument de fons propis no qualifiquen com a instruments de capital de nivell 1 ordinari, ni com a instruments de capital de nivell 1 addicional, ni com a instruments de capital de nivell 2, ni com a instruments de passius admissibles, tret que l’entitat hagi rebut l’autorització prèvia de l’AFA.

2. Els instruments de capital i passius pels quals una persona jurídica, diferent de l’entitat que els emet, té discreció per decidir o requerir que el pagament de distribucions basades en aquests instruments o passius es faci en una forma diferent de l’efectiu o d’instrument de fons propis, no tenen la consideració d’instrument de capital de nivell 1 ordinari, ni d’instruments de capital de nivell 1 addicional, ni d’instruments de capital de nivell 2, ni de passius admissibles.

3. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació per especificar el contingut següent:

a) les condicions perquè les entitats puguin obtenir l’autorització esmentada en l’apartat 1.
b) els mètodes admissibles per determinar els nivells de distribucions basades en instruments de capital de nivell 1 addicional, en els de nivell 2 i de passius admissibles.”

Article 15. Modificació de l’article 41 de la Llei 35/2018

Es modifiquen els apartats 1 a 4 de l’article 41 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 41. Autorització per reduir els fons propis

1. L’AFA ha d’autoritzar una entitat a reduir, rescatar, amortitzar, recomprar o reemborsar instruments de capital de nivell 1 ordinari, de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2 o a reduir, distribuir o reclassificar els comptes de primes d’emissió corresponents sempre que es compleixi alguna de les condicions següents:

a) amb anterioritat o simultàniament a l’acció a què es refereixen l’incís iv) de la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 20, de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, en relació amb instruments de capital de nivell 1 ordinari, i l’incís iv bis), en relació amb instruments de capital de nivell 1 addicional i de nivell 2, que l’entitat substitueixi els instruments esmentats per instruments de fons propis de qualitat igual o superior en condicions que resultin sostenibles per a la capacitat d’ingressos de l’entitat.
b) que l’entitat hagi demostrat satisfactòriament a l’AFA que els seus fons propis i passius admissibles, després de l’acció esmentada, superen el que exigeix l’apartat 1 de l’article 46, els requisits combinats de coixins que es defineixen a la lletra e) de l’apartat 1 de l’article 54 i els requisits de fons propis i passius admissibles de l’article 45 de la Llei 7/2021, de 29 d’abril, de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió per un marge que l’AFA consideri necessari de conformitat amb l’apartat 3 de l’article 97.


Quan una entitat ofereixi garanties suficients que pot operar amb fons propis superiors als imports que es requereixen segons aquesta Llei i el reglament d’aplicació, l’AFA pot concedir a aquesta entitat una autorització prèvia general per emprendre qualsevol de les accions a què fan referència el incisos iv) i v) de la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 20 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, d’acord amb uns criteris que garanteixin que aquesta acció futura s’efectua d’acord amb les condicions establertes a les lletres a) i b) d’aquest apartat. Aquesta autorització prèvia general només es concedeix per un període de temps concret, que no pot excedir un any, al final del qual pot ser renovada. L’autorització prèvia general es pot concedir per un import predeterminat, que fixi l’AFA. En el cas dels instruments de capital de nivell 1 ordinari, aquest import predeterminat no pot excedir el 3% de l’import de l’emissió pertinent ni el 10% de l’import en què el capital de nivell 1 ordinari excedeixi la suma dels requisits de capital de nivell 1 ordinari previstos en aquest Llei i en el reglament d’aplicació, així com la Llei 7/2021, del 29 d’abril, de recuperació i resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió i pel marge que l’AFA consideri necessari. En el cas dels instruments de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2, l’import predeterminat no pot excedir el 10% de l’import de l’emissió pertinent ni el 3% del saldo viu total dels instruments de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2, segons escaigui.

L’AFA ha de revocar l’autorització prèvia general quan una entitat incompleixi qualsevol dels criteris establerts a efectes de la mateixa autorització.

2. Quan s’avaluï la sostenibilitat dels instruments de substitució en relació amb la capacitat d’ingressos de l’entitat, en virtut de la lletra a) de l’apartat 1, l’AFA ha de considerar en quina mesura la substitució d’aquests instruments de capital seria més costosa per a l’entitat que els instruments de capital o comptes de primes d’emissió als quals substituirien.

3. L’AFA pot permetre a les entitats que rescatin, amortitzin, reemborsin o recomprin instruments de capital de nivell 1 addicional o capital de nivell 2 o els corresponents comptes de primes d’emissió abans que transcorrin cinc anys des de la seva data d’emissió únicament quan es compleixin les condicions establertes en l’apartat 1 i una de les condicions següents:

a) que hi hagi una modificació de la classificació reglamentària d’aquests instruments que tingués com a resultat probable la seva exclusió dels fons propis o la seva reclassificació com una forma de fons propis de qualitat inferior, i que es compleixin les dos condicions següents:
i) que l’AFA consideri que aquesta modificació té prou certesa.
ii) que l’entitat demostri a satisfacció de l’AFA que la reclassificació reglamentària d’aquests instruments no era previsible raonablement en el moment de la seva emissió.

b) que hi hagi una modificació en el tractament fiscal aplicable a aquests instruments i que l’entitat demostri a satisfacció de l’AFA que aquesta modificació és important i no era raonablement previsible en el moment de la seva emissió.
c) que als instruments i als comptes de primes d’emissió corresponents els siguin aplicables les disposicions d’anterioritat que es determinin reglamentàriament.
d) que amb anterioritat o simultàniament a l’acció a què es refereixen l’incís iv) de la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 20, de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, en relació amb instruments de capital de nivell 1 ordinari, i l’incís iv bis), en relació amb instruments de capital de nivell 1 addicional i de nivell 2, o els comptes de primes d’emissió corresponents, l’entitat els substitueixi per instruments de fons propis de qualitat igual o superior en condicions que resultin sostenibles per a la capacitat d’ingressos de l’entitat i que l’AFA hagi autoritzat aquesta acció perquè considera que seria beneficiosa des d’un punt de vista prudencial i estaria justificada per circumstàncies excepcionals.
e) que els instruments de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2 es recompren amb fins de creació de mercat.


4. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament aplicable per establir el significat de “sostenible per a la capacitat d’ingressos de l’entitat” en els termes previstos en la lletra a) de l’apartat 1.”
Article 16. Modificació de l’article 42 de la Llei 35/2018

Es modifiquen el títol de l’article, que passa a denominar-se Dispensa temporal de deduir dels fons propis i dels passius admissibles, i el paràgraf primer de l’article 42 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 42. Dispensa temporal de deduir dels fons propis i dels passius admissibles

Quan una entitat tingui instruments de capital o passius, segons el cas, que es consideren instruments de fons propis d’un ens del sector financer o instruments de passius admissibles en una entitat i l’AFA consideri que aquesta tinença respon als fins d’una operació d’assistència financera de reestructuració i restabliment de la viabilitat d’aquest ens o entitat, l’AFA pot excepcionar temporalment, prèvia sol·licitud, a aplicar les disposicions que en matèria de deducció serien normalment aplicables a aquests instruments.”
Article 17. Addició de l’article 42 bis a la Llei 35/2018

S’afegeix l’article 42 bis a la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 42 bis. Avaluació del compliment de les condicions de fons propis i passius admissibles

En avaluar el compliment dels requisits establerts en el capítol segon del títol III, les entitats han d’atendre les característiques significatives dels instruments i no només la seva forma jurídica. L’avaluació de les característiques significatives d’un instrument ha de tenir en compte tots els mecanismes relatius, encara que aquests mecanismes no figurin explícitament en les condicions dels mateixos instruments, a fi de comprovar que els efectes econòmics combinats d’aquests mecanismes compleixen l’objectiu de les disposicions corresponents.”
Article 18. Modificació de l’article 43 de la Llei 35/2018

Es modifiquen la lletra a) i la part introductòria de l’apartat 1 de l’article 43 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 43. Interessos minoritaris que es poden incloure en el capital de nivell 1 ordinari consolidat

1. Els interessos minoritaris es componen de la suma dels elements de capital de nivell 1 ordinari, sempre que:

a) la filial sigui una entitat, bé una empresa subjecta a aquesta Llei i al reglament d’aplicació, o bé una societat financera de cartera intermèdia en un tercer país que estigui subjecta a uns requisits prudencials tan rigorosos com els que s’apliquin a les entitats bancàries del tercer país esmentat, i considerats per l’AFA equivalents a efectes de regulació i supervisió.


[…]”
Article 19. Modificació de l’article 44 de la Llei 35/2018

Es modifiquen les lletres a) i c), així com la part introductòria del paràgraf primer de l’article 44 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 44. Capital de nivell 1 addicional, capital de nivell 1 i capital de nivell 2 admissibles i fons propis admissibles

El capital de nivell 1 addicional, el capital de nivell 1 i el capital de nivell 2 admissibles, així com els fons propis admissibles, han d’incloure els interessos minoritaris, els instruments de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2, segons correspongui, a més de les primes d’emissió corresponents, d’una filial, sempre que:

a) la filial sigui una entitat, bé una empresa subjecta a aquesta Llei i al reglament d’aplicació, o bé una societat financera de cartera intermèdia en un tercer país que estigui subjecta a uns requisits prudencials tan rigorosos com els que s’apliquin a les entitats bancàries del tercer país esmentat, i considerats per l’AFA equivalents a efectes de regulació i supervisió.
[…]
c) els elements de capital de nivell 1 ordinari, els elements de capital de nivell 1 addicional i els elements de capital de nivell 2 a què fa referència la part introductòria del paràgraf primer que pertanyin a persones diferents de les empreses incloses en la consolidación d’acord amb la secció segona del capítol primer del títol III.”

Article 20. Modificació de l’article 46 de la Llei 35/2018

Es modifiquen les lletres b) i c) i s’insereix la lletra c bis) a l’apartat 3 de l’article 46 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 46. Requisits de fons propis

[…]

3. L’import total de l’exposició al risc s’ha de calcular com la suma de les lletres a) a f) d’aquest apartat, tenint en compte les disposicions establertes en l’apartat 4:

[…]

b) els requisits de fons propis corresponents a l’activitat de la cartera de negociació d’una entitat, pel que fa al següent:
i) el risc de mercat, determinat de conformitat amb la secció cinquena del capítol tercer del títol III d’aquesta Llei i amb el reglament d’aplicació.
ii) els grans riscos que excedeixen els límits especificats a l’apartat 6 de l’article 78, en la mesura que una entitat estigui autoritzada a depassar aquests límits, tal com es determina en el capítol quart i en el reglament d’aplicació.

c) els requisits de fons propis per risc de mercat, calculats d’acord amb la secció cinquena del capítol tercer del títol III i amb el reglament d’aplicació, corresponents a totes les activitats que siguin objecte de risc de tipus de canvi o risc de matèries primeres.
c bis) els requisits de fons propis per risc de liquidació, calculats d’acord amb la secció sisena del capítol tercer del títol III i amb el reglament d’aplicació.”

Article 21. Modificació de l’article 47 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 1 de l’article 47 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 47. Excepció per a carteres de negociació de petit volum

1. Com a excepció del que disposa la lletra b) de l’apartat 3 de l’article 46, les entitats poden calcular els requisits de fons propis per a la cartera de negociació de conformitat amb el que es determini reglamentàriament, sempre que el volum de les operacions de la seva cartera de negociació, dins i fora de balanç, sigui igual o inferior als dos llindars següents, sobre la base d’una avaluació efectuada amb caràcter mensual emprant les dades del darrer dia del mes:

a) que sigui normalment inferior al 5 % del total d’actius.
b) 50 milions d’euros.”

Article 22. Eliminació de l’article 52 de la Llei 35/2018

S’elimina l’article 52 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
Article 23. Modificació de l’article 53 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 4 i se substitueix per un de nou. A més, s’insereix un apartat 4 bis, a l’article 53 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 53. Requisits per a la cartera de negociació

[…]

4. Les posicions de la cartera de negociació s’han de valorar prudentment d’acord amb el que es determini reglamentàriament.

4 bis. Les entitats han de tractar les cobertures internes d’acord amb el que es determini reglamentàriament.”
Article 24. Modificació de l’article 56 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 2 i s’afegeix el segon paràgraf a l’apartat 4 de l’article 56 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 56. Requisits combinats de coixins de capital

[…]

2. El capital de nivell 1 ordinari que les entitats mantinguin per satisfer el requisit combinat de coixins de capital previst a l’apartat 1, ha de ser diferent i, per tant, addicional, al capital requerit per complir amb:

a) Els requisits de capitals establerts en les lletres a), b) i c) de l’apartat 1 de l’article 46.
b) Els requisits de fons propis addicionals imposats per l’article 97 bis per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu.
c) L’orientació comunicada de conformitat amb l’apartat 3 de l’article 97 ter per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu.


El capital de nivell 1 ordinari que les entitats mantinguin per complir algun dels elements dels seus requisits combinats de coixins de capital no es pot utilitzar per fer front als altres elements aplicables dels seus requisits combinats de coixí.

4. […]

Quan l’aplicació de les restriccions en matèria de distribucions no millori de forma satisfactòria el capital de nivell 1 ordinari de l’entitat a la llum del risc sistèmic pertinent, l’AFA pot prendre mesures addicionals de conformitat amb l’article 4 de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana.”
Article 25. Modificació de l’article 57 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 3 de l’article 57.
Article 26. Modificació de l’article 58 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 3 de l’article 58.
Article 27. Modificació de l’article 59 de la Llei 35/2018

S’eliminen els apartats 3, 4, 6 i 7, s’afegeix un nou apartat 2 bis i es modifiquen els apartats 2 i 5 de l’article 59 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 59. Coixí de capital per a entitats d’importància sistèmica

[…]

2. L’AFA pot requerir a cadascuna de les EIS el manteniment en base individual, subconsolidada i/o consolidada, segons escaigui, d’un coixí de capital EIS de fins al 3% de l’import total d’exposició al risc calculat de conformitat amb l’apartat 3 de l’article 46. Aquest coixí es compon de capital de nivell 1 ordinari.

2 bis. Subjecte a autorització prèvia del ministeri encarregat de les finances, l’AFA pot requerir a cadascuna de les EIS el manteniment en base individual, subconsolidada i/o consolidada, segons escaigui, d’un coixí de capital EIS superior al 3% de l’import total d’exposició al risc calculat de conformitat amb l’apartat 3 de l’article 46, sempre que l’AFA justifiqui mitjançant un informe preceptiu que aquest coixí no suposa perjudicis desproporcionats per al conjunt o parts del sistema financer, ni pot crear obstacles al funcionament del mercat interior.

[…]

5. Quan sigui d’aplicació el coixí contra riscos sistèmics que determini l’AFA en mèrits a l’article 60, les entitats han d’aplicar el coixí contra riscos sistèmics cumulativament al coixí per EIS que es determinen en mèrits d’aquest article.

Quan la suma del percentatge de coixí contra riscos sistèmics calculat als efectes de l’apartat 9 de l’article 60 i el percentatge del coixí per EIS a què estigui subjecta la mateixa entitat sigui superior al 5%, l’AFA ha d’obtenir l’autorització prèvia del ministeri encarregat de les finances justificant mitjançant informe preceptiu conforme la fixació del coixí de capital per EIS no suposa perjudicis desproporcionats per al conjunt o parts del sistema financer del Principat d’Andorra, de manera que es formi o es creï un obstacle al funcionament adequat del sistema financer.”
Article 28. Modificació de l’article 60 de la Llei 35/2018

Es modifica l’article 60 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 60. Requisit de mantenir un coixí de capital contra riscos sistèmics

1. L’AFA pot exigir que es constitueixi un coixí de capital contra riscos sistèmics, compost per capital de nivell 1 ordinari, per al sector financer andorrà o per a un o diversos dels subgrups d’aquest sector per totes les exposicions o un subconjunt d’aquestes com s’estableix en l’apartat 5, amb la finalitat de prevenir i/o evitar els riscos sistèmics o macroprudencials que no estan coberts per aquesta Llei i/o pel reglament d’aplicació o pels articles 58 i 59. Aquests riscos s’entenen com aquells que podrien produir una pertorbació al sistema financer andorrà, amb conseqüències negatives greus en el sistema financer i en l’economia real del Principat d’Andorra.

2. A efectes de l’apartat 1, l’AFA pot exigir que les entitats mantinguin un coixí de capital contra riscos sistèmics de capital de nivell 1 ordinari, calculat com es determini reglamentàriament, de forma individual o en base subconsolidada o consolidada, segons correspongui, de conformitat amb el capítol primer del títol III.

3. S’ha d’aplicar un coixí contra riscos sistèmics a totes les exposicions o a un subconjunt d’exposicions que es determini reglamentàriament, de totes les entitats, o d’un o més subconjunts d’aquestes entitats o a un o diversos subsectors d’aquestes entitats, i s’ha de fixar per esglaons d’ajust de 0,5 punts percentuals o múltiples d’aquests. Poden establir-se requisits diferents per a diferents subconjunts d’entitats i exposicions. El coixí contra riscos sistèmics no ha de cobrir riscos coberts pels articles 58 i 59.

4. Quan s’exigeixi el manteniment d’un coixí contra riscos sistèmics, l’AFA ha d’observar el següent:

a) el coixí contra riscos sistèmics no ha de suposar perjudicis desproporcionats per al conjunt o parts del sistema financer andorrà, de manera que es formi o creï un obstacle al funcionament adequat del mercat;
b) l’AFA ha de revisar el coixí contra riscos sistèmics almenys cada dos anys;
c) el coixí contra riscos sistèmics no ha d’utilitzar-se per afrontar riscos coberts pels articles 58 i 59.”

Article 29. Modificació de l’article 61 de la Llei 35/2018

S’afegeix un nou apartat 2 bis a l’article 61 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 61. Reconeixement d’un percentatge de coixí de capital contra riscos sistèmics de països tercers

[…]

2 bis. Quan l’AFA reconegui un percentatge de coixí contra riscos sistèmics per a entitats autoritzades en l’àmbit nacional, aquest coixí contra riscos sistèmics podrà ser acumulatiu amb el coixí contra riscos sistèmics aplicat d’acord amb l’article 60, sempre que els coixins cobreixin riscos diferents. Quan els coixins cobreixin els mateixos riscos, només s’ha d’aplicar el coixí més elevat.”
Article 30. Modificació de l’article 62 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 3 de l’article 62 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 62. Restriccions en matèria de distribucions

[…]

3. Mentre una entitat no compleixi el seu requisit combinat de coixins, aquesta entitat no pot distribuir més de l’import màxim distribuïble per a les finalitats previstes a les lletres a), b) i c) del segon paràgraf de l’apartat 2.

[…]”
Article 31. Addició de l’article 62 bis a la Llei 35/2018

S’afegeix un nou article 62 bis a la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 62 bis. Incompliment dels requisits combinats de coixins

Es considera que una entitat incompleix els requisits combinats de coixins als efectes de l’article 62 quan no disposi de fons propis l’import i la qualitat dels quals siguin els necessaris per satisfer al mateix temps els requisits combinats de coixins i cadascun dels requisits establerts en:

a) La lletra a) de l’apartat 1 de l’article 46 i el requisit de fons propis addicionals per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu d’acord amb la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97;
b) La lletra b) de l’apartat 1 de l’article 46 i el requisit de fons propis addicionals per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu d’acord amb la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97;
c) La lletra c) de l’apartat 1 de l’article 46 i el requisit de fons propis addicionals per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu d’acord amb la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97.”

Article 32. Modificació de l’article 64 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 2 de l’article 64 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 64. Mètode relatiu al risc de crèdit

2. Als efectes d’aquesta Llei, les exposicions enfront d’empreses d’inversió, entitats bancàries i mercats organitzats de països tercers s’han de tractar com exposicions enfront d’entitats només si el país tercer aplica a aquest ens requisits prudencials i de supervisió i regulació equivalents als vigents al Principat d’Andorra.”
Article 33. Addició d’un nou article 72 bis a la Llei 35/2018

S’afegeix un nou article 72 bis a la secció cinquena del capítol tercer del títol III de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 72 bis. Mètodes per calcular els requisits de fons propis per risc de mercat

1. Les entitats han de calcular els requisits de fons propis per risc de mercat de totes les posicions de la cartera de negociació i les posicions de la cartera d’inversió que estiguin subjectes al risc de tipus de canvi o de matèries primeres com la suma dels requisits de fons propis següents, segons escaigui:

a) els requisits de fons propis per risc de posició a què fan referència l’article 73 i el reglament d’aplicació;
b) els requisits de fons propis per risc per tipus de canvi posició a què fan referència l’article 74 i el reglament d’aplicació;
c) els requisits de fons propis per risc per risc de matèries primeres a què fan referència l’article 75 i el reglament d’aplicació;


2. Una entitat que no estigui exempta dels requisits de presentació d’informació establerts a l’article 85 quater de conformitat amb l’article 72 ter ha de comunicar el càlcul d’acord amb el que es determini reglamentàriament per a totes les posicions de la cartera de negociació i les posicions de la cartera d’inversió subjectes al risc de tipus de canvi o de primeres matèries d’acord amb el mètode estàndard alternatiu que es determini reglamentàriament.

2. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació, per especificar el contingut següent:

a) l’àmbit d’aplicació i l’estructura del mètode estàndard alternatiu.
b) els components determinants i la metodologia de càlcul dels requisits de fons propis per risc de mercat pel mètode estàndard alternatiu.

Article 34. Addició d’un nou article 72 ter a la Llei 35/2018

S’afegeix un nou article 72 ter a la secció cinquena del capítol tercer del títol III de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 72 ter. Exempcions dels requisits específics de presentació d’informació per risc de mercat

1. Les entitats estan exemptes del requisit de presentació d’informació que figura a l’article 85 quater sempre que el volum de les activitats de l’entitat, dins i fora de balanç, que estiguin subjectes a risc de mercat sigui igual o inferior a cadascun dels llindars següents, sobre la base d’una avaluació efectuada mensualment a partir de les dades del darrer dia del mes:

a) el 10% del total del seus actius;
b) 500 milions d’euros.


2. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació per especificar el contingut següent:

a) el procediment de càlcul del volum de les activitats de l’entitat, dins i fora de balanç, que estiguin subjectes a risc de mercat;
b) els requisits de notificació a l’AFA en relació amb l’exempció dels requisits específics de presentació d’informació per risc de mercat;
c) l’aplicació de l’exempció dels requisits específics de presentació d’informació per risc de mercat.”

Article 35. Addició d’un nou article 72 quater a la Llei 35/2018

S’afegeix un nou article 72 quater a la secció cinquena del capítol tercer del títol III del la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 72 quater. Autorització de requisits consolidats

1. Subjecte al que es determini reglamentàriament i amb l’únic propòsit de calcular las posicions netes i el requisits de fons propis de conformitat amb el capítol tercer del títol III en base consolidada, les entitats poden utilitzar les posicions en una entitat o una empresa per compensar posicions en una altra entitat o empresa.

2. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació per especificar les condicions per obtenir l’autorització de requisits consolidats.”
Article 36. Modificació de l’article 78 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra b) de l’apartat 3 i l’apartat 6 de l’article 78 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 78. Requisits en relació amb grans exposicions i de fons propis addicionals

[…]

3. Als efectes d’aquest capítol, s’entén per:

[…]

b) “gran exposició” és l’exposició contreta per una entitat respecte d’un client o un grup de clients vinculats entre si, quan el seu valor sigui igual o superior al 10% del capital de nivell 1 de l’entitat.


[…]

6. Una entitat no pot assumir una exposició respecte d’un client o grup de clients vinculats si el seu valor, després de considerar l’efecte de la utilització de tècniques de mitigació del risc de crèdit, conforme s’estableixin reglamentàriament, supera el 25% del seu capital de nivell 1. Quan aquest client és una entitat, o quan un grup de clients vinculats inclou una o més entitats, aquest valor no pot excedir el 25% del capital del nivell 1 de l’entitat, ni els 150 milions d’euros si aquesta quantitat és més elevada, sempre que la suma dels valors d’exposició de tots els clients vinculats que no són entitats, després de considerar l’efecte de la utilització de tècniques de mitigació del risc de crèdit, no excedeixi el 25% del capital del nivell 1 de l’entitat.

Quan l’import de 150 milions d’euros és superior al 25% del capital del nivell 1 de l’entitat, el valor de l’exposició, després de considerar l’efecte de la utilització de tècniques de mitigació del risc de crèdit, no ha de sobrepassar un límit raonable en termes de capital del nivell 1 de l’entitat. Aquest límit l’ha de determinar l’entitat de conformitat amb les polítiques i els procediments per afrontar i controlar el risc de concentració. Aquest límit no pot sobrepassar el 100% del capital del nivell 1 de l’entitat.”
Article 37. Modificació de l’article 81 de la Llei 35/2018

Es modifica l’apartat 2 de l’article 81 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 81. Requisit de cobertura de liquiditat

[…]

2. Les entitats han d’evitar el doble còmput de les sortides i entrades de liquiditat i els actius líquids.”
Article 38. Modificació de l’article 82 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 2 i es modifiquen els apartats 1 i 3 de l’article 82 de la Llei 35/2018.

Article 82. Requisit de finançament estable

1. Les entitats han d’assegurar que el 100% del finançament estable requerit, tal com es determini reglamentàriament corresponent als actius i els elements de fora de balanç a llarg termini, es cobreixin amb un finançament estable disponible, tal com es determini reglamentàriament corresponent a una varietat de passiu a llarg termini i fons propis, tant en condicions normals com en situacions de tensió.

[…]

3. Les entitats han de comunicar trimestralment a l’AFA, expressats en una única divisa, independentment de la seva denominació real, tal com es determini reglamentàriament, els elements que proporcionen finançament estable, els elements que requereixen finançament estable i la ràtio de finançament estable per a l’avaluació de l’AFA de les necessitats de finançament estable.”
Article 39. Modificació de l’article 83 de la Llei 35/2018

Es modifica l’article 83 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 83. Compliment dels requisits de liquiditat

Quan una entitat no compleixi, o quan prevegi que no pot complir el requisit establert a l’article 81, o a l’apartat 1 de l’article 82, fins i tot durant els períodes de tensió, ho ha de notificar immediatament a l’AFA i presentar-li, sense demores injustificades, un pla per restablir ràpidament el compliment de l’article 81 o l’apartat 1 de l’article 82, segons correspongui.”
Article 40. Modificació de l’article 84 de la Llei 35/2018

S’afegeix un segon paràgraf a l’apartat 1 de l’article 84 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 84. Càlcul de la ràtio de palanquejament

1. Les entitats han de calcular la seva ràtio de palanquejament de conformitat amb la metodologia que es determini reglamentàriament, com l’import del capital de nivell 1 de l’entitat dividit per l’import de l’exposició total de l’entitat, i s’ha d’expressar com a percentatge.

Les entitats han de calcular la seva ràtio de palanquejament a la data de referència de presentació d’informació.”
Article 41. Eliminació de l’article 85 de la Llei 35/2018

S’elimina l’article 85 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
Article 42. Addició d’un capítol setè bis al títol III, relatiu als requisits d’informació

S’afegeixen els articles 85 bis, 85 ter i 85 quater al capítol setè bis del títol III de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que queden redactats en els termes següents:

“Capítol setè bis. Requisits d’informació

Article 85 bis. Presentació d’informació sobre requisits prudencials i informació financera

1. Les entitats han d’informar l’AFA sobre el següent:

a) els requisits de fons propis, inclosa la ràtio de palanquejament, segons l’article 46 i el capítol setè del títol III;
b) les grans exposicions especificades en l’article 78;
c) els requisits en matèria de liquiditat establerts a l’article 81;
d) les dades agregades corresponents a cadascun dels mercats immobiliaris nacionals que es determinin reglamentàriament;
e) els requisits i l’orientació establerts a l’article 97 ter que compleixin els requisits de la informació normalitzada, llevat de qualsevol obligació d’informació addicional en virtut de la lletra j) de l’apartat 1 de l’article 97;
f) els actius amb càrregues, inclòs un desglossament per tipus de gravamen, com ara els pactes de recompra, els préstecs de valors, les exposicions titulitzades o els préstecs.


Les entitats exemptes de conformitat amb l’apartat 4 de l’article 5 no estan subjectes de forma individual al requisit d’informació sobre la ràtio de palanquejament fixada a la lletra a) d’aquest apartat.

2. A més de la informació sobre els requisits prudencials a què fa referència l’apartat 1, les entitats han de presentar la informació financera que calgui per oferir una imatge completa del perfil de risc de l’entitat i dels riscos sistèmics que planteja l’entitat al sector financer o a l’economia real.

3. L’AFA ha d’establir, mitjançant un comunicat tècnic, les plantilles i formats uniformes de presentació de la informació, així com les instruccions i el mètode d’ús de les plantilles esmentades, la freqüència i les dates de presentació de la informació, les definicions i les solucions informàtiques per a la presentació de la informació a què es refereixen els apartats 1 i 2.

Article 85 ter. Obligacions específiques de comunicació

1. Les entitats han de comunicar a l’AFA dades rellevants d’exposicions i pèrdues per a cada un dels mercats immobiliaris nacionals als quals estiguin exposades, amb el contingut que es determini via comunicat tècnic.

2. L’AFA ha d’establir, mitjançant un comunicat tècnic, les obligacions específiques de presentació d’informació corresponents a cadascun dels mercats immobiliaris nacionals als quals estiguin exposades les entitats. De la mateixa manera, l’AFA ha d’establir, mitjançant el comunicat tècnic, els formats, les freqüències i les dates de presentació d’estats reservats, així com les definicions i les solucions informàtiques que han d’aplicar les entitats per informar sobre les exposicions i les pèrdues per a cada un dels mercats immobiliaris nacionals als quals estiguin exposades.

Article 85 quater. Requisits específics de presentació d’informació per risc de mercat

1. Subjecte a l’aprovació del comunicat tècnic de l’AFA que s’estableix en l’apartat 3, les entitats que no compleixin les condicions establertes a l’apartat 1 de l’article 47, ni les establertes a l’apartat 1 de l’article 72 ter, han d’informar, per a totes les seves posicions de la cartera de negociació i totes les seves posicions de la cartera d’inversió subjectes al risc de tipus de canvi o de matèries primeres, dels resultats dels càlculs basats en l’ús del mètode estàndard alternatiu establert a l’article 72 bis, de la mateixa manera que informen de les obligacions establertes a l’incís i) de la lletra b) i la lletra c) de l’apartat 3 de l’article 46.

2. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar reglaments d’aplicació en relació amb els requisits específics de presentació d’informació per risc de mercat.

3. L’AFA ha d’establir, mitjançant un comunicat tècnic, els formats, les freqüències i les dates de presentació d’estats reservats, així com les definicions i les solucions informàtiques que han d’aplicar les entitats per informar en relació amb el risc de mercat.”
Article 43. Modificació de l’article 86 de la Llei 35/2018

Es modifica el títol de l’article i els apartats 1 i 2, així com s’afegeix l’apartat 3 a l’article 86 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 86. Requisits i polítiques de divulgació d’informació

1. Els grups consolidables i les entitats no integrades en un grup consolidable han de divulgar públicament, degudament integrat en un únic document conegut com a Informe de solvència, la informació establerta en aquest capítol i en el reglament d’aplicació.

2. L’òrgan d’administració dels grups i entitats ha d’adoptar una política formal per al compliment dels requisits de divulgació establerts en aquest capítol, i ha d’implementar i mantenir processos, sistemes i controls interns per verificar que les dades divulgades per les entitats siguin adequades i se cenyeixin als requisits establerts en aquest capítol i en el reglament d’aplicació. Almenys un dels membres de l’òrgan d’administració ha de certificar per escrit que l’entitat de què es tracti ha divulgat la informació exigida en aquest capítol i en el reglament d’aplicació d’acord amb les polítiques formals i els processos, els sistemes i els controls interns. La certificació per escrit i els elements fonamentals de les polítiques formals de l’entitat per complir els requisits de divulgació s’han d’incloure en la informació divulgada per les entitats.

La informació que s’ha de divulgar de conformitat amb aquest capítol i en el reglament d’aplicació està subjecta al mateix nivell de verificació interna que l’aplicable a l’informe de gestió inclòs a l’informe financer del grup o l’entitat.

Així mateix, les entitats han de comptar amb polítiques que els permetin comprovar que les dades publicades transmeten als participants en el mercat una imatge completa del seu perfil de risc. Quan les entitats considerin que les dades divulgades no transmeten una imatge completa del perfil de risc als participants del mercat, les entitats han de fer pública la informació addicional que completi la que ha de comunicar-se en virtut d’aquest capítol i el reglament d’aplicació. No obstant això, només estan obligades a divulgar informació que resulti significativa i que no sigui reservada ni confidencial, de conformitat amb l’article 87.

3. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació per especificar el següent:

a) els requisits de divulgació d’informació per a les entitats grans.
b) els requisits de divulgació d’informació per a entitats petites i no complexes.
c) els requisits de divulgació d’informació per a altres entitats.
d) els formats uniformes de divulgació d’informació.”

Article 44. Modificació de l’article 87 de la Llei 35/2018

Es modifica l’article 87 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 87. Informació no significativa, reservada o confidencial

1. Les entitats poden ometre una o diverses de les divulgacions d’informació requerides en aquest capítol i en el reglament d’aplicació quan la informació no es consideri significativa, excepte la informació que s’ha de publicar en relació amb els fons propis i passius admissibles, la política de retribucions i la política en matèria de diversitat pel que fa a la selecció dels membres de l’òrgan d’administració, els seus objectius i les metes establertes en aquesta política, així com la mesura en què s’han assolit aquests objectius i metes, segons el que es determini reglamentàriament.

Una informació inclosa en les divulgacions es considera significativa quan la seva omissió o presentació errònia pot modificar l’avaluació o decisió d’un usuari que basa la seva presa de decisions econòmiques en aquesta informació o pot influir en aquesta avaluació o decisió.

2. Les entitats també poden ometre un o més dels elements d’informació d’aquest capítol i del reglament d’aplicació si aquestes dades inclouen informació que es considera reservada o confidencial, excepte la divulgació d’informació relativa als fons propis i passius admissibles i a la política de retribucions, segons el que es determini reglamentàriament.

Una informació es considera reservada de les entitats si la seva divulgació pot comprometre la posició competitiva d’aquesta entitat. La informació reservada pot incloure informació sobre els productes o els sistemes que restaria valor a les inversions de les entitats en cas que fos compartida amb els competidors.

Una informació es considera confidencial quan una entitat està obligada, en virtut de les seves relacions amb els clients o altres contraparts, a preservar-ne la confidencialitat.

3. En els casos excepcionals previstos en l’apartat 2, l’entitat ha de fer constar en les seves divulgacions d’informació que determinades dades no es fan públiques, així com els motius pels quals no es publiquen, i ha de publicar informació més general sobre l’aspecte a què es refereix el requisit de divulgació d’informació que no hagi estat classificada com a reservada o confidencial.”
Article 45. Modificació de l’article 88 de la Llei 35/2018

Es modifica l’article 88 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 88. Freqüència i abast de la divulgació d’informació

Les entitats han de publicar la informació requerida per aquest capítol i pel reglament d’aplicació, almenys anualment o amb una freqüència superior per a les divulgacions que es determinin reglamentàriament.

Les divulgacions anuals d’informació s’han de fer en el decurs del primer semestre següent al tancament de l’exercici de referència i com a tot tardar el 30 de juny. Les divulgacions semestrals o trimestrals s’han de fer tan aviat com sigui possible després de la finalització del trimestre o semestre, i en tot cas dintre del mes següent a la finalització del període a què fan referència les divulgacions corresponents.

Les entitats han de publicar al seu lloc web l’Informe de solvència.”.
Article 46. Modificació de l’article 89 de la Llei 35/2018

Es modifica la lletra e) de l’apartat 1 de l’article 89 de la Llei 35/2018, que queda redactada de la manera següent:

Article 89. Informe de solvència

1. Els grups consolidables d’entitats i les entitats que no formen part d’un d’aquests grups consolidables han de publicar, degudament integrat en un únic document conegut com a Informe de solvència, informació concreta sobre:

[…]

e) la seva situació a fi de donar compliment a les exigències mínimes de recursos propis previstes en aquesta Llei i en el reglament d’aplicació, com ara:
i) objectius i polítiques en matèria de gestió de riscos;
ii) àmbit d’aplicació dels requisits establerts en aquesta Llei i en el reglament d’aplicació;
iii) informació sobre els fons propis;
iv) requisits de fons propis i els imports ponderats per risc de les exposicions;
v) exposició al risc de crèdit de contrapart;
vi) coixins de capital anticíclics;
vii) exposicions al risc de crèdit i al risc de dilució;
viii) actius amb càrregues i sense càrregues;
ix) informació sobre la utilització del mètode estàndard;
x) informació sobre exposicions al risc de mercat;
xi) informació sobre la gestió del risc operatiu;
xii) informació sobre els indicadors clau;
xiii) informació sobre les exposicions al risc de tipus d’interès sobre posicions no incloses en la cartera de negociació;
xiv) informació sobre les exposicions a posicions de titulització;
xv) informació sobre la política de retribucions;
xvi) informació sobre la ràtio de palanquejament;
xvi bis) requisits de liquiditat;
xvii) informació sobre l’ús de tècniques de reducció del risc de crèdit.


Reglamentàriament, s’ha de determinar el contingut i la periodicitat de publicació de l’Informe de solvència.”
Article 47. Modificació de l’article 91 de la Llei 35/2018

S’elimina la lletra b) de l’apartat 1 i s’afegeix un segon paràgraf a l’apartat 4, així com dos nous apartats, el 5 i el 6, a l’article 91 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 91. Revisió i avaluació supervisores

[…]

4. […]

En dur a terme la revisió i l’avaluació a què es refereix l’apartat 1, l’AFA ha d’aplicar el principi de proporcionalitat de conformitat amb els criteris publicats d’acord amb la lletra b) de l’apartat 1 de l’article 106.

5. L’AFA pot adaptar les metodologies per aplicar la revisió i l’avaluació a què es fa referència en l’apartat 1 per tal de tenir en compte les entitats amb un perfil de risc similar, com l’ús de models empresarials similars o la localització geogràfica de les seves exposicions. Aquestes metodologies adaptades poden incloure criteris de referència orientats al risc i indicadors quantitatius, han de permetre tenir en compte els riscos específics als quals pot estar exposada cada entitat i no han d’incidir en l’especificitat per a cada entitat de les mesures imposades d’acord amb l’article 97.

6. Quan arran d’una revisió, en particular l’avaluació dels sistemes de govern corporatiu, del model empresarial o de les activitats d’una entitat, l’AFA tingui indicis raonables per suposar que, en relació amb aquesta entitat, s’estan efectuant o intentant efectuar o s’han efectuat o intentat efectuar operacions de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme o que s’ha incrementat el risc que això passi, ha de notificar-ho a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra. En el cas d’un possible augment del risc que s’efectuïn operacions de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme, l’AFA i la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra han de cooperar.”
Article 48. Modificació de l’article 92 de la Llei 35/2018

S’elimina la lletra h) de l’apartat 1, es modifica l’apartat 5 i s’afegeix l’apartat 5 bis a l’article 92 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 92. Criteris tècnics per a la revisió i avaluació supervisores

[…]

5. La revisió i l’avaluació efectuades per l’AFA han d’incloure l’exposició de les entitats al risc de tipus d’interès derivat d’activitats alienes a la cartera de negociació.

Les facultats de supervisió s’han d’exercir com a mínim en els casos següents:

a) quan el valor econòmic del patrimoni net de l’entitat a què es refereix l’apartat 1 de l’article 23 disminueixi en una xifra superior al 15% del seu capital de nivell 1 a conseqüència d’una variació sobtada i inesperada dels tipus d’interès segons algun dels sis escenaris de pertorbació a efectes de supervisió aplicats als tipus d’interès.
b) quan els ingressos nets per interessos de l’entitat a què es refereix l’apartat 1 de l’article 23 pateixin una disminució significativa a conseqüència d’una variació sobtada i inesperada dels tipus d’interès segons algun dels dos escenaris de pertorbació a efectes de supervisió aplicats als tipus d’interès.


No obstant el que està disposat en el paràgraf segon, l’AFA no està obligada a exercir facultats de supervisió quan consideri, basant-se en la revisió i l’avaluació a què es fa referència en aquest apartat, que la gestió per part de l’entitat del risc de tipus d’interès derivat de les activitats alienes a la cartera de negociació és adequada i que l’entitat no està excessivament exposada al risc de tipus d’interès derivat de les activitats alienes a la cartera de negociació.

Als efectes d’aquest apartat, s’ha d’entendre pel terme facultats de supervisió les facultats indicades en l’apartat 1 de l’article 97, o la facultat d’especificar hipòtesis de modelització i assumpcions paramètriques, diferents de les determinades d’acord amb la lletra b) de l’apartat 5 bis, que les entitats han de reflectir en els càlculs del valor econòmic del seu patrimoni net d’acord amb l’apartat 1 de l’article 23.

5 bis. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament d’aplicació per especificar, als efectes de l’apartat 5, el següent:

a) els sis escenaris de pertorbació a efectes de supervisió a què es refereix la lletra a) de l’apartat 5, i els dos escenaris de pertorbació a efectes de supervisió a què es refereix la lletra b) de l’apartat 5, que s’han d’aplicar als tipus d’interès per a cada divisa.
b) en vista de les normes prudencials acordades internacionalment, les hipòtesis de modelització i paramètriques comunes, exceptuades les hipòtesis de comportament, que les entitats han de reflectir en els seus càlculs del valor econòmic del patrimoni net d’acord amb la lletra a) de l’apartat 5, i que s’ha de limitar al següent:
i) el tractament dels fons propis de l’entitat;
ii) la inclusió, la composició i el descompte dels fluxos de caixa sensibles als tipus d’interès derivats dels actius, els passius i les partides fora de balanç de l’entitat, inclòs el tractament dels marges comercials i altres components del diferencial;
iii) la utilització de models de balanç dinàmics o estàtics i el consegüent tractament de les posicions amortitzades i amb venciment.

c) en vista de les normes acordades internacionalment, les hipòtesis de modelització i paramètriques comunes, exceptuades les hipòtesis de comportament, que les entitats han de reflectir en els càlculs dels ingressos nets per interessos d’acord amb la lletra b) de l’apartat 5, i que s’han de limitar al següent:
i) la inclusió i la composició dels fluxos de caixa sensibles als tipus d’interès derivats dels actius, els passius i les partides fora de balanç de l’entitat, inclòs el tractament dels marges comercials i altres components del diferencial;
ii) la utilització de models de balanç dinàmics o estàtics i el consegüent tractament de les posicions amortitzades i amb venciment;
iii) el període durant el qual es mesuraran els futurs ingressos nets per interessos.

d) allò que constitueix disminució significativa segons la lletra b) de l’apartat 5.


[…]”
Article 49. Modificació de l’article 93 de la Llei 35/2018

S’elimina la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 93 de la Llei 35/2018.
Article 50. Supressió de l’article 96 de la Llei 35/2018

S’elimina l’article 96 de la Llei 35/2018 que queda sense contingut.
Article 51. Modificació de l’article 97 de la Llei 35/2018

S’elimina l’apartat 3, es modifiquen les lletres a), f) i j) de l’apartat 1 i tot l’apartat 2, i s’afegeixen dos nous apartats, el 4 i el 5, a l’article 97 de la Llei 35/2018, que queden redactats de la manera següent:

Article 97. Competències específiques amb relació a la supervisió prudencial

1. Als efectes de l’article 91, els apartats 4 i 5 de l’article 92 i l’article 95 d’aquesta Llei, així com del que estableixi el reglament d’aplicació, l’AFA té les competències següents:

a) exigir a les entitats que mantinguin fons propis per sobre dels requisits establerts al reglament d’aplicació en les condicions establertes a l’article 97 bis;
[…]
f) exigir la mitigació del risc inherent a les activitats, els productes i els sistemes de les entitats, incloses activitats externalitzades;
[…]
j) imposar obligacions de presentació d’informació addicionals o més freqüents, inclosa la informació sobre la situació de fons propis, liquiditat i palanquejament;
[…]


2. Als efectes de la lletra j) de l’apartat 1, l’AFA només pot imposar requisits de presentació d’informació addicionals o més freqüents a les entitats quan els requisits pertinents siguin adequats i proporcionats respecte a l’objectiu pel qual es requereix la informació i la informació sol·licitada no sigui reiterativa.

A efectes del que es disposa en els articles 91 a 95, tota informació addicional que pugui exigir-se a les entitats es considera reiterativa si informació igual o substancialment igual ja s’ha remès a l’AFA o pot ser presentada per l’AFA.

[…]

4. Les decisions adoptades per l’AFA en l’exercici de les seves facultats de supervisió han de ser motivades.

5. Als efectes de l’apartat 1 bis de l’article 100, l’AFA té les competències següents:

a) suspendre l’exercici dels drets de vot corresponents a les participacions de les entitats filials que pertanyin a la societat financera de cartera o a la societat financera mixta de cartera;
b) emetre requeriments o imposar sancions a la societat financera de cartera, a la societat financera mixta de cartera o als membres de l’òrgan d’administració o de la direcció general a reserva del que disposi la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer;
c) donar instruccions o indicacions a la societat financera de cartera o a la societat financera mixta de cartera per transferir als seus accionistes les participacions en les seves entitats filials;
d) designar de forma temporal una altra societat financera de cartera, una societat financera mixta de cartera o una entitat dins del grup perquè actuï com a responsable de vetllar pel compliment dels requisits establerts en aquesta Llei i en el reglament d’aplicació en base consolidada;
e) restringir o prohibir la distribució de dividends o el pagament d’interessos a accionistes;
f) exigir a les societats financeres de cartera o a les societats financeres mixtes de cartera que deixin d’invertir en entitats o altres ens del sector financer o que hi redueixin les seves participacions;
g) exigir a les societats financeres de cartera o a les societats financeres mixtes de cartera que presentin un pla de restabliment no demorat del compliment.”

Article 52. Addició de l’article 97 bis a la Llei 35/2018

S’afegeix l’article 97 bis a la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 97 bis. Requisits de fons propis addicionals

1. L’AFA pot establir els requisits de fons propis addicionals a què es refereix la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97, quan, a la llum de les revisions efectuades de conformitat amb l’article 91, constati l’existència de qualsevol de les situacions següents en relació amb una entitat determinada:

a) que l’entitat està exposada a riscos o elements de risc no coberts o no prou coberts, com s’especifica en l’apartat 2, pels requisits de fons propis establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació;
b) que l’entitat no compleix els requisits establerts en l’article 15 d’aquesta Llei i en l’article 6 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, o en l’apartat 4 de l’article 78, i no és probable que altres mesures de supervisió siguin suficients per garantir el compliment d’aquests requisits en un termini adequat;
c) que els ajustaments considerats en l’apartat 4 de l’article 92 es consideren insuficients perquè l’entitat pugui vendre o cobrir les seves posicions en un termini curt sense afrontar pèrdues importants en condicions de mercat normals;
d) que l’entitat incompleix reiteradament l’obligació de constituir o mantenir un nivell de fons propis addicionals suficient per cobrir l’orientació comunicada de conformitat amb l’apartat 3 de l’article 97 ter;
e) altres situacions específiques de cada entitat que l’AFA consideri que poden suscitar problemes importants de supervisió.


L’AFA només pot imposar el requisit de fons propis addicionals a què es refereix la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97 per cobrir els riscos en què incorrin entitats concretes degut a les seves activitats, inclosos els que reflecteixin l’impacte de determinades evolucions econòmiques o del mercat en relació amb el perfil de risc d’una entitat concreta.

2. A efectes de la lletra a) de l’apartat 1, només es considera que els riscos o elements de risc no estan coberts o no prou coberts pels requisits de fons propis establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com al reglament d’aplicació, si els imports, els tipus i la distribució del capital que l’AFA considera adequats, tenint en compte la revisió supervisora de l’avaluació efectuada per les entitats conforme al paràgraf primer de l’article 15, són superiors als requisits de fons propis conforme a les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.

Als efectes del paràgraf primer, l’AFA ha d’avaluar, tenint en compte el perfil de risc de cada entitat concreta, els riscos a què s’exposa l’entitat, inclosos:

a) els riscos o elements de risc específics de l’entitat expressament exclosos o no previstos expressament pels requisits de fons propis establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació;
b) els riscos o elements de risc específics de l’entitat susceptibles de subestimar-se malgrat complir-se els requisits aplicables establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.


En la mesura que els riscos o elements de risc estiguin subjectes a acords transitoris o a disposicions sobre drets adquirits establerts en aquesta Llei o en el reglament d’aplicació, no es consideren riscos o elements d’aquests riscos susceptibles de subestimar-se malgrat complir-se els requisits aplicables establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.

A efectes del paràgraf primer, el capital que es consideri adequat ha de cobrir tots els riscos o elements de riscos considerats importants d’acord amb l’avaluació a què es refereix el paràgraf segon d’aquest apartat que no estiguin coberts, o no estiguin prou coberts, pels requisits de fons propis establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.

El risc de tipus d’interès derivat de posicions alienes a la cartera de negociació pot considerar-se significatiu almenys en els casos indicats en l’apartat 5 de l’article 92, llevat que l’AFA, en efectuar la revisió i l’avaluació, arribi a la conclusió que la gestió per part de les entitats del risc de tipus d’interès derivat d’activitats alienes a la cartera de negociació és adequada i que l’entitat no està excessivament exposada a risc de tipus d’interès derivat d’activitats alienes a la cartera de negociació.

3. Quan es requereixin fons propis addicionals per abordar riscos diferents del risc de palanquejament excessiu no suficientment cobert per la lletra d) de l’apartat 1 de l’article 46, l’AFA ha de determinar que el nivell de fons propis addicionals requerits en virtut de la lletra a) de l’apartat 1 sigui la diferència entre el capital considerat adequat d’acord amb l’apartat 2 i els requisits de fons propis pertinents establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart i el capítol cinquè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.

Quan es requereixin fons propis addicionals per abordar el risc de palanquejament excessiu no suficientment cobert per la lletra d) de l’apartat 1 de l’article 46, l’AFA ha de determinar que el nivell de fons propis addicionals requerits en virtut de la lletra a) de l’apartat 1 sigui la diferència entre el capital considerat adequat d’acord amb l’apartat 2 i els requisits de fons propis pertinents establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, i el capítol setè del títol III d’aquesta Llei, així com en el reglament d’aplicació.

4. L’entitat ha de complir els requisits de fons propis addicionals imposat per l’AFA en virtut de la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97, per abordar riscos diferents del risc de palanquejament excessiu amb fons propis que compleixin les condicions següents:

a) que almenys les tres quartes parts del requisit de fons propis addicionals se satisfacin amb capital de nivell 1;
b) que almenys les tres quartes parts del capital de nivell 1 indicat en la lletra a) s’han de compondre de capital de nivell 1 ordinari.


L’entitat ha de complir el requisit de fons propis addicionals imposat per l’AFA en virtut de la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97, per abordar el risc de palanquejament excessiu amb capital de nivell 1.

No obstant el que disposen els paràgrafs primer i segon, l’AFA pot exigir a l’entitat que compleixi els requisits de fons propis addicionals amb una proporció superior del capital de nivell 1 o del capital de nivell 1 ordinari, quan sigui necessari, i tenint en compte les circumstàncies específiques de l’entitat.

Els fons propis que s’utilitzin per complir els requisits de fons propis addicionals a què es refereix la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97 imposats per l’AFA per atendre els riscos diferents del risc de palanquejament excessiu no s’han d’utilitzar per complir cap dels elements següents:

a) requisits de fons propis establerts en les lletres a), b) i c) de l’apartat 1 de l’article 46;
b) els requisits combinats de coixins;
c) l’orientació sobre fons propis addicionals a què es refereix l’apartat 3 de l’article 97 ter quan aquesta orientació abordi riscos diferents del risc de palanquejament excessiu.


Els fons propis que s’utilitzin per complir el requisit de fons propis addicionals a què es refereix la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97 imposat per l’AFA per afrontar el risc de palanquejament excessiu no suficientment cobert per la lletra d) de l’apartat 1 de l’article 46 no han d’utilitzar-se per complir cap dels elements següents:

a) els requisits de fons propis establerts en la lletra d) de l’apartat 1 de l’article 46;
b) l’orientació sobre fons propis addicionals a què es refereix l’apartat 3 de l’article 97 ter quan aquesta orientació abordi els riscos de palanquejament excessiu.


5. L’AFA ha de justificar degudament per escrit a cada entitat la decisió d’imposar un requisit de fons propis addicionals conforme a la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97, almenys mitjançant una exposició clara de l’avaluació completa dels elements mencionats en els apartats 1 a 4. Aquesta justificació ha d’incloure, en el cas mencionat en la lletra d) de l’apartat 1, una declaració específica de les raons per les quals ja no es considera suficient la imposició d’una orientació sobre fons propis addicionals.”
Article 53. Addició de l’article 97 ter a la Llei 35/2018

S’afegeix l’article 97 ter a la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 97 ter. Orientació sobre fons propis addicionals

1. D’acord amb les estratègies i els procediments a què es refereix l’article 15, les entitats han de fixar el seu capital intern a un nivell adequat de fons propis que sigui suficient per cobrir tots els riscos als quals estigui exposada una entitat i per garantir que els fons propis de l’entitat puguin absorbir les pèrdues potencials resultants d’escenaris de tensió, inclosos els determinats d’acord amb les proves de resistència amb fins de supervisió a què es refereix l’article 94.

2. L’AFA ha de revisar periòdicament el nivell de capital intern establert per cada entitat de conformitat amb l’apartat 1 com a part de les revisions i avaluacions efectuades d’acord amb l’article 91, inclosos els resultats de les proves de resistència a què es refereix l’article 94.

D’acord amb aquesta revisió, l’AFA ha de determinar per a cada entitat el nivell global de fons propis que consideri apropiat.

3. L’AFA ha de comunicar les seves orientacions en matèria de fons propis addicionals a les entitats.

Les orientacions en matèria de fons propis addicionals han de ser els fons propis que superin la quantitat pertinent de fons propis necessària d’acord amb les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III, els requisits combinats de coixins de capital d’acord amb la lletra e) de l’apartat 1 de l’article 54, la lletra a de l’apartat 1 de l’article 97, com també amb el reglament d’aplicació, segons procedeixi, que siguin necessaris per assolir el nivell general de fons propis que l’AFA consideri apropiat d’acord amb l’apartat 2.

4. L’orientació sobre fons propis addicionals de conformitat amb l’apartat 3 efectuada per l’AFA ha de tenir un caràcter específic per a cada entitat. L’orientació pot cobrir els riscos que afronti el requisit de fons propis addicionals imposat en virtut de la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97, només en la mesura que cobreixi aspectes d’aquests riscos encara no coberts en virtut d’aquest requisit.

5. Els fons propis que s’utilitzen per complir l’orientació sobre fons propis addicionals comunicada d’acord amb l’apartat 3 amb la finalitat de fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu no s’han d’utilitzar per complir cap dels elements següents:

a) els requisits de fons propis establerts en les lletres a), b) i c) de l’apartat 1 de l’article 46;
b) el requisit establert en l’article 97 bis, imposat per l’AFA per fer front a riscos diferents del risc de palanquejament excessiu, i els requisits combinats de coixins de capital.


Els fons propis que s’utilitzin per complir l’orientació sobre fons propis addicionals comunicada d’acord amb l’apartat 3 amb la finalitat de fer front a un risc de palanquejament excessiu no s’han d’utilitzar per complir el requisit de fons propis establert en la lletra d) de l’apartat 1 de l’article 46, ni el requisit determinat en l’article 97 bis imposat per l’AFA per fer front al risc de palanquejament excessiu.

6. L’incompliment de l’orientació a què es refereix l’apartat 3 quan l’entitat compleix els requisits de fons propis aplicables establerts en les seccions primera i tercera a setena del capítol tercer, el capítol quart, el capítol cinquè i el capítol setè del títol III, així com en el reglament d’aplicació, el requisit de fons propis addicionals aplicable indicat en la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97 i, segons correspongui, els requisits combinats de coixí no activen les restriccions a què es refereix l’article 62.”
Article 54. Modificació de l’article 98 de la Llei 35/2018

S’elimina la lletra d) del primer paràgraf i s’afegeix el paràgraf segon a l’article 98 de la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 98. Requisits específics de liquiditat

[…]

Les decisions adoptades per l’AFA en l’exercici de les seves facultats de supervisió han de ser motivades.”
Article 55. Modificació de l’article 100 de la Llei 35/2018

Es modifiquen els apartat 1 i 2 i s’afegeix l’apartat 1 bis a l’article 100 a la Llei 35/2018, que queda redactat de la manera següent:

Article 100. Supervisió en base consolidada

1. L’AFA supervisa les entitats de dret andorrà i els grups d’entitats consolidables amb matrius al Principat d’Andorra que comptin amb una entitat al Principat d’Andorra, així com subgrups d’entitats consolidables al Principat d’Andorra que tenen la seva entitat matriu, o societats financeres de cartera matriu, o societats financeres mixtes de cartera matriu amb domicili social en un país tercer.

1 bis. Les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera no subjectes a autorització en virtut de l’apartat 2 de l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, estan subjectes a les mesures de supervisió previstes en l’apartat 5 de l’article 97 per garantir o restablir, si escau, la continuïtat i la integritat de la supervisió consolidada i vetllar pel compliment dels requisits establerts en aquesta Llei i en el reglament d’aplicació en base consolidada.

2. Quan una entitat té per empresa matriu una societat financera de cartera matriu o una societat financera mixta de cartera matriu amb seu al Principat d’Andorra, correspon a l’AFA, com a responsable de l’autorització i supervisió d’aquesta entitat, la supervisió en base consolidada.”

Disposició transitòria. Requeriments en relació amb el risc de tipus d’interès derivat de les activitats alienes a la cartera de negociació

Les disposicions necessàries per donar compliment a les modificacions que estableixen els articles 9 i 48 d’aquesta Llei respecte de l’article 23 i l’apartat 5 de l’article 92 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió entren en vigor al cap de 18 mesos de l’entrada en vigor d’aquesta Llei de modificació.

Disposició final primera. Modificació de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra:

1. Es modifica la lletra e) i s’afegeixen les lletres g) i h) en el segon paràgraf de l’article 3 de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, que queden redactades de la manera següent:

Article 3. Composició del sistema financer andorrà

[…]

Les entitats operatives del sistema financer andorrà són les següents:

[…]
e) entitats de pagament;
[…]
g) societats financeres de cartera, tal com es defineixen en el punt 55 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que estiguin subjectes a autorització prèvia per l’AFA d’acord amb l’apartat 1 de l’article 5 bis;
h) societats financeres mixtes de cartera tal com es defineixen en el punt 57 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que estiguin subjectes a autorització prèvia per l’AFA d’acord amb l’apartat 1 de l’article 5 bis.


[…]”

2. S’afegeix l’apartat 2 bis a l’article 4 de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, que queda redactat de la manera següent:

Article 4. Entitats amb objecte social financer que no formen part del sistema financer

[…]

2 bis. No tenen la condició d’entitats operatives del sistema financer les societats financeres de cartera o les societats financeres mixtes de cartera que no requereixin autorització administrativa de l’AFA d’acord amb el que estableix l’apartat 2 de l’article 5 bis.

[…]”

3. S’afegeix l’article 5 bis a la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, que queda redactat de la manera següent:

Article 5 bis. Aprovació de les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera

1. Han de sol·licitar l’autorització com a entitats operatives del sistema financer les societats següents, quan estiguin establertes al Principat d’Andorra i pertanyin a un grup consolidable la supervisió prudencial en base consolidada de la qual correspongui a l’AFA d’acord amb l’article 9 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió, i

a) Les societats financeres de cartera matriu i les societats financeres mixtes de cartera matriu al Principat d’Andorra tal com es defineixen en els punts 56 i 58 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i les empreses d’inversió.
b) Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera que en base subconsolidada estiguin subjectes a la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.


2. No és necessària l’aprovació de les societats financeres de cartera o de les societats financeres mixtes de cartera quan es compleixin totes les condicions següents:

a) Que l’activitat principal de la societat financera de cartera sigui l’adquisició de participacions en filials o, en el cas de societats financeres mixtes de cartera, que la seva activitat principal respecte de les entitats operatives del sistema financer sigui l’adquisició de participacions en filials.
b) Que no hagin estat designades com a entitats de resolució en cap dels grups de resolució, d’acord amb el que s’estableix a la lletra c) de l’apartat 3 de l’article 14 de la Llei 7/2021, del 29 d’abril, de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió.
c) Que una entitat bancària filial al Principat d’Andorra sigui designada com a responsable de garantir el compliment per part del grup al Principat d’Andorra dels requisits prudencials en base consolidada establerts a la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió i rebi tots els mitjans necessaris i l’autoritat jurídica per complir aquestes obligacions de manera eficaç.
d) Que la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera no participi en la presa de decisions financeres, operatives o de gestió que afectin el grup o les filials del grup que siguin entitats o entitats financeres, tal com es defineixen en els punts 23 i 28 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
e) Que no hi hagi cap impediment a la supervisió efectiva del grup en base consolidada.


3. Les societats financeres de cartera o les societats financeres mixtes de cartera que no requereixin aprovació administrativa no queden excloses del perímetre de consolidació prudencial que preveu la secció segona del capítol primer del títol III de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.

4. Quan l’AFA, com a supervisor en base consolidada en el Principat d’Andorra, determini que les condicions establertes en l’apartat 2 no es compleixen o han deixat de complir-se, la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera ha de sol·licitar l’aprovació d’acord amb aquest article.

5. L’AFA supervisa de forma permanent el compliment de les condicions previstes en l’apartat 2 bis de l’article 17 de la Llei 35/2010, de 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà en relació amb els criteris per a l’aprovació de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera que requereixin autorització d’acord amb l’apartat 1. Així mateix, l’AFA supervisa de forma permanent el compliment de les condicions establertes en l’apartat 2 en relació amb les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera que no requereixen autorització.

6. Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera han de proporcionar a l’AFA la informació requerida per supervisar de forma permanent l’organització estructural del grup i el compliment de les condicions esmentades en l’apartat 5.”

4. S’introdueix el capítol setè a la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, que consta de tres seccions, els enunciats de les quals queden redactats en els termes següents:

“Secció primera. Disposicions generals”
“Secció segona. Condicions per accedir a l’activitat”
“Secció tercera. Condicions per exercir l’activitat”


S’afegeixen els articles 73 a 83 al nou capítol setè de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, que queden redactats en els termes següents:

Capítol setè. Règim jurídic de les societats financeres de cartera i de les societats financeres mixtes de cartera

Secció primera. Disposicions generals

Article 73. Regles generals

Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera estan sotmeses al règim jurídic previst en aquesta Llei i a la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió; en aquest sentit, qualsevol concepte no definit específicament en aquest capítol té el significat que estableix l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.

Article 74. Definició

1. Societat financera de cartera és una entitat financera, les filials de la qual són exclusivament o principalment entitats o entitats financeres, i almenys una de les filials és andorrana i és una entitat o entitat financera (entenent-se per entitat en aquest cas el definit en l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió), i que no és una societat financera mixta de cartera. Així mateix, més del 50% del capital, dels actius consolidats, dels ingressos, la dotació de personal o altres indicadors considerats rellevants per l’AFA estan associats amb filials que són entitats o entitats financeres.

2. Societat financera mixta de cartera és una empresa matriu, diferent d’una entitat regulada, que juntament amb les seves filials, de les quals almenys una és una entitat regulada a Andorra, d’acord amb el definit en l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que té el seu domicili social al Principat d’Andorra, i altres entitats, constitueix un conglomerat financer.

3. Les participacions directes o indirectes de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera en societats no financeres andorranes no poden ser superiors al 25% del capital de la societat participada, amb l’excepció de les entitat d’assegurances exclusivament de vida, en les quals poden assolir fins al 100% de la seva participació social.

Queden excloses d’aquest límit les participacions en societats instrumentals no financeres l’objecte de les quals sigui exclusivament prestar un servei a la pròpia entitat o al seu grup econòmic o gestionar actius de la pròpia entitat o del seu grup econòmic, i en societats públiques.

Secció segona. Condicions per accedir a l’activitat

Article 75. Forma

Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera han de revestir la forma de societat anònima de dret andorrà de durada indefinida.

Article 76. Denominació

L’ús o el registre com a element de qualsevol signe distintiu (marca, denominació social, nom comercial, rètol d’establiment o adreça d’Internet) dels termes societat financera de cartera, societat financera mixta de cartera, SFC, SFMC o qualsevol altre que pugui induir a confusió, per altres entitats que les referides en aquest capítol s’entén que és un signe de naturalesa enganyosa o de natura a induir a error el públic i subjecte a les accions de nul·litat i de prohibició d’ús corresponents.

Article 77. Domicili

El domicili, l’administració i la direcció efectiva de les societats financeres de cartera o de les societats financeres mixtes de cartera ha d’establir-se en territori nacional.

Article 78. Objecte social

A més de les activitats pròpies de la seva condició de societat financera de cartera o de societat financera mixta de cartera, les societats financeres de cartera o les societats financeres mixtes de cartera poden efectuar altres activitats no circumscrites a l’àmbit financer, amb les limitacions pròpies de la seva condició o naturalesa.

Article 79. Capital social

Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera han de disposar d’un capital social mínim de 5.000.000 d’euros, en cas que alguna de les seves filials sigui una entitat bancària, o de 730.000 euros en cas que únicament tinguin com a filials financeres empreses d’inversió. El capital ha ser totalment subscrit i desemborsat mitjançant aportacions dineràries.

Article 80. Consell d’administració

1. Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera han de tenir obligatòriament un consell d’administració format per cinc membres com a mínim.

2. Les persones que componen el consell d’administració, incloses les persones físiques que representen les persones jurídiques, han de ser persones de reconeguda honorabilitat empresarial i professional.


3. Els membres del consell d’administració, incloses les persones físiques que representen les persones jurídiques, han de ser persones amb coneixements idonis per exercir les funcions inherents al càrrec. El consell d’administració ha de posseir col·lectivament els coneixements, les competències i l’experiència oportuns per poder entendre les activitats de les entitats financeres participades, inclosos els riscos principals.

4. El president nomenat no pot ser el director general de l’entitat.

5. El consell d’administració ha d’aprovar un reglament intern de funcionament que faciliti el compliment de les obligacions i les responsabilitats de tots els seus membres.

6. Els membres del consell d’administració han de complir, en particular, els requisits establerts en els articles 6 bis i 6 quater de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats. La composició general del consell d’administració ha de reflectir de manera adequada una àmplia gamma d’experiències.

Article 81. Direcció general

1. La direcció general ha d’estar composta per dos persones com a mínim.

2. Les persones que componen la direcció general han de tenir els coneixements idonis i l’experiència professional adequada per exercir la seva funció.

3. Les persones que componen la direcció general han de ser persones de reconeguda honorabilitat empresarial i professional.

Article 82. Condicions

Per obtenir i conservar l’autorització administrativa, les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera han de complir en tot moment les condicions per accedir a l’activitat establertes en els articles anteriors, així com les condicions per exercicir l’activitat, inclosos els requisits organitzatius i les condicions de funcionament establerts a la legislació vigent.

Secció tercera. Condicions per exercir l’activitat

Article 83. Normes de solvència i liquiditat

Les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera estan sotmeses a les normes de solvència i liquiditat definides a la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.”

Disposició final segona. Modificació de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats:

1. S’afegeix el punt 66 a l’article 2 de la Llei 7/2024, que queda redactat de la manera següent:

Article 2. Definicions

[…]

66) Política de retribució imparcial quant al gènere: és una política de retribució basada en la igualtat de retribució entre treballadors i treballadores per un mateix treball o per un treball d’igual valor.”

2. S’afegeixen les lletres g) i h) a l’article 3 de la Llei 7/2024, que queden redactades de la manera següent:

Article 3. Àmbit d’aplicació

Els requisits organitzatius i les condicions de funcionament establerts en aquest capítol són aplicables per a l’exercici de l’activitat de les entitats operatives del sistema financer, les quals estan formades pels tipus següents:

[…]

g) Societats financeres de cartera, tal com es defineixen en el punt 55 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que estiguin subjectes a autorització prèvia per l’AFA d’acord amb l’apartat 1 de l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, a excepció dels articles 4, 4 bis, 8 bis, 12, 12 bis, 14, 14 bis, 15, 16 i 17.
h) Societats financeres mixtes de cartera tal com es defineixen en el punt 57 de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, que estiguin subjectes a autorització prèvia per l’AFA d’acord amb l’apartat 1 de l’article 5 bis de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra, a excepció dels articles 4, 4 bis, 8 bis, 12, 12 bis, 14, 14 bis, 15, 16 i 17.”


3. Es modifica el primer paràgraf de l’article 4 de la Llei 7/2024, que queda redactat de la manera següent:

Article 4. Adhesió a associacions professionals

Totes les entitats operatives del sistema financer, a excepció de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, han d’estar adherides a una associació professional que, a més de vetllar pels interessos generals dels seus membres, ha de prendre iniciatives orientades a millorar els estàndards tècnics del sector, propiciar una cooperació sectorial respectuosa amb l’exercici de la competència recíproca, assegurar la transparència en l’aplicació de condicions als clients i procurar el compliment de les normes deontològiques inherents a la professió.

[…]”

4. Es modifica la lletra e) de l’apartat 1 i s’afegeix l’apartat 1 bis a l’article 6 de la Llei 7/2024, que queden redactats de la manera següent:

Article 6. Sistema de govern corporatiu

1. Les entitats operatives del sistema financer han de disposar de procediments sòlids de govern corporatiu, que han d’incloure el següent:

[…]
e) Polítiques i pràctiques de retribució que siguin compatibles amb una gestió sana i prudent de riscos i que la promoguin. Aquestes polítiques i pràctiques han de ser imparcials quant al gènere.


[…]

1 bis. Les entitats han de documentar de manera adequada i posar a disposició de l’AFA, si aquesta ho requereix, les dades sobre facilitats creditícies als membres de l’alta direcció i parts vinculades.

A efectes d’aquest apartat, per “part vinculada” s’ha d’entendre les persones següents:

a) Un cònjuge, una parella de fet d’acord amb el dret nacional, un fill o un progenitor d’un membre de l’alta direcció.
b) Tota persona jurídica en la qual un membre de l’alta direcció, o el seu familiar proper d’acord amb la lletra a), tingui una participació qualificada del 10% o més al capital o als drets de vot d’aquesta entitat, o en la qual les persones esmentades puguin exercir una influència significativa, o en la qual aquestes persones ocupin llocs d’alta direcció.


[…]”

5. Es modifica l’apartat 1 de l’article 6 bis de la Llei 7/2024, que queda redactat de la manera següent:

Article 6 bis. Requisits d’idoneïtat

1. Les entitats operatives del sistema financer han de tenir un consell d’administració format per persones que reuneixin els requisits d’idoneïtat necessaris per exercir el seu càrrec. En concret, han de posseir una honorabilitat empresarial i professional reconeguda, tenir uns coneixements idonis i una experiència adequada per exercir les seves funcions i estar en disposició d’exercir un bon govern de l’entitat.

Quan els membres de l’òrgan d’administració no satisfacin els requisits que estableix aquest apartat, l’AFA té la facultat de cessar aquests membres de l’òrgan d’administració. L’AFA ha de comprovar, en particular, si se segueixen complint els requisits establerts en aquest apartat quan tinguin indicis raonables per sospitar que s’estan efectuant o s’han intentat efectuar o s’han efectuat operacions de blanqueig de diners o finançament del terrorisme, en el sentit de l’article 1 de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o de valors i el finançament del terrorisme, o que hi ha un risc més gran que s’efectuïn aquestes operacions en relació amb aquesta entitat.

En el cas que les entitats operatives del sistema financer tinguin un administrador únic, les estipulacions contingudes en aquesta Llei referides als membres del consell d’administració també seran aplicables a l’administrador únic.”

6. Es modifiquen l’apartat 2, l’incís i de la lletra l) i la lletra m) de l’apartat 4 i els apartats 5 i 7, i s’afegeixen l’apartat 2 bis, la lletra a bis) a l’apartat 3, així com els apartats 5 bis, 5 ter i 8 de l’article 6 undecies de la Llei 7/2024, que queden redactats de la manera següent:

Article 6 undecies. Política de retribucions

[…]

2. Les entitats operatives del sistema financer, en fixar i aplicar la política de retribució global, inclosos els salaris i els beneficis discrecionals de prestació per jubilació, de les categories de personal les activitats professionals de les quals incideixen de manera important en el perfil de risc de l’entitat, han d’aplicar els principis dels apartats 3 i 4 següents, de forma i mesura ajustada a la seva mida, la seva organització interna i la naturalesa, la dimensió, l’àmbit i la complexitat de les seves activitats.

2 bis. Als efectes de l’apartat 2, entre les categories de personal les activitats professionals de les quals incideixen de manera important en el perfil de risc de l’entitat s’hi inclouen, com a mínim, les següents:

a) Tots els membres de l’alta direcció.
b) Els membres del personal amb responsabilitats de direcció pel que fa a les funcions de control o les unitats de negoci importants de l’entitat.
c) Els membres del personal que hagin rebut una retribució significativa en l’exercici anterior, sempre que es compleixin les condicions següents:
i) La retribució del membre del personal és igual o superior a 500.000 euros i igual o superior a la retribució mitjana concedida als membres de l’alta direcció de l’entitat a què fa referència la lletra a).
ii) El membre del personal desenvolupa la seva activitat professional en una unitat de negoci important i, per la seva naturalesa, aquesta activitat incideix de manera important en el perfil de risc de la unitat de negoci.


3. La política de retribució s’ha de determinar de conformitat amb els principis següents:

[…]

a bis) La política de retribució ha de ser imparcial quant al gènere.


[…]

4. Pel que fa als elements variables de la retribució, s’han d’aplicar, a més dels establerts en l’apartat 3, i en les mateixes condicions, els principis següents:

[…]

l) Una part substancial, i en tot cas almenys el 50% de qualsevol element de retribució variable, s’ha de fixar assolint un equilibri adequat entre:
i) Accions o, en funció de l’estructura jurídica de l’entitat operativa, títols de propietat equivalents; o instruments vinculats amb les accions o, en funció de l’estructura jurídica de l’entitat pertinent, instruments no pecuniaris equivalents;

[…]
m) Una part substancial, i, en qualsevol cas, almenys el 40% de l’element de retribució variable s’ha de diferir durant un període no inferior a entre quatre i cinc anys i s’ha d’adaptar correctament a la naturalesa dels negocis, als seus riscos i a les activitats del membre del personal corresponent. En el cas dels membres de l’alta direcció d’entitats importants per raó de la seva grandària, la seva organització interna i per la naturalesa, la dimensió i la complexitat de les seves activitats, el període de diferiment no pot ser inferior a cinc anys.


La retribució pagadora en virtut de les disposicions d’ajornament no s’ha de percebre més ràpidament que de manera proporcional. En el cas d’un element de retribució variable d’una quantia especialment elevada, cal diferir-ne com a mínim el 60%. La durada del període d’ajornament s’ha de determinar tenint en compte el cicle econòmic, la naturalesa del negoci, els seus riscos i les activitats del membre del personal de què es tracti.

[…]

5. No obstant el que disposa l’apartat 4, els requisits establerts en els paràgrafs segons de les lletres l), m) i o), no s’apliquen a:

a) Una entitat que no sigui entitat gran tal com es defineix en el punt 28 bis de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió i el valor dels actius de la qual sigui, de mitjana i de forma individual, igual o inferior a 5.000 milions d’euros durant el període de quatre anys immediatament anterior a l’exercici en curs.
b) Els empleats la retribució variable anual dels quals no excedeixi els 50.000 euros anuals i no representi més d’una tercera part de la retribució anual total.


5 bis. No obstant el que disposa la lletra a) de l’apartat 5 l’AFA pot reduir o augmentar el llindar a condició que:

a) l’entitat a la qual apliqui aquesta disposició no sigui una entitat gran tal com es defineix en el punt 28 bis de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió i, en el cas d’un augment del llindar:
i) L’entitat compleixi els requisits establerts en les lletres c), d) i e) del punt 29 bis de l’apartat 1 de l’article 3 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
ii) El llindar no excedeixi els 15.000 milions d’euros.

b) Sigui apropiat modificar el llindar de conformitat amb aquest apartat, tenint en compte la naturalesa, l’escala i la complexitat de les activitats de l’entitat, la seva organització interna o, si escau, les característiques del grup a què pertany.


5 ter. No obstant el que disposa la lletra b) de l’apartat 5, l’AFA pot decidir que els membres del personal que tinguin dret a una retribució anual variable inferior al llindar i al percentatge a què es refereix aquesta lletra no estiguin subjectes a l’excepció establerta en aquesta lletra degut a les especificitats del mercat nacional en termes de pràctiques de retribucions o degut a la naturalesa de les responsabilitats i al perfil professional d’aquests membres del personal.

[…]

7. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’especificar reglamentàriament les classes d’instruments que satisfan les condicions establertes en l’apartat 4, lletra l), incís ii) d’aquest article, així com, als efectes de les categories de personal les activitats professionals del qual tenen una incidència important en el perfil de risc d’una entitat, segons s’indica en l’apartat 2 d’aquest article, els criteris de definició següents:

a) Les responsabilitats dels càrrecs de direcció i les funcions de control.
b) Les unitats de negoci importants i la incidència important en el perfil de risc.
c) Altres categories de personal no esmentades expressament en l’apartat 2 bis les activitats professionals de les quals incideixin en el perfil de risc de l’entitat de manera tan important com les de les categories de personal enumerades en l’apartat esmentat.


8. Es faculta l’AFA per tal que pugui emetre guies i requeriments per facilitar l’aplicació dels apartats 5 a 5 ter.”

7. S’afegeix l’article 6 undecies bis a la Llei 7/2024, que queda redactat de la manera següent:

Article 6 undecies bis. Excepcions en l’aplicació de requisits relacionats amb la política de retribucions en base consolidada

1. Els requisits de retribucions establerts en els articles 6 decies i 6 undecies no s’han d’aplicar, en base consolidada, a cap de les filials següents:

a) Filials establertes al Principat d’Andorra que estiguin subjectes a requisits de retribució específics de conformitat amb altres disposicions d’àmbit nacional;
b) Filials establertes en un tercer país que estiguin subjectes a requisits de retribució específics de conformitat amb altres disposicions d’àmbit nacional si estiguessin establertes al Principat d’Andorra.


2. No obstant el que disposa l’apartat 1, i amb la finalitat d’evitar l’elusió de les normes establertes en els articles 6 decies i 6 undecies, les entitats operatives del sistema financer han de garantir que els requisits establerts en els articles esmentats s’apliquin als membres del personal de filials que no estiguin subjectes a aquesta Llei, a títol individual quan els dits membres del personal hagin rebut el mandat d’efectuar activitats professionals que tenen una incidència important directa en el perfil de risc o el negoci de les entitats del grup.

3. No obstant el que disposen els apartats 1 i 2, l’AFA pot exigir que s’apliquin els articles 6 decies i 6 undecies en base consolidada a un conjunt més ampli de filials i al seu personal.”

8. S’insereix l’incís iv bis i es modifiquen els incisos iv i v de la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 20 de la Llei 7/2024, que queden redactats de la manera següent:

“iv) Les ampliacions, les reduccions, les amortitzacions, els reemborsaments o les recompres d’instruments de capital i els corresponents comptes de primes d’emissió emesos per l’entitat, encara que no suposin un canvi de participació dels accionistes en l’entitat operativa del sistema financer.
iv bis) Les reduccions, les distribucions o les reclassificassions com a altre element de fons propis dels comptes de primes d’emissió relatius a instruments de capital de nivell 1 ordinari, de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2.
v) El rescat, el reemborsament, l’amortització, la devolució o la recompra d’instruments de capital de nivell 1 addicional o de capital de nivell 2, i els corresponents comptes de primes d’emissió, segons sigui procedent, abans de la data del seu venciment contractual, en l’entitat operativa del sistema financer.”


9. Es modifica l’apartat 9 de l’article 37 de la Llei 7/2024, que queda redactat de la manera següent:

Article 37. Gestió i execució d’ordres

[…]

9. El Govern, a proposta del ministeri encarregat de les finances, ha d’elaborar el reglament aplicable per establir els criteris d’execució òptima que les entitats operatives del sistema financer han de tenir en compte per determinar la importància relativa dels factors enumerats en l’apartat 1 d’aquest article, els principis generals que cal tenir en compte en la tramitació d’ordres de clients i les disposicions relatives a l’acumulació i l’atribució d’ordres.”

Disposició final tercera. Modificació de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà.

1. Es modifiquen les lletres a) i c) del segon paràgraf de l’apartat 1 de l’article 5 de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, que queden redactats de la manera següent:

Article 5. Procediment de resolució i inscripció

[…]

L’AFA, abans de concedir l’autorització per a la creació d’una entitat operativa del sistema financer, ha de consultar a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, el Cos de Policia, altres autoritats competents nacionals en l’àmbit de les seves competències i/o altres autoritats estrangeres homòlogues, especialment quan l’entitat operativa del sistema financer:

a) És una filial d’una entitat bancària, d’una entitat financera d’inversió, d’una entitat financera –no bancària– de crèdit especialitzat, d’una entitat de pagament, d’una entitat de diners electrònics, d’una entitat asseguradora, d’una entitat reasseguradora o d’una entitat asseguradora i reasseguradora, d’una societat financera de cartera o d’una societat financera mixta de cartera domiciliada en un país tercer.
[…]
c) Està controlada per les mateixes persones físiques o jurídiques que controlen una entitat bancària, una entitat financera d’inversió, una entitat financera –no bancària– de crèdit especialitzat, una entitat de pagament, una entitat de diners electrònics, una entitat asseguradora, una entitat reasseguradora o una entitat asseguradora i reasseguradora, una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera domiciliada en un país tercer.


[…]”

2. Es modifica l’apartat 1 de l’article 8 de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, que queda redactat de la manera següent:

Article 8. Dipòsit previ

1. Abans de presentar la sol·licitud d’autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà, els que pretenguin sol·licitar l’autorització referida han d’efectuar un dipòsit no remunerat a l’AFA per un import del 10% del capital social en funció del tipus d’entitat; en el cas de les entitats de pagament, per un import del 10% del capital social segons els serveis de pagaments que oferirien, i en el cas dels assessors financers, un import de 5.000 euros.”

3. S’elimina la lletra e) del paràgraf primer, es modifica el paràgraf segon i s’afegeix el paràgraf tercer a l’article 11 de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, que queden redactats de la manera següent:

Article 11. Documentació relativa als trets específics de l’activitat de l’entitat projectada

Els sol·licitants d’una autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà, a excepció de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, han d’aportar a l’AFA, juntament amb la sol·licitud corresponent, la documentació següent:

a) El projecte d’estatuts de l’entitat que s’ha de constituir quan, d’acord amb el seu règim, hagi de revestir la forma de societat anònima.
[…]
d) Una exposició específica de l’eventual previsió d’activitats relacionades amb el patrocini i el mecenatge d’activitats educatives i culturals, amb ajuts per a la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni cultural i natural i l’acció cultural, i el patrocini d’activitats esportives.


En el cas de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, han d’aportar a l’AFA, juntament amb la sol·licitud corresponent, la documentació prevista en les lletres a), c) i d) del paràgraf primer.

L’AFA ha de fer públic mitjançant un comunicat tècnic la llista que contingui la informació i la documentació necessàries que cal facilitar a l’AFA, en les sol·licituds d’autorització de creació d’entitats operatives del sistema financer, incloent-hi el programa d’activitats.”

4. Es modifica l’apartat 1 i s’afegeix l’apartat 6 a l’article 13 de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, que queden redactats de la manera següent:

Article 13. Documentació relativa a les previsions estructurals, tècniques i econòmiques

1. Els sol·licitants d’una autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà, a excepció de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, han d’aportar a l’AFA, juntament amb la sol·licitud d’autorització prèvia corresponent, una memòria d’activitats i mitjans.

[…]

6. En el cas de les societats financeres de cartera i les societats financeres mixtes de cartera, han d’aportar a l’AFA, juntament amb la sol·licitud corresponent, la documentació prevista en les lletres a) a l) de l’apartat 1 i, addicionalment, la documentació següent:

a) L’estructura organitzativa del grup del qual la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera sigui part, amb indicació precisa de les filials i, si escau, de les empreses matrius, així com de la ubicació i del tipus d’activitat que exerceix cadascun dels ens dins del grup;
b) La informació relativa al nomenament d’almenys dues persones que dirigeixin de manera efectiva la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera i al compliment dels requisits amb informació detallada que permeti comprovar el compliment de les disposicions legals vigents;
c) Una descripció de l’organització interna de la societat financera de cartera o de la societat financera mixta de cartera;
d) Els procediments interns i l’assignació de funcions dins del grup per complir els requisits imposats per la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió, així com el reglament de desenvolupament, en base consolidada o subconsolidada.”


5. S’afegeix l’apartat 2 bis a l’article 17 de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, que queda redactat de la manera següent:

Article 17. Criteris específics i garanties tècniques

[…]

2 bis. En el cas de societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera, l’AFA només pot concedir autorització quan es compleixin totes les condicions següents:

a) Els procediments interns i l’assignació de funcions dins del grup per complir els requisits imposats per la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió, així com el reglament de desenvolupament, en base consolidada o subconsolidada en particular, que siguin eficaços per:
i) Coordinar totes les filials de la societat financera de cartera o de la societat financera mixta de cartera, per exemple, quan sigui necessari, a través de l’assignació adequada de funcions entre les entitats filials.
ii) Evitar o gestionar els conflictes interns del grup.
iii) Aplicar les polítiques establertes en l’àmbit de grup per la societat financera de cartera matriu o la societat financera mixta de cartera matriu al conjunt del grup.

b) L’organització estructural del grup de què forma part la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera no obstaculitzi ni impedeixi altrament la supervisió efectiva de les entitats filials o de les entitats matrius en relació amb les obligacions individuals, consolidades i, quan escaigui, amb les obligacions subconsolidades a què estiguin subjectes. L’avaluació d’aquest criteri ha de tenir en compte, en particular:
i) La posició de la societat financera de cartera o de la societat financera mixta de cartera en un grup de diversos nivells.
ii) L’estructura accionarial.
iii) La funció de la societat financera de cartera o de la societat financera mixta de cartera dins del grup.

c) El compliment dels criteris i els requisits establerts a l’article 12 d’aquesta Llei, així com en l’article 6 bis de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.


[…]”

Disposició final quarta. Modificació de la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997.

1. S’insereix la lletra f) a l’apartat 3 de l’article 12 de la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997, que queda redactat de la manera següent:

“f) Disposar la suspensió provisional de l’entitat auditora externa i/o dels seus socis responsables.”


2. Es modifiquen les lletres h), i), j) i l) del paràgraf segon de l’article 15 de la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997, que queden redactades de la manera següent:

Article 15. Infraccions molt greus

[…]

Constitueixen infraccions molt greus:

[…]

h) L’incompliment durant un període de sis mesos, o més, dels requisits prudencials establerts en la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió, en el reglament d’aplicació i en els comunicats tècnics corresponents, en el cas d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en base individual, subconsolidada i consolidada, i en el cas de societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera, en base consolidada o subconsolidada, subjectes a la mateixa Llei d’acord amb els apartats 1 i 2 de l’article 2, en relació amb:
- Incórrer en una cobertura insuficient dels requisits de recursos propis exigits d’acord amb els articles 46 i 56, quan aquests recursos propis se situïn per sota del 80% del mínim establert en funció dels riscos assumits, o per sota del mateix percentatge dels requisits de recursos propis exigits, si escau, per l’AFA a una entitat determinada en mèrits de la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97.
- Requisits específics de liquiditat previstos a l’article 98.
- Normes relatives al manteniment d’actius líquids establertes en l’article 81.

i) No remetre a l’AFA les dades o els documents que hagin de ser-li remesos o requereixi en l’exercici de les seves funcions, o remetre’ls de manera incompleta o inexacta, quan amb això es dificulti l’apreciació de la solvència o la liquiditat d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en base individual, subconsolidada o consolidada, o de societats financeres de cartera o societats financeres mixtes de cartera, en base subconsolidada o consolidada. A l’efecte d’aquesta lletra, s’entén, així mateix, com a falta de remissió la remissió extemporània fora del termini previst en la norma corresponent o del termini concedit per l’AFA en efectuar, si escau, el requeriment oportú, sempre que la remissió extemporània hagi generat un impacte rellevant en la capacitat de supervisió de l’AFA o hagi dificultat el coneixement puntual de potencials incompliments.
[…]
j) Quan una entitat, en base individual, subconsolidada o consolidada, o una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera, en base subconsolidada o consolidada, assoleixin una exposició que supera els límits establerts en l’article 78 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió i la seva normativa d’aplicació durant un període de sis mesos o més.
[…]
l) Quan una entitat, una societat financera de cartera o una societat financera mixta de cartera fa pagaments als titulars d’instruments inclosos en els fons propis de l’entitat, en violació de l’article 62 de la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, o bé en els supòsits en què el desenvolupament reglamentari previst en la lletra b) de l’apartat 3 de l’article 28, la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 32 o la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 35 de la Llei 35/2018, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió prohibeixin aquests pagaments als titulars d’instruments inclosos en fons propis.


[…]”

2. Es modifiquen les lletres e) i f) del paràgraf segon de l’article 16 de la Llei del règim disciplinari del sistema financer, del 27 de novembre de 1997, que queden redactades de la manera següent:

Article 16. Infraccions greus

[…]

Constitueixen infraccions greus:

[…]

e) L’incompliment durant un període de sis mesos, o més, dels requisits prudencials establerts en la Llei 35/2018, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en el reglament d’aplicació i en els comunicats tècnics corresponents, sempre que això no constitueixi una infracció molt greu, en el cas d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en base individual, subconsolidada i consolidada, i en el cas de societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera, en base consolidada o subconsolidada, subjectes a la mateixa Llei d’acord amb l’article 2, apartat 1 i 2, en relació amb:
- Incórrer en una cobertura insuficient dels requisits de recursos propis d’acord amb els articles 46 i 56.
- Requisits addicionals de fons propis en mèrit de la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 97.

f) L’incompliment durant un període superior a un mes i inferior a 6 mesos dels requisits prudencials establerts en la Llei 35/2018, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en el reglament d’aplicació i en els corresponents comunicats tècnics, en el cas d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en base individual, subconsolidada o consolidada, i en el cas de societats financeres de cartera o societats financeres mixtes de cartera, en base subconsolidada o consolidada, subjectes a la mateixa Llei d’acord amb l’article 2, apartat 1 i 2, en relació amb:
- Requisits específics de liquiditat previstos a l’article 98.
- Normes relatives al manteniment d’actius líquids establerts en l’article 81;
- Assolir una exposició que superi els límits establerts en l’article 78.


[…]”

Disposició final cinquena. Modificació de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana.

1. S’introdueix l’article 4 quinquies a la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 4 quinquies. Facultats de control i supervisió, i criteris d’exercici en l’àmbit de la supervisió dels serveis vinculats als actius digitals

1. Les potestats de control i supervisió en el sector dels serveis dels actius digitals són les que se li encomanen a la Llei 24/2022, del 30 de juny, de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain.

2. L’AFA pot emetre, entre d’altres, comunicats tècnics, comunicacions i/o recomanacions, per desenvolupar la reglamentació i normes tècniques instrumentals en relació amb els serveis vinculats als actius digitals.”

2. Es modifica la lletra f) de l’apartat 4 de l’article 18 de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 18. Competències

[…]

2. Es modifica la lletra f) de l’apartat 4 de l’article 18 de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 18. Competències

[…]

4. Són competències del director general, a títol enunciatiu i no limitatiu, les següents:

[…]

f) iniciar i instruir els expedients sancionadors; informar el Consell d’Administració amb la màxima urgència de l’inici d’un procediment sancionador així com dels fets rellevants de la seva instrucció. L’inici i instrucció dels expedients sancionadors pot ser delegada pel Director General a qualsevol membre de la Direcció General o del gabinet jurídic de l’AFA, per a un expedient concret o per a un període temporal determinat, d’acord amb els condicionants i formalitats establertes a l’article 34 del Codi de l’Administració.”


3. Es modifica la taula de l’apartat 5 de l’article 28 de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactada de la manera següent:


Tipus d’entitat
Quota tributària de la taxa de creació
Entitats bancàries 35.868 euros
Societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera 35.868 euros
Entitats –no bancàries– de crèdit especialitzat 11.957 euros
Societats financeres d’inversió 14.347 euros
Agències financeres d’inversió 9.565 euros
Societats gestores de patrimonis 7.175 euros
Assessors financers 2.391 euros
Societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva 7.175 euros
Entitats de pagament 6.991 euros
Entitats de diners electrònics 6.991 euros


4. S’introdueix l’article 32 bis a la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 32 bis. Taxa anual de supervisió de les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera

1. S’estableix una taxa anual de supervisió de les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera andorranes en funció del total del balanç consolidat i del nombre i tipologia de filials estrangeres o societats dependents estrangeres de cada societat financera de cartera o societat financera mixta de cartera.

2. El fet generador d’aquesta taxa és la prestació del servei de supervisió i control per part de l’AFA.

3. L’obligat tributari d’aquesta taxa és la societat financera de cartera o la societat financera mixta de cartera andorrana supervisada.

4. La quota tributària ve determinada per una quantitat fixa que està composta per:

a) La taxa de supervisió consolidada de cadascuna de les societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera, la qual es determina en funció del total del balanç consolidat del grup, que per a l’exercici N s’estableix en base dels seus comptes anuals consolidats auditats a 31 de desembre de l’exercici N-1, d’acord amb el següent escalat:

Total balanç consolidat
Quota tributària de la taxa anual de supervisió
Inferior o igual a 500 milions d’euros 34.669 euros
Superior a 500 i inferior o igual a 1.000 milions d’euros 53.023 euros
Superior a 1.000 i inferior o igual a 3.000 milions d’euros 96.140 euros
Superior a 3.000 milions d’euros 122.361 euros

b) la taxa de supervisió complementària corresponent a la supervisió en base consolidada per a totes aquelles filials de societats financeres de cartera i societats financeres mixtes de cartera que estiguin sota la supervisió d’una autoritat estrangera de supervisió bancària, financera o d’assegurances, d’acord amb l’establert a continuació:

Tipologia de filials o societats dependents
Quota tributària de la taxa anual de supervisió
Per cada filial bancària estrangera compresa dins de l’àmbit de la supervisió consolidada 20.975 euros
Per cada filial supervisada no bancària estrangera activa compresa dins de l’àmbit de la supervisió consolidada 10.488 euros
Per cada sucursal dependent d’una entitat operativa del sistema 15.733 euros
Per cada oficina de representació dependent d’una entitat operativa del sistema 1.749 euros


En cas que la filial o societat dependent pertanyi a una jurisdicció fora de la UE, la quota tributària de la taxa anual de supervisió abans esmentada s’incrementarà en un 50%.

5. Meritació i liquidació: aquesta taxa es percep, com a molt tard, el 30 d’abril de l’any en curs o en iniciar l’activitat en cas de tractar-se d’una entitat de nova creació. Si l’inici d’activitat no coincideix amb l’inici de l’any natural, la taxa es paga proporcionalment al període d’activitat de l’any en curs. L’obligació de satisfer aquesta taxa pren fi arrel de la baixa de l’entitat.

6. Actualització i modificació de les quotes tributàries:

a) S’habilita l’AFA a actualitzar els imports fixats prèviament en base a l’evolució de l’IPC. A aquest efecte, mitjançant comunicat tècnic, l’AFA ha de comunicar les noves quotes tributàries al conjunt d’entitats afectades.
b) Les quotes tributàries relatives a les taxes establertes en aquest article es poden actualitzar o modificar mitjançant la llei de pressupost.


5. S’introdueix l’article 35 bis a la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 35 bis. Taxa anual de continuïtat dels organismes d’inversió col·lectiva (OIC) de dret estranger

1. S’estableix una taxa anual de continuïtat dels organismes d’inversió col·lectiva de dret estranger.

2. L’obligat tributari d’aquesta taxa és el comercialitzador/ distribuïdor a Andorra de l’OIC de dret estranger registrat.

3. La quota tributària s’estableix en una quantitat fixa de 314 euros per OIC i de 209 euros per a cadascun dels compartiments.”

6. S’introdueix l’article 54 bis a la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 54 bis. Taxa per la sol·licitud d’autorització i/o inscripció de determinades operacions relacionades amb l’activitat dels participants vinculats als actius digitals

1. S’estableix una taxa per la sol·licitud d’autorització i/o inscripció de determinades operacions relacionades amb l’activitat dels participants vinculats als actius digitals. El present article no serà d’aplicació als veedors digitals.

2. El fet generador d’aquesta taxa és l’estudi, l’avaluació i la resolució de la sol·licitud d’autorització o inscripció per a la realització de les operacions següents:

a) Ampliació d’activitat.
b) Els canvis i nomenaments d’auditors externs.
c) Els canvis en l’accionariat de l’entitat, quan suposin que algun dels accionistes (i) assoleixi o adquireixi una participació qualificada; (ii) amb independència de la seva participació, assoleixi representació a l’òrgan d’administració de l’entitat; (iii) augmenti aquesta participació qualificada de manera que el percentatge de drets de vot o de capital resulti igual o superior al 20%, al 30% o al 50%, o (iv) que, en virtut de l’adquisició, pugui arribar a controlar l’entitat o fer que aquesta esdevingui filial.
d) Canvis i nomenaments en l’òrgan d’administració.
e) Canvis i nomenaments en la Direcció General.
f) Les ampliacions, les reduccions, els reemborsaments o les recompres d’instruments de capital emesos per l’entitat, encara que no suposin un canvi de participació dels accionistes en l’entitat.
g) La creació o l’adquisició d’entitats, amb vocació de permanència i amb participació qualificada, així com l’obertura de sucursals a l’estranger o oficines de representació per part de les entitats, incloses les adquisicions de participacions, directes o indirectes, que impliquin l’assoliment d’una participació qualificada.
h) Els canvis en els percentatges de participació de les entitats en altres societats que suposin l’augment o la reducció d’un percentatge igual o superior al 10% en la seva participació en la societat participada.
i) Les fusions o les escissions de les entitats vinculades als actius digitals o de les seves participades, sempre que siguin entitats controlades per les primeres.
j) Els processos de liquidació o de dissolució i extinció. Revocació de llicència.
k) Qualsevol fet significatiu o canvi rellevant que pugui produir-se en relació amb l’autorització atorgada per l’AFA.
l) Les modificacions al fulletó harmonitzat o reduït.
m) L’establiment o la modificació d’aliances estratègiques.
n) Les modificacions dels estatuts socials, quan aquestes modificacions no estiguin compreses en els supòsits anteriors.
o) El dipòsit del fulletó harmonitzat o reduït a l’AFA per al seu registre.
p) La inscripció dels nodes que han de servir per donar suport a la generació de registres amb valor probatori.
q) Les ofertes d’actius digitals que hagin estat emeses en altres jurisdiccions i que vulguin ésser comercialitzades o negociades en plataformes de compravenda autoritzades a Andorra.


Aquestes operacions s’han d’entendre de conformitat amb la Llei 24/2022, del 30 de juny, de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain i el seu desplegament reglamentari.

3. És obligat tributari d’aquesta taxa a títol de contribuent el participant vinculat als actius digitals que inicia el procediment de sol·licitud d’autorització i/o inscripció d’una de les operacions a què es refereix l’apartat anterior.

4. La taxa consisteix en una quota tributària fixa segons la tipologia de l’acte administratiu objecte de la sol·licitud d’autorització o inscripció en els termes següents:

Concepte de la taxa
Quota tributària de la taxa d’autorització prèvia
Quota tributària de la taxa d’inscripció
Actes sotmesos a l’autorització prèvia i inscripció de l’AFA
Ampliació d’activitat 1.046 euros 314 euros
Els canvis i nomenaments d’auditors externs 1.046 euros n/a
Els canvis en l’accionariat de l’entitat, quan suposin que algun dels accionistes (i) assoleixi o adquireixi una participació qualificada; (ii) amb independència de la seva participació, assoleixi representació a l’òrgan d’administració de l’entitat; (iii) augmenti aquesta participació qualificada de manera que el percentatge de drets de vot o de capital resulti igual o superior al 20%, al 30% o al 50%, o (iv) que, en virtut de l’adquisició, pugui arribar a controlar l’entitat o fer que aquesta esdevingui filial 523 euros 209 euros
Canvis i nomenaments en l’òrgan d’administració 523 euros 314 euros
Canvis i nomenaments en la Direcció General 523 euros n/a
Les ampliacions, les reduccions, els reemborsaments o les recompres d’instruments de capital emesos per l’entitat, encara que no suposin un canvi de participació dels accionistes en l’entitat 0,15 % amb un mínim de 523 euros Màxim 50% de la tarifa prèvia
La creació o l’adquisició d’entitats, amb vocació de permanència i amb participació qualificada, així com l’obertura de sucursals a l’estranger o oficines de representació per part de les entitats, incloses les adquisicions de participacions, directes o indirectes, que impliquin l’assoliment d’una participació qualificada 0,15 % amb un mínim de 523 euros Màxim 50% de la tarifa prèvia
Els canvis en els percentatges de participació de les entitats en altres societats que suposin l’augment o la reducció d’un percentatge igual o superior al 10 % en la seva participació en la societat participada 523 euros 314 euros
Les fusions o escissions de les entitats operatives del sistema financer o de les seves participades, sempre que siguin entitats controlades per les primeres 1.046 euros 1.046 euros
Els processos de liquidació o de dissolució i extinció. Revocació de llicència 1.569 euros 523 euros
Qualsevol fet significatiu o canvi rellevant que pugui produir-se en relació amb l’autorització atorgada per l’AFA 523-2.092 euros Màxim 50% de la tarifa prèvia
Modificacions al fulletó harmonitzat o reduït 1.046 euros n/a
Actes sotmesos a la inscripció de l’AFA
L’establiment o la modificació d’aliances estratègiques. n/a 314 euros
Les modificacions dels estatuts socials, quan aquestes modificacions no estiguin compreses en els supòsits anteriors. n/a 314 euros
Dipòsit del fulletó harmonitzat o reduït a l’AFA per al seu registre (emissions privades) n/a 314 euros
Inscripció dels nodes que han de servir per donar suport a la generació de registres amb valor probatori n/a 314 euros
Ofertes d’actius digitals que hagin estat emeses en altres jurisdiccions i que vulguin ésser comercialitzades o negociades en plataformes de compravenda autoritzades a Andorra n/a 2.092 euros


7. Es modifica l’article 57 de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, que queda redactat de la manera següent:

Article 57. Taxa per la sol·licitud d’autorització i/o inscripció de determinades operacions relacionades amb l’activitat dels proveïdors de serveis de finançament participatiu

1. S’estableix una taxa per la sol·licitud d’autorització i/o inscripció de determinades operacions relacionades amb l’activitat dels proveïdors de serveis de finançament participatiu.

2. El fet generador d’aquesta taxa és l’estudi, l’avaluació i la resolució de la sol·licitud d’autorització o inscripció per a la realització de les operacions següents:

a) Ampliació d’activitat.
b) Els canvis i nomenaments d’auditors externs.
c) Els canvis en l’accionariat de l’entitat, quan suposin que algun dels accionistes (i) assoleixi o adquireixi una participació qualificada; (ii) amb independència de la seva participació, assoleixi representació a l’òrgan d’administració de l’entitat; (iii) augmenti aquesta participació qualificada de manera que el percentatge de drets de vot o de capital resulti igual o superior al 20%, al 30% o al 50%, o (iv) que, en virtut de l’adquisició, pugui arribar a controlar l’entitat o fer que aquesta esdevingui filial.
d) Canvis i nomenaments en l’òrgan d’administració.
e) Canvis i nomenaments en la Direcció General.
f) Les ampliacions, les reduccions, els reemborsaments o les recompres d’instruments de capital emesos per l’entitat, encara que no suposin un canvi de participació dels accionistes en l’entitat.
g) La creació o l’adquisició d’entitats, amb vocació de permanència i amb participació qualificada, així com l’obertura de sucursals a l’estranger o oficines de representació per part de les entitats, incloses les adquisicions de participacions, directes o indirectes, que impliquin l’assoliment d’una participació qualificada.
h) Els canvis en els percentatges de participació de les entitats en altres societats que suposin l’augment o la reducció d’un percentatge igual o superior al 10% en la seva participació en la societat participada.
i) Les fusions o les escissions de les entitats operatives del sistema financer o de les seves participades, sempre que siguin entitats controlades per les primeres.
j) Els processos de liquidació o de dissolució i extinció. Revocació de llicència.
k) Qualsevol fet significatiu o canvi rellevant que pugui produir-se en relació amb l’autorització atorgada per l’AFA.
l) L’establiment o la modificació d’aliances estratègiques.
m) Les modificacions dels estatuts socials, quan aquestes modificacions no estiguin compreses en els supòsits anteriors.
n) La inscripció de la fitxa de dades fonamentals.


Aquestes operacions s’han d’entendre de conformitat amb el capítol V del títol VII de la Llei de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació i el seu desplegament reglamentari.

3. És obligat tributari d’aquesta taxa a títol de contribuent el proveïdor de serveis de finançament participatiu que inicia el procediment de sol·licitud d’autorització i/o inscripció d’una de les operacions a què es refereix l’apartat anterior.

4. La taxa consisteix en una quota tributària fixa segons la tipologia de l’acte administratiu objecte de la sol·licitud d’autorització o inscripció en els termes següents:

Concepte de la taxa
Quota tributària de la taxa d’autorització prèvia
Quota tributària de la taxa d’inscripció
Actes sotmesos a l’autorització prèvia i inscripció de l’AFA
Ampliació d’activitat 1.046 euros 314 euros
Els canvis i nomenaments d’auditors externs 1.046 euros n/a
Els canvis en l’accionariat de l’entitat, quan suposin que algun dels accionistes (i) assoleixi o adquireixi una participació qualificada; (ii) amb independència de la seva participació, assoleixi representació a l’òrgan d’administració de l’entitat; (iii) augmenti aquesta participació qualificada de manera que el percentatge de drets de vot o de capital resulti igual o superior al 20%, al 30% o al 50%, o (iv) que, en virtut de l’adquisició, pugui arribar a controlar l’entitat o fer que aquesta esdevingui filial 523 euros 209 euros
Canvis i nomenaments en l’òrgan d’administració 523 euros 314 euros
Canvis i nomenaments en la Direcció General 523 euros n/a
Les ampliacions, les reduccions, els reemborsaments o les recompres d’instruments de capital emesos per l’entitat, encara que no suposin un canvi de participació dels accionistes en l’entitat 0,15 % amb un mínim de 523 Màxim 50% de la tarifa prèvia
La creació o l’adquisició d’entitats, amb vocació de permanència i amb participació qualificada, així com l’obertura de sucursals a l’estranger o oficines de representació per part de les entitats, incloses les adquisicions de participacions, directes o indirectes, que impliquin l’assoliment d’una participació qualificada 0,15 % amb un mínim de 523 Màxim 50% de la tarifa prèvia
Els canvis en els percentatges de participació de les entitats en altres societats que suposin l’augment o la reducció d’un percentatge igual o superior al 10 % en la seva participació en la societat participada 523 euros 314 euros
Les fusions o escissions de les entitats operatives del sistema financer o de les seves participades, sempre que siguin entitats controlades per les primeres 1.046 euros 1.046 euros
Els processos de liquidació o de dissolució i extinció. Revocació de llicència 1.569 euros 523 euros
Qualsevol fet significatiu o canvi rellevant que pugui produir-se en relació amb l’autorització atorgada per l’AFA 523-2.092 euros Màxim 50% de la tarifa prèvia
Actes sotmesos a la inscripció de l’AFA
L’establiment o la modificació d’aliances estratègiques n/a 314 euros
Les modificacions dels estatuts socials, quan aquestes modificacions no estiguin compreses en els supòsits anteriors. n/a 314 euros
La inscripció de la fitxa de dades fonamentals n/a 0,01% de l’import de l’oferta amb un mínim de 523 euros

Disposició final sisena. Modificació de la Llei 10/2008, del 12 de juny, de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà

S’introdueixen les modificacions següents a la Llei 10/2008, del 12 de juny, de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà:

1. Es modifica l’apartat 1 de l’article 44 que queda redactat de la manera següent:

Article 44. Modificacions dels OIC de dret andorrà

1. Qualsevol substitució de la societat gestora o del dipositari així com qualsevol modificació del reglament de l’OIC (fusió, escissió i absorció) són modificacions de l’OIC subordinades a l’autorització prèvia i inscripció posterior a l’AFA.”

2. Es modifica l’apartat 3 de l’article 51 que queda redactat de la manera següent:

Article 51. Dissolució i liquidació

[…]

3. Els acords de dissolució/liquidació han de ser notificats de forma immediata als partícips mitjançant els procediments de publicitat habituals.”

3. Es modifica l’article 58 que queda redactat de la manera següent:

Article 58. Publicitat dels OIC

1. La publicitat dels OIC ha de complir les normes específiques que pugui dictar l’AFA.

2. Queda prohibida la publicitat dels OIC dirigits a inversors qualificats en suports i mitjans de divulgació d’abast general, no adreçats particularment a aquest tipus d’inversor.

3. La publicitat ha d’incloure el número de registre que li hagi estat concedit en el moment de la seva inscripció a l’AFA. “

4. Es modifica l’apartat 6 de l’article 59 que queda redactat de la manera següent:

Article 59. Contingut dels documents publicitaris

[…]

6. La publicitat no pot fer perillar la bona reputació del sistema financer andorrà.”

5. Es modifica l’apartat Informació econòmica de l’Annex I Contingut mínim del prospecte complet que queda redactat de la manera següent:

Annex I Contingut mínim del prospecte complet

[…]

Informació econòmica

- Règim fiscal.
- Comissions de gestió, dipositària, subscripció i reembossament (efectives).
- Altres possibles despeses o comissions, carregades directament o indirectament, indicant la seva base de càlcul tot diferenciant les que hagi de pagar el partícip directament de les que es paguin a càrrec dels actius de l’OIC.”


Disposició final setena. Publicitat de textos consolidats

S’encomana al Govern que, en el termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei i en els termes previstos a l’article 116 del Reglament del Consell General, presenti el projecte de consolidació que integri la legislació vigent sobre les matèries regulades en aquesta Llei així com en les lleis següents:

- Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
- Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra.
- Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.
- Llei 35/2010, de 3 de juny, de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà.
- Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer.
- Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana.
- Llei 10/2008, del 12 de juny, de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà.


Disposició final vuitena. Entrada en vigor

Aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Casa de la Vall, 28 de novembre del 2024

Carles Ensenyat Reig
Síndic General


Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Emmanuel Macron
President de la República Francesa
Copríncep d’Andorra
Joan Enric Vives Sicília
Bisbe d’Urgell
Copríncep d’Andorra

Aprovat per:


Inclou modificacions de:

Derogat per:



Portal Jurídic del Principat d’Andorra