Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament de gestors de residus



Exposició de motius

El 10 de desembre del 2014 el Govern va aprovar el Reglament de gestors de residus, que defineix les obligacions dels gestors públics o privats de residus i les característiques de transport i emmagatzematge dels residus; estableix i regula el Registre de Gestors Privats de Residus del Principat d’Andorra, i defineix els procediments i les condicions necessaris per obtenir la perceptiva autorització de gestor privat de residus, entre altres aspectes.

Atesa la competència establerta a l’article 22 de la Llei 31/2008, del 18 de desembre, de mesures de reactivació econòmica, per la qual el Govern pot incorporar per via reglamentària al procediment simplificat altres tràmits susceptibles de simplificació;

Atès que s’ha valorat positivament que els procediments de renovació, ampliació i modificació de l’autorització de gestor privat de residus puguin ser seguits pel tràmit simplificat;

S’ha convingut modificar el Reglament de gestors de residus per preveure aquest tipus de tràmit.

Atès que s’ha detectat que el punt c) de l’apartat 2 de l’article 4 Obligacions dels gestors, “c) Disposar del número d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria relatiu a les activitats que desenvolupen l’activitat de gestió de residus” té un redactat que porta a confusions i com a conseqüència retards en els tràmits administratius i atès que disposar d’aquest número d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria no aporta cap millora o benefici en relació a les activitats de gestió de residus, s’ha valorat positivament la modificació de l’apartat 2 de l’article 4 del Reglament eliminant aquest punt.

Finalment, i atès que s’ha constatat un error de transcripció a l’article 11 del Reglament de gestors de residus pel que fa l’article referit, s’aprofita per esmenar aquesta errada.

Pels motius exposats, i a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 28 de setembre del 2016, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova la modificació del Reglament de gestors de residus, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de modificació del Reglament de gestors de residus

Article 1

Es modifica l’article 6 del Reglament esmentat, el qual queda redactat com segueix:

“Article 6. Renovació, modificació i ampliació de l’autorització de gestors privats de residus

1. Renovació

El gestor privat de residus ha de renovar l’autorització cada 5 anys. La nova autorització s’ha d’obtenir durant l’any precedent a la data d’expiració de l’autorització vigent i ha de complir la normativa ambiental vigent en el moment de la renovació. El nou període de validesa comença a comptar de la data d’expiració de l’autorització vigent.

1.1. Si la sol·licitud de renovació es fa abans dels 3 mesos anteriors a la finalització del termini de l’autorització vigent, s’ha de seguir el procediment simplificat següent:

a. El gestor privat de residus ha de presentar per duplicat una sol·licitud de renovació simplificada i adjuntar-hi una declaració jurada del titular per la qual es posi de manifest que l’activitat de gestió de residus realitzada no s’ha vist modificada respecte a l’autorització vigent i que compleix la legislació vigent en matèria de residus. Per a les renovacions d’entitats d’emmagatzematge i entitats de tractament de residus cal adjuntar, a més a més, un informe elaborat per part d’un organisme de control ambiental que justifiqui que el gestor compleix la normativa ambiental vigent.
b. El Servei de Tràmits del Govern segella l’entrada d’ambdós sol·licituds, en retorna una al sol·licitant i lliura l’altra al ministeri responsable del medi ambient.
c. Transcorregut un termini de 10 dies hàbils des de la data d’entrada de la sol·licitud, si el ministeri responsable del medi ambient no ha instat el sol·licitant a esmenar-la o deixar-la sense efecte, es considera que la mateixa sol·licitud segellada pel Servei de Tràmits del Govern complementa l’autorització, i n’amplia la vigència per un període de 5 anys, a partir de la data d’expiració de l’autorització vigent.


1.2. Si la sol·licitud de renovació es presenta després dels 3 mesos anteriors a la finalització del termini de l’autorització vigent, la renovació del gestor privat de residus es regeix pel procediment definit al punt 1 de l’article 5.

1.3. La falta de renovació determina la caducitat de l’autorització inicial i la cancel·lació consegüent de la inscripció al Registre de Gestors Privats de Residus.

2. Ampliació o modificació

2.1. Les ampliacions i/o modificacions de l’autorització de gestor privat de residus no modifiquen la vigència de l’autorització vigent.

2.2. Les ampliacions i/o modificacions de l’autorització de gestor privat de residus s’han de tramitar seguint el procediment simplificat següent:

a. El gestor privat de residus ha de presentar per duplicat una sol·licitud d’ampliació i/o modificació simplificada i adjuntar-hi la documentació relativa a les dades de l’ampliació i/o modificació sol·licitada.
b. El Servei de Tràmits del Govern segella l’entrada d’ambdós sol·licituds, en retorna una al sol·licitant i lliura l’altra al ministeri responsable del medi ambient.
c. Transcorregut un termini de 10 dies hàbils des de la data d’entrada de la sol·licitud, si el ministeri responsable del medi ambient no ha instat el sol·licitant a esmenar-la o deixar-la sense efecte, es considera que la mateixa sol·licitud segellada pel Servei de Tràmits del Govern modifica i/o amplia l’autorització, i en conserva la vigència.


2.3. Per als canvis d’emplaçament de les entitats d’emmagatzematge i de les entitats de tractament, així com per a les ampliacions i/o modificacions que modifiquin substancialment l’autorització de gestor privat de residus en vigor, s’haurà d’obtenir una nova autorització, d’acord amb el procediment definit al punt 1 de l’article 5.

2.4. Les modificacions que incloguin la baixa de vehicles i/o de codis de residus prenen efecte i s’han d’aplicar immediatament a totes les autoritzacions vigents d’exportació de residus anteriorment atorgades per l’Administració.”
Article 2

Es modifica l’apartat 2 de l’article 4 del Reglament esmentat, el qual queda redactat com segueix:

“2. També són obligacions dels gestors privats de residus:

a) Disposar de l’autorització per a la categoria corresponent de gestor privat de residus i de totes les altres exigides, així com de la fiança i de les assegurances de responsabilitat civil exigides.
b) En el cas d’entitats de tractament, disposar de l’autorització d’obertura i de posada en funcionament de la instal·lació segons la Llei de residus.
c) Disposar d’un protocol d’actuació en cas de sinistre o d’accident actualitzat, elaborat i revisat per un conseller de seguretat o una empresa de prevenció de riscos laborals. En el cas que es realitzi la gestió de residus perillosos, disposar d’un conseller de seguretat habilitat.
d) Utilitzar els documents de seguiment i control determinats pel ministeri responsable del medi ambient per garantir la traçabilitat dels residus des del lloc de producció i fins a la destinació final.
e) Disposar d’una autorització expressa del ministeri responsable del medi ambient per exportar residus fora del territori del Principat d’Andorra.”

Article 3

Es modifica l’apartat d de l’article 11 del Reglament esmentat, el qual queda redactat com segueix:

“d) Practicar les proves, les investigacions o els exàmens necessaris per comprovar el compliment del Reglament. En el supòsit que s’hagi de recollir una mostra oficial, s’efectua d’acord amb l’article 12 d’aquest Reglament.”



Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 28 de setembre del 2016

Antoni Martí Petit
Cap de Govern


Portal Jurídic del Principat d’Andorra