Decret 20/2024, del 17-1-2024, d’aprovació del Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades.
Índex
[Mostra/Amaga]- Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades
- Capítol primer. Disposicions generals
- Capítol segon. Defensa i assistència tècnica lletrades en virtut dels torns de guàrdia i els torns d’ofici
- Article 4. Modalitats
- Article 5. Configuració i assumpció dels torns de guàrdia
- Article 6. Desenvolupament del torn de guàrdia davant el Cos de Policia
- Article 7. Desenvolupament del torn de guàrdia davant els batlles i els tribunals
- Article 8. Desenvolupament del torn d’ofici penal
- Article 9. Desenvolupament dels torns d’ofici civil i administratiu
- Article 10. Procediment per a la designació d’un advocat pels torns d’ofici
- Article 11. Comunicació dels torns de guàrdia
- Article 12. Control dels torns de guàrdia
- Article 13. Control dels torns d’ofici
- Article 14. Remuneració dels torns de guàrdia
- Article 15. Remuneració dels torns d’ofici
- Article 16. Desplaçaments a l’estranger
- Article 17. Rescabalament
- Capítol tercer. Defensa i assistència tècnica lletrades gratuïtes
- Article 18. Persones beneficiàries
- Article 19. Requisits econòmics
- Article 20. Ingressos
- Article 21. Patrimoni
- Article 22. Atorgament excepcional
- Article 23. Contingut
- Article 24. Extensió
- Article 25. Procediment per a l’atorgament del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes
- Article 26. Situació econòmica desfavorable o d’insolvència sobrevinguda
- Article 27. Millora de la situació econòmica
- Article 28. Revocació
- Article 29. Remuneració
- Article 30. Rescabalament
- Annex 1
- Annex 2
- Annex 3
- Annex 4
El 17 de desembre del 2014, el Govern va aprovar el Reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, amb la finalitat de desenvolupar aquest dret en virtut dels torns de guàrdia davant el Cos de Policia i davant els batlles i tribunals, i en virtut dels torns d’ofici penal, civil i administratiu, com també el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes. Tot plegat d’acord amb l’article 10, apartats 2 i 3, de la Constitució; l’article 99 de la Llei qualificada de la Justícia, del 3 de setembre de 1993; l’article 100 de la Llei transitòria de procediments judicials, del 21 de desembre de 1993; l’article 12 i l’article 24, apartat 1, lletra d, de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal, del 10 de desembre de 1998, i els articles 14, 15 i 22, apartat 3, de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, de modificació parcial del Codi penal i de la Llei qualificada de la Justícia, del 22 d’abril de 1999, tenint en compte que algunes d’aquestes disposicions legals havien estat reformades recentment per ampliar els drets i les garanties de les persones que són objecte d’un procés penal. A més, aquest nou desplegament reglamentari també era necessari per configurar un sistema que permetés la continuïtat en la prestació de la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant el torn de guàrdia, per regular per primera vegada els requisits i les condicions per obtenir el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, i per reconèixer explícitament el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades en els àmbits civil i administratiu, amb independència de la situació econòmica de la persona que sol·licita aquest dret.
Posteriorment, el 3 de maig del 2015 es va aprovar la modificació de l’article 22 del Reglament esmentat, per adaptar-lo a les disposicions del Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.
Més tard, el 24 de març del 2021 es va aprovar la modificació del Reglament esmentat per fer-lo concordar amb el contingut de l’article 18, apartat 2, de la Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. S’havia de garantir el dret a l’assistència tècnica lletrada a qualsevol persona víctima de la violència de gènere o de la violència domèstica, amb la finalitat que pugui actuar davant els tribunals i en el marc de tots els processos judicials que derivin, directament o indirectament, de la situació de violència de gènere o de violència domèstica, ja que fins a aquell moment, en els processos penals, aquest dret només es garantia quan la defensa i l’assistència tècnica lletrades eren preceptives d’acord amb la legislació aplicable, o bé en alguns casos molt concrets en què la persona concernida es constituïa com a acusació privada o particular. En la dita reforma reglamentària també es va garantir que les persones que participessin en els processos del Servei de Mediació Familiar poguessin disposar de l’oportuna assistència lletrada en el moment en què es tractés d’atorgar un conveni de separació matrimonial, de divorci o de regulació o de modificació de mesures paternofilials que, posteriorment, ha de ser homologat judicialment.
Així mateix, es va aprofitar la reforma reglamentària esmentada per canviar puntualment o completar algunes disposicions a l’efecte d’esvair dubtes interpretatius o proporcionar més claredat a la redacció d’aquestes disposicions, partint de l’experiència evidenciada durant els dos anys anteriors. També es varen perfeccionar les normes sobre les obligacions de comunicació entre la Policia i l’advocat, sobre les premisses de la intervenció de l’advocat que assumeix la guàrdia davant el Cos de Policia com a titular o com a suplent, i sobre les obligacions de compareixença de l’advocat que assumeix la guàrdia a les dependències de la Seu de la Justícia els dies laborables; i es van ampliar les dades que calia fer constar al registre del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra relatiu al control dels torns d’ofici, i es va regular la possibilitat de rescabalar les despeses de desplaçament necessàries a l’estranger de l’advocat designat pel torn d’ofici.
El 10 de novembre del 2021 el Govern va aprovar una modificació reglamentària que afectava únicament l’article 20. La dita modificació pretenia que les persones amb discapacitat que perceben una pensió de solidaritat i treballen en ocupacions a temps parcial o a baix rendiment o d’altres per compte propi puguin accedir a la justícia gratuïta encara que obtinguin ingressos, els quals, acumulats a la pensió, no poden superar el 150% del LECS.
Aquest Reglament té per finalitat modificar parcialment, de nou, el Reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades pels motius que s’exposen a continuació.
L’aprovació del Codi de procediment civil i la seva entrada en vigor han suposat un canvi substancial en les normes processals civils que regulaven el procés andorrà fins ara, i per tant ha esdevingut necessari adequar la remuneració de la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns d’ofici.
També ha esdevingut necessari introduir mecanismes per garantir el rescabalament del Govern quan concorren els requisits perquè la persona beneficiària de la defensa i assistència gratuïtes hagi de retornar al Govern determinats imports, com ara els honoraris de l’advocat que ha intervingut, així com les despeses i taxes previstes a l’article 23.
Així mateix, calia definir el concepte de macrojudici i establir un règim específic de remuneració de l’advocat que hagi de prestar la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes en el marc dels macrojudicis.
Finalment, fruit del transcurs del temps d’ençà de la darrera revisió de la remuneració de la defensa i assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia així com la remuneració de la defensa i assistència tècnica lletrades mitjançant els torn d’ofici, ha calgut modificar l’annex 3 amb la finalitat d’incrementar i ajustar aquestes remuneracions per aconseguir més proporcionalitat en relació amb l’actuació professional de l’advocat.
En qualsevol cas, però, l’abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d’ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament del dret a la defensa i l’assistència lletrades, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament del 24 de març de l’any 2021.
Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 17 de gener del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic
S’aprova el Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, que entrarà en vigor l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Aquest Reglament regula el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades en els àmbits civil i administratiu davant els batlles i els tribunals, i en l’àmbit penal davant el Cos de Policia i davant els batlles i els tribunals, com també el benefici de la defensa i l’assistència lletrades gratuïtes.
Article 2. Àmbit d’aplicació
1. L’Estat andorrà garanteix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, a l’efecte d’acomplir el dret fonamental a la defensa que estableix l’article 10, apartat 2, de la Constitució, a:
a) Qualsevol persona sospitosa o detinguda que presti declaració davant el Cos de Policia o en relació amb la qual s’hagi d’efectuar un escorcoll domiciliari o un reconeixement d’identitat.
b) Qualsevol persona que comparegui davant els batlles i els tribunals en qualitat d’encausada o inculpada prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que a criteri del batlle o el tribunal competents requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades prop de les jurisdiccions civil i administrativa.
c) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’actuar prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que pretengui constituir-se com a acusació privada o particular en els processos que se segueixen per infraccions penals perseguibles únicament a instància de part, i per infraccions penals de caràcter públic i semipúblic si el batlle o el tribunal competent adopten una resolució que comporti la finalització provisional o definitiva del procés i la constitució com a acusació privada o particular sigui temporània, d’acord amb la legislació aplicable.
d) Qualsevol persona que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar prop de les jurisdiccions civil i administrativa, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable.
e) Qualsevol persona víctima de la violència de gènere o de la violència domèstica que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat de presentar una denúncia davant del Cos de Policia i d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, d’una situació de violència de gènere o de violència domèstica, fins i tot en la fase d’execució de les resolucions que es dictin en aquest procés.
f) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’atorgar un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de justícia, i d’obtenir-ne l’homologació judicial posterior en el marc d’un procés de separació matrimonial, de divorci o de regulació o modificació de mesures paternofilials.
g) Qualsevol persona víctima del tràfic d’éssers humans que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, de la seva condició de víctima.
b) Qualsevol persona que comparegui davant els batlles i els tribunals en qualitat d’encausada o inculpada prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que a criteri del batlle o el tribunal competents requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades prop de les jurisdiccions civil i administrativa.
c) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’actuar prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que pretengui constituir-se com a acusació privada o particular en els processos que se segueixen per infraccions penals perseguibles únicament a instància de part, i per infraccions penals de caràcter públic i semipúblic si el batlle o el tribunal competent adopten una resolució que comporti la finalització provisional o definitiva del procés i la constitució com a acusació privada o particular sigui temporània, d’acord amb la legislació aplicable.
d) Qualsevol persona que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar prop de les jurisdiccions civil i administrativa, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable.
e) Qualsevol persona víctima de la violència de gènere o de la violència domèstica que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat de presentar una denúncia davant del Cos de Policia i d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, d’una situació de violència de gènere o de violència domèstica, fins i tot en la fase d’execució de les resolucions que es dictin en aquest procés.
f) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’atorgar un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de justícia, i d’obtenir-ne l’homologació judicial posterior en el marc d’un procés de separació matrimonial, de divorci o de regulació o modificació de mesures paternofilials.
g) Qualsevol persona víctima del tràfic d’éssers humans que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, de la seva condició de víctima.
2. En cas que les persones esmentades a l’apartat anterior acreditin una situació econòmica desfavorable o d’insolvència, declarada pel batlle o el tribunal competent, la defensa i l’assistència tècnica lletrades són gratuïtes i a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.
Article 3. Organització
1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra organitza els torns de guàrdia i els torns d’ofici que siguin necessaris a l’efecte d’acomplir les disposicions d’aquest Reglament.
2. En aquest sentit, el Col·legi ha de garantir la continuïtat i l’eficàcia dels torns esmentats a l’apartat anterior.
Capítol segon. Defensa i assistència tècnica lletrades en virtut dels torns de guàrdia i els torns d’ofici
Article 4. Modalitats
1. L’Estat andorrà garanteix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades a les persones esmentades a les lletres a, b i e de l’apartat 1 de l’article 2, d’una banda, i a les lletres c, d, e, f i g de l’apartat 1 de l’article 2, d’altra banda, en virtut dels torns de guàrdia i d’ofici corresponents, respectivament.
2. La defensa i l’assistència tècnica lletrades que s’efectuen en virtut dels torns de guàrdia es garanteixen davant el Cos de Policia d’una banda, i davant els batlles i els tribunals d’altra banda, i es desenvolupen al Despatx Central de la Policia, situat a l’edifici administratiu de l’Obac, i a la Seu de la Justícia, respectivament. Excepcionalment, es poden desenvolupar en altres dependències.
3. La defensa i l’assistència tècnica lletrades que s’efectuen en virtut dels torns d’ofici es garanteixen davant els batlles i els tribunals i es desenvolupen a la Seu de la Justícia. Excepcionalment, es poden desenvolupar en altres dependències.
Article 5. Configuració i assumpció dels torns de guàrdia
1. El torn de guàrdia davant el Cos de Policia es configura diàriament mitjançant quatre advocats diferents que assumeixen la defensa i l’assistència tècnica lletrades (titular, primer suplent, segon suplent i tercer suplent) de qualsevol persona sospitosa o detinguda que hi presti declaració, o en relació amb la qual s’hagi d’efectuar un escorcoll domiciliari o un reconeixement d’identitat.
2. El torn de guàrdia davant els batlles i els tribunals es configura diàriament mitjançant tres advocats diferents que assumeixen la defensa i l’assistència tècnica lletrades (titular, primer suplent i segon suplent) de qualsevol persona que hagi de declarar en qualitat d’encausada o inculpada prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i de qualsevol persona que a criteri del batlle o el tribunal competent requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades prop de les jurisdiccions civil i administrativa.
3. L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a titular assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a tercer suplent.
L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a primer suplent assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a segon suplent. L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a segon suplent assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a primer suplent. L’advocat que assumeix la guàrdia davant el Cos de Policia com a titular assumeix, l’endemà, la guàrdia davant el Cos de Policia com a primer suplent.
4. L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades per primera vegada davant el Cos de Policia n’ha de garantir la continuïtat davant el Cos de Policia i, sempre que sigui possible, davant els batlles i els tribunals, amb independència de l’advocat que assumeixi la guàrdia davant el Cos de Policia o davant els batlles i els tribunals, com a titular o com a primer suplent, segon suplent o tercer suplent.
Tanmateix, en cas que la persona detinguda renunciï a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia en el moment de la detenció, la defensa i l’assistència tècnica lletrades que es puguin prestar amb posterioritat són a càrrec de l’advocat que assumeix la guàrdia davant del Cos de Policia com a titular en el moment en què s’han de prestar aquestes defensa i assistència tècnica lletrades.
L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia n’ha de garantir la continuïtat davant els batlles i els tribunals si la defensa i l’assistència tècnica lletrades es presten el mateix dia o l’endemà del dia en què s’hagin prestat davant el Cos de Policia, sempre que estigui en funcions de guàrdia. En cas que la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals es prestin amb posterioritat a l’endemà del dia en què s’hagin prestat davant el Cos de Policia, han d’anar a càrrec, preferentment i si és possible, de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia, i si no fos possible pel lletrat que estigui de guàrdia aquell dia.
5. L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals pel torn de guàrdia ha de continuar prestant, amb posterioritat i si escau, la defensa i l’assistència tècnica lletrades pels torns d’ofici penal, civil o administratiu.
6. Quan calgui garantir la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia a diverses persones al mateix temps, tant davant el Cos de Policia com davant els batlles i els tribunals, i el nombre d’advocats titulars o suplents sigui insuficient, l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular ha de localitzar, i fer-ne possible la presència i l’actuació, en el termini més breu possible, els altres advocats que siguin necessaris a aquest efecte i estiguin adscrits prèviament als torns de guàrdia establerts pel Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
Article 6. Desenvolupament del torn de guàrdia davant el Cos de Policia
1. El dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia en els supòsits assenyalats a les lletres a i e de l’apartat 1 de l’article 2 es fa efectiu mitjançant un torn de guàrdia, que es presta de forma ininterrompuda tots els dies de l’any, per part dels advocats que assumeixen la guàrdia com a titulars o, si escau, com a suplents, que han d’estar sempre localitzables i disponibles.
2. Un cop la persona susceptible de ser defensada i assistida es troba a les dependències del Cos de Policia, se li comunica, de conformitat amb les disposicions de l’article 25 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal, de l’article 15 de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors o dels articles 5.d i 18 de la Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica i del Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans o un altre text nacional aplicable a aquest efecte, segons escaigui, el seu dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades.
3. Si la persona interessada designa un advocat perquè la defensi i l’assisteixi, la Policia l’avisa seguidament, moment en el qual ha de manifestar si accepta o no la designació.
4. En cas que la persona interessada no designi un advocat o si, malgrat haver-ho fet, l’advocat designat no accepta la designació o no se’l pot localitzar, i llevat de renúncia expressa, actua l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular o, en lloc seu, com a primer suplent, segon suplent o tercer suplent, sempre que la infracció investigada pugui ser constitutiva de delicte, de conformitat amb les disposicions de l’article 24 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal.
Tanmateix, si es tracta d’un menor d’edat, l’absència de designació, la no acceptació de la designació per part de l’advocat o la impossibilitat de localitzar-lo requereixen en tots els casos l’actuació de l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular o, en lloc seu, com a primer suplent, segon suplent o tercer suplent, de conformitat amb les disposicions de l’article 14 de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors.
Transcorregut aquest termini sense que cap dels advocats esmentats no comparegui, si la persona és major d’edat es poden iniciar les actuacions sense la seva presència, sense perjudici del que estableix l’apartat 2 de l’article 25 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal. No obstant això, si la persona és menor d’edat, no es poden dur a terme actuacions sense l’advocat en les quals sigui necessària la seva presència.
5. La Policia ha de comunicar a l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular totes les necessitats existents en matèria de defensa i assistència tècnica lletrades, i l’advocat que correspongui ha de comparèixer a les dependències del Cos de Policia en el termini previst legalment.
Quan la Policia avisa l’advocat que assumeix la guàrdia, li ha de comunicar l’hora a partir de la qual la persona interessada es troba a les dependències del Cos de Policia i l’hora de la seva detenció eventual, la natura de la infracció objecte d’investigació policial, i també la identitat de la persona esmentada i de les altres persones interessades en el marc de la investigació. Aquesta darrera informació es comunica únicament a l’efecte que l’advocat valori si concorren motius d’incompatibilitat.
6. L’advocat que assumeix la guàrdia únicament es pot excusar per motius legítims, de conformitat amb el que disposen la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
L’advocat que assumeix la guàrdia com a titular s’encarrega de contactar amb els suplents, ja sigui per un motiu d’incompatibilitat, ja sigui pel nombre d’assistències que concorren, i en aquest cas comunica a la Policia sense dilació qui és l’advocat que compareix i actua, a l’efecte de no comprometre el bon funcionament del Cos de Policia.
L’advocat que assumeix la guàrdia com a titular prop del Cos de Policia ha de prestar l’assistència i la defensa tècnica lletrades en primer lloc a les persones detingudes, i, subsidiàriament, a les persones que no estiguin detingudes i a les víctimes de la situació de violència de gènere i violència domèstica i de tràfic d’éssers humans. Si hi ha diverses persones detingudes, l’advocat que assumeix la guàrdia ha de prestar l’assistència i la defensa tècnica lletrades a la persona detinguda que ho requereixi prioritàriament, i, subsidiàriament, a la persona detinguda en el marc del cas que revesteixi una gravetat més gran.
7. Si la persona es troba detinguda, la Policia ha de comunicar a l’advocat que assumeix la guàrdia i que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades el moment en què és alliberada o posada a disposició judicial.
8. En qualsevol cas, la defensa i l’assistència tècnica lletrades per part de l’advocat que assumeix la guàrdia es desenvolupen d’acord amb les disposicions dels articles 14, 18 i 25 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal o de l’article 15 de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, segons escaigui. D’altra banda, l’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant el torn de guàrdia ha de disposar d’un espai privat i degudament equipat que en garanteixi l’exercici adequat.
Article 7. Desenvolupament del torn de guàrdia davant els batlles i els tribunals
1. El dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals en els supòsits assenyalats a les lletres b i e de l’apartat 1 de l’article 2 es fa efectiu mitjançant un torn de guàrdia que presten de forma presencial i permanent, a les dependències de la Seu de la Justícia, els dies laborables de les 9 hores a les 15 hores, els advocats que assumeixen la guàrdia com a titulars o, si escau, com a suplents, i els advocats que assumeixen la guàrdia d’acord amb l’apartat 4 de l’article 5.
Els dies laborables a partir de les 15 hores i els dies no laborables, els advocats que assumeixen la guàrdia com a titulars o com a suplents han d’estar sempre localitzables i disponibles, i han d’acudir a la Seu de la Justícia en el termini previst legalment quan siguin requerits a aquest efecte pels batlles o els tribunals, o per l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular o, si escau, com a suplent.
Els dies laborables, l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular ha d’acudir a les dependències de la Seu de la Justícia a les 9 hores a l’efecte de poder assistir a les declaracions o les altres actuacions que calgui portar a terme.
2. Un cop la persona susceptible de ser defensada i assistida es troba a disposició del batlle o el tribunal davant el qual ha de comparèixer, aquest darrer determina si se li ha de prestar aquesta defensa i assistència mitjançant el torn de guàrdia.
3. En cas afirmatiu, actua l’advocat que l’ha defensat i assistit davant el Cos de Policia, i en cas que la persona hagi renunciat a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia, actua l’advocat que assumeix la guàrdia davant del Cos de Policia com a titular en el moment en què s’ha de prestar aquesta defensa i assistència tècnica lletrades o, si escau, els seus suplents.
En cas que no sigui possible, l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular avisa l’advocat de guàrdia que actua com a suplent i n’informa el batlle o el tribunal sense dilació.
4. L’advocat que assumeix la guàrdia únicament es pot excusar per motius legítims, de conformitat amb el que disposen la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra. En aquest cas avisa seguidament l’advocat que assumeix la guàrdia com a suplent seu i n’informa el batlle o el tribunal sense dilació.
L’advocat que assumeix la guàrdia també ha d’avisar el seu suplent quan no pugui assumir el nombre d’assistències per a les quals se’l requereix, a l’efecte de no comprometre el bon funcionament de l’òrgan judicial davant el qual s’han de prestar aquestes assistències.
5. En qualsevol cas, la defensa i l’assistència tècnica lletrades per part de l’advocat que assumeix la guàrdia es desenvolupen d’acord amb les disposicions de l’article 14 i de la lletra d de l’apartat 1 de l’article 24 i de l’article 55 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal, o de l’apartat 3 de l’article 22 de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, segons escaigui.
D’altra banda, l’advocat que presta la defensa i l’assistència lletrades mitjançant el torn de guàrdia ha de disposar d’un espai privat i degudament equipat que en garanteixi l’exercici adequat.
Article 8. Desenvolupament del torn d’ofici penal
1. El dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals es fa efectiu mitjançant un torn d’ofici penal, en virtut del qual l’advocat designat assumeix la defensa i l’assistència tècnica lletrades de la persona interessada durant la tramitació del procés penal i a partir del moment en què:
a) El batlle o el tribunal competent, d’acord amb la legislació aplicable, decideix que aquesta persona ha de ser defensada i assistida per un advocat, en els supòsits assenyalats a la lletra c de l’apartat 1 de l’article 2.
b) La víctima de violència de gènere o de violència domèstica ho sol·liciti o ho requereixi en el supòsit assenyalat a la lletra e de l’apartat 1 de l’article 2.
c) La víctima de tràfic d’éssers humans ho sol·liciti o ho requereixi en el supòsit assenyalat a la lletra g de l’apartat 1 de l’article 2.
b) La víctima de violència de gènere o de violència domèstica ho sol·liciti o ho requereixi en el supòsit assenyalat a la lletra e de l’apartat 1 de l’article 2.
c) La víctima de tràfic d’éssers humans ho sol·liciti o ho requereixi en el supòsit assenyalat a la lletra g de l’apartat 1 de l’article 2.
2. L’advocat designat pel torn d’ofici penal ha d’assistir a qualsevol actuació que s’efectuï en presència de la persona interessada o en la qual sigui necessària la presència de l’advocat, d’acord amb la legislació aplicable.
3. La designació d’un advocat pel torn d’ofici penal fa possible la seva actuació en els termes indicats a l’apartat anterior, i aquesta actuació cessa únicament quan la persona interessada designi un altre advocat perquè la defensi i l’assisteixi, o quan la defensa i l’assistència tècnica lletrades recaiguin en un altre advocat adscrit al torn d’ofici penal, d’acord amb la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
4. L’advocat designat pel torn d’ofici penal és l’únic advocat habilitat per prestar la defensa, l’assistència tècnica i la representació lletrades de la persona interessada, sense perjudici que pugui ser substituït per un altre advocat adscrit al torn d’ofici penal, d’acord amb la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi.
5. Excepcionalment, en cas que l’advocat designat pel torn d’ofici penal no presti la defensa i l’assistència tècnica lletrades i tampoc no ho faci un altre advocat en substitució seva, aquesta defensa i assistència tècnica són prestades puntualment per l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular o, si escau, com a primer suplent o segon suplent, davant els batlles i els tribunals, malgrat que aquesta defensa i assistència tècnica lletrades no es retribueixen separadament.
Article 9. Desenvolupament dels torns d’ofici civil i administratiu
1. El dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals es fa efectiu mitjançant un torn d’ofici civil i un torn d’ofici administratiu, en virtut dels quals l’advocat designat assumeix la defensa i l’assistència tècnica de la persona interessada durant la tramitació del procés civil o administratiu i a partir del moment en què:
a) El batlle o el tribunal competent, d’acord amb la legislació aplicable, decideix que aquesta persona ha de ser defensada i assistida per un advocat en els supòsits assenyalats a la lletra d de l’apartat 1 de l’article 2.
b) La víctima de violència de gènere o de violència domèstica ho sol·liciti o ho requereixi en els supòsits assenyalats a la lletra e de l’apartat 1 de l’article 2.
c) La víctima de tràfic d’éssers humans ho sol·liciti o ho requereixi en els supòsits assenyalats a la lletra g de l’apartat 1 de l’article 2.
d) La persona interessada ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’atorgar un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de justícia i d’obtenir-ne l’homologació judicial, d’acord amb el que estableix la lletra f de l’apartat 1 de l’article 2.
b) La víctima de violència de gènere o de violència domèstica ho sol·liciti o ho requereixi en els supòsits assenyalats a la lletra e de l’apartat 1 de l’article 2.
c) La víctima de tràfic d’éssers humans ho sol·liciti o ho requereixi en els supòsits assenyalats a la lletra g de l’apartat 1 de l’article 2.
d) La persona interessada ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’atorgar un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de justícia i d’obtenir-ne l’homologació judicial, d’acord amb el que estableix la lletra f de l’apartat 1 de l’article 2.
2. L’advocat designat pels torns d’ofici civil i administratiu assumeix la defensa i l’assistència tècnica de la persona interessada en el sentit més ampli i d’acord amb el que estableix la legislació aplicable.
3. La designació d’un advocat pels torns d’ofici civil i administratiu fa possible la seva actuació en els termes indicats a l’apartat anterior, i aquesta actuació cessa únicament quan la persona interessada designi un altre advocat perquè la defensi i l’assisteixi, quan la defensa i l’assistència tècnica lletrades recaiguin en un altre advocat adscrit als torns d’ofici civil i administratiu, d’acord amb la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, o quan concorri el supòsit que estableix l’apartat 5 d’aquest article.
4. L’advocat designat pels torns d’ofici civil i administratiu és l’únic advocat habilitat per prestar la defensa i l’assistència tècnica lletrades de la persona interessada, sense perjudici que pugui ser substituït per un altre advocat adscrit als torns d’ofici civil i administratiu, d’acord amb la normativa aplicable i els estatuts i les altres normes del Col·legi.
5. Si en el termini d’un any des del dia en què s’ha designat l’advocat pels torns d’ofici civil i administratiu no s’ha pogut iniciar cap actuació en el marc del procés corresponent, per causa imputable directament a la persona interessada, l’advocat ho ha de comunicar al Col·legi. La Junta de Govern o l’òrgan col·legial en el qual hagi delegat aquesta funció pot decidir que la designació ha quedat sense efecte. Tanmateix, la designació segueix vigent mentre no es dicti una resolució que estableixi el contrari.
Article 10. Procediment per a la designació d’un advocat pels torns d’ofici
1. La persona que sol·licita la defensa i l’assistència tècnica lletrades pels torns d’ofici penal, civil i administratiu ha de demanar-ho al batlle o el tribunal coneixedor del procés en el marc del qual s’han de dur a terme aquesta defensa i assistència tècnica o, en cas que no s’hagi iniciat o incoat el procés, al batlle a qui per torn de jurisdicció voluntària correspongui.
2. La sol·licitud s’ha de fer omplint el formulari que consta com a annex 1 d’aquest Reglament, el qual s’ha de presentar al Registre de la Batllia o del tribunal que correspongui, sense perjudici del que s’estableix a l’apartat 5 d’aquest article.
3. El batlle o el tribunal competent resol la sol·licitud mitjançant un aute en el termini màxim de tres dies hàbils, i ho notifica a la persona interessada en el termini més breu possible. En cas que estimi la sol·licitud, ho comunica tot seguit al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
4. Contra l’aute que desestima la sol·licitud de defensa i assistència tècnica lletrades es pot interposar recurs en el termini i davant l’òrgan jurisdiccional que estableixi la legislació aplicable. Tanmateix, si la decisió ha estat adoptada per un batlle instructor, el recurs contra aquest aute se substancia d’acord amb el que disposa l’article 194 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal.
5. En cas que la persona requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades pel torn d’ofici penal, el batlle o el tribunal coneixedor del procés en el marc del qual s’han de dur a terme aquesta defensa i assistència tècnica ho fa constar mitjançant una diligència que signa la persona interessada, sempre que sigui possible. Tot seguit ho comunica al Col·legi.
6. Un cop rep les comunicacions assenyalades als apartats 3 i 5 d’aquest article, el Col·legi designa un advocat pel torn d’ofici que correspongui i ho fa saber al batlle o al tribunal competent en el termini màxim de dos dies hàbils.
Article 11. Comunicació dels torns de guàrdia
1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra lliura al director del Cos de Policia, de forma mensual i prèvia a l’inici del període corresponent, la relació que hagi establert dels advocats que assumeixen diàriament la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant el torn de guàrdia davant el Cos de Policia.
2. També lliura als presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia, amb la mateixa periodicitat i anticipació, la relació que hagi establert dels advocats que assumeixen diàriament la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia davant els batlles i els tribunals.
3. Qualsevol modificació sobrevinguda en la relació mensual dels advocats que assumeixen la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia ha de ser comunicada al director del Cos de Policia i als presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia, segons el cas, en el termini més breu possible.
4. La relació esmentada ha d’incloure la identitat i el número de telèfon de contacte dels advocats que assumeixen cadascuna de les guàrdies, sigui com a titulars, sigui com a primers suplents, segons suplents o tercers suplents.
Article 12. Control dels torns de guàrdia
1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra duu un registre diari de la defensa i l’assistència tècnica lletrades prestades en virtut dels torns de guàrdia en què consta la identitat de l’advocat que les ha prestat, sigui com a titular, sigui com a primer suplent, segon suplent o tercer suplent, i el nombre i el tipus d’aquestes assistències, així com les guàrdies prestades sense assistència efectiva.
2. Els presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia duen un registre en els mateixos termes indicats a l’apartat anterior, degudament certificat pel secretari judicial adscrit a l’oficina judicial o al tribunal davant els quals s’ha prestat cadascuna de les assistències.
3. El director del Cos de Policia duu un registre en els mateixos termes indicats a l’apartat 1 d’aquest article, degudament signat per l’agent de Policia de grau més alt que hagi participat en l’actuació en el marc de la qual s’han prestat cadascuna de les assistències.
4. El Col·legi lliura mensualment al ministeri encarregat de la justícia una còpia del registre indicat a l’apartat 1 d’aquest article, amb les dades que corresponen al mes immediatament anterior.
5. Els presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia lliuren mensualment al ministeri encarregat de la justícia, a través del Consell Superior de la Justícia, una còpia del registre esmentat a l’apartat 2 d’aquest article, amb les dades que corresponen al mes immediatament anterior.
6. El director del Cos de Policia lliura mensualment al ministeri encarregat de la justícia una còpia del registre esmentat a l’apartat 3 d’aquest article, amb les dades que corresponen al mes immediatament anterior.
7. Els registres esmentats en aquest article poden ser duts per mitjans informàtics que en garanteixin plenament el contingut.
Article 13. Control dels torns d’ofici
1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra duu un registre cronològic de la defensa i l’assistència tècnica lletrades prestades en virtut dels torns d’ofici en què consta la identitat de l’advocat que les ha prestat, la identitat de la persona a la qual es presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades, el nombre i el tipus d’oficis, i la data de la resolució corresponent.
2. El president de la Batllia duu un registre en els mateixos termes indicats a l’apartat anterior, degudament certificat pel secretari judicial adscrit a la presidència de la Batllia, en què s’especifica la data de la finalització de les assistències prestades.
3. El Col·legi lliura cada tres mesos al ministeri encarregat de la justícia una còpia del registre esmentat a l’apartat 1 d’aquest article, amb la relació de les assistències que hagin finalitzat en els darrers tres mesos.
4. El president de la Batllia lliura cada tres mesos al ministeri encarregat de la justícia, a través del Consell Superior de la Justícia, una còpia del registre esmentat a l’apartat 2 d’aquest article, amb la relació de les assistències que hagin finalitzat en els darrers tres mesos.
5. Els registres esmentats en aquest article poden ser duts per mitjans informàtics que en garanteixin plenament el contingut.
Article 14. Remuneració dels torns de guàrdia
1. Els honoraris de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades en virtut dels torns de guàrdia, així com la defensa i l’assistència tècnica lletrades previstes a l’apartat 4 de l’article 5, són abonats pel Govern a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat, a través del ministeri encarregat de la justícia, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 3 d’aquest Reglament, els quals es poden incrementar anyalment d’acord amb la variació de l’índex de preus de consum si així ho estableix la Llei del pressupost.
No obstant això, el Govern es pot rescabalar del pagament efectuat a l’advocat en concepte d’honoraris a càrrec de la persona defensada i assistida, de conformitat amb les disposicions de l’article 17.
2. L’assumpció durant el mateix dia per part d’un mateix advocat de la titularitat i la suplència o de dos suplències en virtut dels torns de guàrdia, davant el Cos de Policia i davant els batlles i els tribunals, en els termes indicats als apartats 3 i 4 de l’article 5, no es remunera de forma cumulativa.
En aquests supòsits, només es remunera l’actuació com a titular davant el Cos de Policia i davant els batlles i els tribunals, i l’actuació com a primer suplent davant el Cos de Policia i davant els batlles i els tribunals, sigui amb assistència o sense assistència, segons escaigui, i d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 3 d’aquest Reglament.
3. Un cop rebudes les còpies mensuals dels registres, tal com estableixen els apartats 4 a 6 de l’article 12, i amb la presentació prèvia de la factura corresponent, el Govern, a través del ministeri encarregat de la justícia, lliura al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, dins els seixanta dies següents, l’import dels honoraris que corresponen a la defensa i l’assistència tècnica lletrades prestades en virtut dels torns de guàrdia.
Article 15. Remuneració dels torns d’ofici
1. Llevat del supòsit que estableix l’apartat 2 següent, els honoraris de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades en virtut dels torns d’ofici són abonats pel Govern a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat, a través del ministeri encarregat de la justícia, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 4 d’aquest Reglament, els quals es poden incrementar anyalment d’acord amb la variació de l’índex de preus de consum si així ho estableix la Llei del pressupost.
No obstant això, el Govern pot reclamar el pagament efectuat a l’advocat en concepte d’honoraris a la persona defensada i assistida, de conformitat amb les disposicions de l’article 17.
2. Els honoraris de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades en virtut del torn d’ofici civil amb la finalitat d’atorgar i homologar judicialment un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia són abonats íntegrament i directament per les persones interessades a l’advocat esmentat, llevat que els hagi estat atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, d’acord amb les disposicions del capítol tercer d’aquest Reglament.
L’import dels honoraris de l’advocat en cap cas no pot ser superior a 636 euros. Tanmateix, en el supòsit en què a les persones interessades els hagi estat atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, els honoraris de l’advocat es determinen d’acord amb la tarifa que consta a l’apartat 6 de l’annex 4 d’aquest Reglament.
En cas que el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes només sigui atorgat a una part dels integrants de l’acord assolit pel Servei d’Atenció i Mediació, les tarifes esmentades als apartats anteriors són assumides per les persones que no disposin del benefici esmentat i pel Govern de forma proporcional.
3. La remuneració és única per cada procés en què s’hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades pel torn d’ofici corresponent, amb independència dels advocats que hi hagin intervingut. En aquest sentit, correspon al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra decidir com s’efectua el repartiment de la remuneració entre els diversos advocats que, si és el cas, hagin intervingut en un mateix procés.
La remuneració es pot fer efectiva per cada procés a partir del moment en què n’hagi finalitzat la primera instància.
4. Un cop rebudes les còpies trimestrals dels registres i la relació d’assistències, tal com estableixen els apartats 3 i 4 de l’article 13, i amb la presentació prèvia de la factura corresponent, el Govern, a través del ministeri encarregat de la justícia, lliura al Col·legi, dins els seixanta dies següents, l’import dels honoraris que corresponen a la defensa i l’assistència tècnica lletrades prestades en virtut dels torns d’ofici.
Article 16. Desplaçaments a l’estranger
Quan l’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades en virtut dels torns d’ofici s’hagi de desplaçar imprescindiblement a l’estranger per al seguiment o la pràctica d’actuacions que hagin decidit els batlles i els tribunals andorrans, pot sol·licitar al ministeri encarregat de la justícia, a través del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, l’abonament de les despeses ocasionades pel desplaçament, d’acord amb els barems que aplica el Govern en aquesta matèria.
Article 17. Rescabalament
1. La persona defensada i assistida en virtut dels torns de guàrdia o d’ofici ha de satisfer al Govern els honoraris de l’advocat que l’hagi defensat i assistit i que hagin estat abonats pel Govern en virtut de l’apartat 1 de l’article 15, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren als annexos 3 i 4 d’aquest Reglament.
Tanmateix, llevat del supòsit que estableix l’apartat 2 de l’article 15, l’advocat designat pel torn d’ofici pot reclamar igualment a la persona defensada i assistida el complement d’honoraris que correspongui, sempre que l’import total dels honoraris s’ajusti a les normes orientadores establertes pel Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra. 2. Si la defensa i l’assistència tècnica lletrades s’han prestat en el marc d’un procés penal en què la persona interessada té la condició d’encausada, inculpada o processada, l’obligació de pagament al Govern esmentada a l’apartat anterior únicament és exigible si la resolució judicial ferma que recaigui al terme d’aquest procés la condemna al pagament de les costes judicials.
3. Si la defensa i l’assistència tècnica lletrades s’han prestat en el marc d’un procés civil o administratiu, o d’un procés penal en què la persona interessada té la condició d’acusadora particular o privada, aquesta persona ha d’acomplir l’obligació de pagament al Govern esmentada a l’apartat 1 en el termini màxim de sis mesos a comptar de la data en què la defensa i l’assistència tècnica lletrades li han estat atorgades.
Capítol tercer. Defensa i assistència tècnica lletrades gratuïtes
Article 18. Persones beneficiàries
1. Poden ser beneficiàries de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes les persones físiques de nacionalitat andorrana o que siguin titulars d’una autorització d’immigració de residència o de treball vigent, així com les associacions sense ànim de lucre, les fundacions i les societats a les quals s’hagi declarat en cessació de pagaments o fallida, sempre que aquestes entitats tinguin el domicili al Principat d’Andorra i hi estiguin degudament inscrites.
En el marc dels processos administratius que tinguin com a objecte la denegació, la revocació o l’anul·lació de l’autorització d’immigració de residència o de treball, o l’expulsió del territori del Principat d’Andorra, o en atenció a aquests processos, també poden ser beneficiàries de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes les persones físiques de nacionalitat estrangera.
2. El benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes no es pot atorgar quan les despeses corresponents puguin ser sufragades en virtut d’un contracte d’assegurança de protecció jurídica o un sistema de protecció anàleg.
3. Es reconeix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, amb independència de la seva nacionalitat i de la seva situació d’immigració, a les víctimes de tràfic d’éssers humans en els processos judicials que derivin, directament o indirectament, de la seva condició de víctima.
Article 19. Requisits econòmics
1. Per atorgar el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, les persones que ho sol·licitin han d’acreditar una situació econòmica desfavorable o d’insolvència.
2. Es considera que concorre una situació econòmica desfavorable o d’insolvència quan la persona sol·licitant no té uns ingressos suficients per respondre a les despeses derivades de la defensa i l’assistència tècnica lletrades, i alhora tampoc no disposa d’un patrimoni suficient a aquest efecte.
3. També es considera que concorre una situació econòmica desfavorable o d’insolvència quan la persona que sol·licita el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes al·lega que pateix violència econòmica. S’entén per violència econòmica el comportament mitjançant el qual l’agressor controla els diners de la víctima, en redueix l’autonomia i n’augmenta la dependència i el sentiment de menyspreu.
En el cas que estableix el paràgraf anterior, no s’apliquen els articles 20 i 21, sense perjudici del que disposa l’apartat 4 de l’article 27.
4. Es reconeix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, amb independència de la seva situació econòmica, a les víctimes de tràfic d’éssers humans en els processos judicials que derivin, directament o indirectament, de la seva condició de víctima.
Article 20. Ingressos
1. Per determinar la insuficiència d’ingressos de les persones físiques, es calculen els ingressos econòmics bruts anyals que percebin directament o indirectament, per tots els conceptes i per unitat familiar, els quals no han de superar els llindars següents:
a) El salari mínim interprofessional anyal si es tracta d’una persona no integrada en una unitat familiar.
b) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 70% si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar formada per un matrimoni o dos persones que mantenen una situació de fet equivalent.
c) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 50% per cada membre de la unitat familiar de menys de catorze anys i en un 70% per cada membre de la unitat familiar de més de catorze anys, si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar formada per un matrimoni o dos persones que mantenen una situació de fet equivalent i altres familiars fins al segon grau de consanguinitat.
d) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 50% per cada membre de la unitat familiar de menys de catorze anys i en un 70% per cada membre de la unitat familiar de més de catorze anys, tot plegat incrementat en un 20%, si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar monoparental.
e) En cas que la unitat familiar estigui integrada per una persona o més amb una discapacitat reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (Conava), el llindar es calcula d’acord amb les lletres a a d anteriors i s’incrementa seguidament en un 20% per cada membre de la unitat familiar que tingui acreditada aquesta condició.
b) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 70% si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar formada per un matrimoni o dos persones que mantenen una situació de fet equivalent.
c) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 50% per cada membre de la unitat familiar de menys de catorze anys i en un 70% per cada membre de la unitat familiar de més de catorze anys, si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar formada per un matrimoni o dos persones que mantenen una situació de fet equivalent i altres familiars fins al segon grau de consanguinitat.
d) El salari mínim interprofessional anyal augmentat en un 50% per cada membre de la unitat familiar de menys de catorze anys i en un 70% per cada membre de la unitat familiar de més de catorze anys, tot plegat incrementat en un 20%, si es tracta d’una persona integrada en una unitat familiar monoparental.
e) En cas que la unitat familiar estigui integrada per una persona o més amb una discapacitat reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (Conava), el llindar es calcula d’acord amb les lletres a a d anteriors i s’incrementa seguidament en un 20% per cada membre de la unitat familiar que tingui acreditada aquesta condició.
Si la persona que té la condició de persona amb discapacitat reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (Conava) és beneficiària de la pensió de solidaritat per a persones amb discapacitat atorgada pel Govern, el llindar s’incrementa en un 50% del LECS personal per cada membre de la unitat familiar que tingui acreditada aquesta condició si els ingressos que complementen l’import de la pensió procedeixen d’ocupacions a temps parcial o a baix rendiment o d’altres per compte propi.
2. Sense perjudici del que s’estableix a l’apartat anterior, si la persona física que sol·licita el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes acredita l’existència d’interessos familiars en el procés en el marc del qual sol·licita aquest dret, els ingressos econòmics es poden valorar individualment.
3. Els ingressos que es tenen en compte a l’hora de valorar la situació econòmica de les persones físiques són els relatius a l’any civil anterior a la data en què es presenta la sol·licitud. Tanmateix, es pot tenir en compte la mitjana mensual dels ingressos percebuts des de l’1 de gener de l’any en què es presenta la sol·licitud si s’ha produït una modificació del nivell d’ingressos que així ho justifiqui.
4. Per determinar la insuficiència d’ingressos de les persones jurídiques, cal que acreditin un resultat comptable durant l’any anterior a la presentació de la sol·licitud inferior al salari mínim interprofessional anyal.
Article 21. Patrimoni
1. Per valorar la insuficiència de patrimoni de les persones físiques o jurídiques, es té en compte la titularitat de tot tipus de béns mobles i immobles i de drets, tant a Andorra com a l’estranger, fins i tot si aquests béns i drets no produeixen rendiments, llevat que constitueixin l’habitatge habitual de la persona sol·licitant. També se n’exceptuen els béns i els drets que no puguin ser venuts o bé donats en garantia sense provocar una pertorbació greu a la persona sol·licitant.
2. A aquest efecte, també es tenen en compte els signes externs que posin de manifest la capacitat econòmica real de la persona sol·licitant, i es denega el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes si aquests signes desmenteixen la declaració efectuada i evidencien que la persona sol·licitant disposa d’un patrimoni suficient o d’uns ingressos que superen els llindars establerts a l’article 20.
Article 22. Atorgament excepcional
1. Excepcionalment, es pot atorgar el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a les persones que ho sol·liciten i tenen uns ingressos que superen els llindars establerts a l’article 20, si acrediten unes despeses o unes càrregues molt importants que així ho justifiquin, o quan les despeses previsibles del procés en el marc del qual o en atenció al qual presenten la sol·licitud siguin molt elevades d’acord amb els ingressos dels quals disposen.
2. No obstant això, per atorgar el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a l’empara de l’apartat anterior, els ingressos de les persones que el sol·liciten no poden en cap cas superar dos vegades els llindars establerts a l’article 20 i les persones que el sol·liciten han de complir, d’altra banda, el requisit de la insuficiència de patrimoni.
3. La resolució judicial en què s’atorga el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a l’empara de l’apartat 1 d’aquest article pot comprendre només algunes de les prestacions que s’estableixen a l’article 23.
Article 23. Contingut
El benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes inclou, a banda de la defensa, l’assistència tècnica i, si escau, la representació lletrades d’acord amb el que estableixen els articles 6, 7, 8 i 9, segons el cas, les prestacions següents:
a) Exempció de les taxes judicials preceptives i del pagament dels dipòsits, les consignacions i les caucions necessaris per a la interposició de recursos o mesures cautelars.
b) Exempció del pagament dels honoraris dels perits nomenats pel batlle o el tribunal competent, i en general qualsevol altra despesa ocasionada com a conseqüència de les diligències practicades en el marc del procés corresponent que siguin autoritzades pel batlle o el tribunal competent.
c) Exempció del pagament de la provisió de fons que forma part de la remuneració del saig, en els termes que estableixi el Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.
d) Obtenció gratuïta de les còpies judicials i de qualsevol document o instrument necessaris en el marc del procés corresponent.
b) Exempció del pagament dels honoraris dels perits nomenats pel batlle o el tribunal competent, i en general qualsevol altra despesa ocasionada com a conseqüència de les diligències practicades en el marc del procés corresponent que siguin autoritzades pel batlle o el tribunal competent.
c) Exempció del pagament de la provisió de fons que forma part de la remuneració del saig, en els termes que estableixi el Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.
d) Obtenció gratuïta de les còpies judicials i de qualsevol document o instrument necessaris en el marc del procés corresponent.
Article 24. Extensió
1. L’atorgament del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes en el marc d’un procés determinat o en atenció a aquest procés comprèn tots els tràmits i els incidents que s’hi substanciïn, tant en fase declarativa com executiva, inclosos els recursos contra les resolucions que posin fi a cada instància d’aquest procés.
2. L’atorgament del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes se cenyeix a un procés determinat i no es pot fer extensiu a un procés diferent, llevat del cas que el batlle o el tribunal competent decideixi l’acumulació dels processos esmentats.
3. Si la jurisdicció davant la qual s’interposa un procés en el marc del qual o en atenció al qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes es declara incompetent, aquest dret subsisteix en el marc del procés que s’interposi davant la jurisdicció competent, sense necessitat d’efectuar un nou atorgament.
Article 25. Procediment per a l’atorgament del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes
1. La persona que sol·licita el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes ha de demanar-lo al batlle o el tribunal coneixedor del procés en el marc del qual s’han de dur a terme aquesta defensa i assistència tècnica o, en cas que no s’hagi iniciat o incoat el procés, al batlle a qui per torn de jurisdicció voluntària correspongui. 2. La sol·licitud s’ha de fer omplint el formulari que consta com a annex 2 d’aquest Reglament, el qual s’ha de presentar al Registre de la Batllia o del tribunal que correspongui. Aquesta sol·licitud ha de precisar les dades personals i familiars de la persona sol·licitant i tota la informació necessària a l’efecte que el batlle o el tribunal competent pugui apreciar degudament el compliment dels requisits establerts als articles 19 a 22. També ha de contenir una explicació succinta de la pretensió que es vol exercitar perquè el batlle o el tribunal competent comprovi que no es troba mancada manifestament de fonamentació, d’acord amb el que preveu l’article 100 de la Llei transitòria de procediments judicials.
3. El batlle o el tribunal competent pot ordenar d’ofici la pràctica de les proves que consideri necessàries a l’efecte de cerciorar-se del compliment dels requisits establerts als articles 19 a 22, i a l’article 100 de la Llei transitòria de procediments judicials.
4. El batlle o el tribunal competent resol la sol·licitud mitjançant un aute en el termini màxim de tres dies hàbils, i ho notifica a la persona interessada en el termini més breu possible. En cas que estimi la sol·licitud, ho comunica tot seguit al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
Si la informació o l’explicació facilitades per la persona sol·licitant són insuficients o incompletes a criteri del batlle o el tribunal competent, el batlle o el tribunal li concedeix un termini improrrogable de cinc dies hàbils perquè ho esmeni. Transcorregut aquest termini sense que la persona sol·licitant hagi aportat la informació o l’explicació complementàries requerides, el batlle o el tribunal competent dicta un aute per arxivar sense cap altre tràmit la sol·licitud.
5. Contra l’aute que arxiva o desestima la sol·licitud del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes es pot interposar un recurs en el termini i davant l’òrgan jurisdiccional que estableixi la legislació aplicable. Tanmateix, si la decisió ha estat adoptada per un batlle instructor, el recurs contra aquest aute se substancia d’acord amb el que disposa l’article 194 de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal.
6. Un cop rep la comunicació assenyalada a l’apartat 4 d’aquest article, el Col·legi designa un advocat pel torn d’ofici que correspongui i ho fa saber al batlle o al tribunal competent en el termini màxim de dos dies hàbils.
En el marc de la defensa i l’assistència lletrades de víctimes de violència de gènere i violència domèstica davant el Cos de Policia, el Col·legi comunica el reconeixement del benefici de la justícia gratuïta a l’advocat del torn de guàrdia que va actuar d’acord amb la lletra e de l’apartat 1 de l’article 2, i ho fa saber al batlle o al tribunal competent en el termini màxim de dos dies hàbils.
7. El batlle o el tribunal coneixedor del procés en el marc del qual s’han de dur a terme la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes pot decidir suspendre la tramitació en espera que es resolgui aquesta sol·licitud, si considera que en cas contrari la persona sol·licitant pot trobar-se en una situació d’indefensió, sense perjudici de les mesures conservatòries urgents que pugui adoptar entretant.
Article 26. Situació econòmica desfavorable o d’insolvència sobrevinguda
1. En els processos civils i administratius no es pot atorgar el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a la part actora una vegada hagi interposat la demanda, i a la part defensora una vegada hagi presentat la contesta a la demanda, llevat que en la sol·licitud acreditin que les circumstàncies vinculades a la situació econòmica desfavorable o d’insolvència han sobrevingut amb posterioritat.
2. En els processos penals, no es pot atorgar el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a l’acusador privat o particular una vegada hagi interposat la querella, llevat que en la sol·licitud acrediti que les circumstàncies vinculades a la situació econòmica desfavorable o d’insolvència han sobrevingut amb posterioritat. 3. En els supòsits anteriors, quan la persona interessada acrediti una situació econòmica desfavorable o d’insolvència sobrevinguda, el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes s’aplica a totes les actuacions que es facin des de la petició d’aquest benefici i per als tràmits que s’hagin efectuat a partir del moment de la sol·licitud, sempre que sigui resolta favorablement.
Article 27. Millora de la situació econòmica
1. En qualsevol estadi i moment del procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, la persona beneficiària ha de comunicar al batlle o al tribunal competent qualsevol millora de la seva situació econòmica, tant pel que fa als ingressos com pel que fa a la situació patrimonial. Aquesta obligació s’ha de fer constar expressament en la diligència de notificació de l’aute en virtut del qual s’estima la sol·licitud del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes.
2. D’acord amb aquesta informació sobrevinguda, el batlle o el tribunal competent aprecia, mitjançant un aute motivat, si la persona beneficiària ha de continuar gaudint del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes i en quines condicions. Aquest aute és susceptible de recurs en els termes que estableix l’apartat 5 de l’article 25.
3. Si la persona beneficiària ha experimentat un augment significatiu dels seus ingressos o de la seva situació patrimonial, el batlle o tribunal competent pot acordar el rescabalament o el pagament de les prestacions rebudes.
4. Quan cessi la situació de violència econòmica a què fa referència l’apartat 3 de l’article 19, la persona beneficiària ho ha de comunicar al batlle o tribunal competent perquè deixi sense efecte, mitjançant un aute, el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes i acordi, si escau, el rescabalament o el pagament de les prestacions rebudes. Aquest aute s’ha de notificar a totes les parts interessades.
Article 28. Revocació
1. La declaració errònia i la falsedat de les dades i la informació facilitada, com també l’ocultació de les dades o la informació necessàries per part de la persona beneficiària, donen lloc a la revocació immediata del benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, sense perjudici de les responsabilitats penals que se’n puguin derivar. 2. La revocació la decideix el batlle o el tribunal competent mitjançant un aute en què estableix l’obligació de rescabalar o pagar les prestacions rebudes. Aquest aute és susceptible de recurs en els termes que estableix l’apartat 5 de l’article 25.
Article 29. Remuneració
1. Els honoraris de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, que es vehicula en tots els casos en virtut del torn d’ofici que correspongui, són abonats pel Govern a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat, a través del ministeri encarregat de la justícia, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 4 d’aquest Reglament.
El Govern no pot reclamar el pagament efectuat a l’advocat en concepte d’honoraris a la persona defensada i assistida, i l’advocat tampoc no li pot reclamar un complement eventual d’honoraris, sense perjudici del que estableixen els apartats 2 i 3 de l’article 30.
2. Les condicions i el procediment per a la remuneració dels honoraris de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes estan subjectes a les disposicions dels apartats 3 i 4 de l’article 15.
3. En el cas que l’advocat hagi de prestar la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes en el marc d’un macrojudici, se satisfà una suma degudament establerta per conveni signat entre el ministeri encarregat de la justícia i el Col·legi d’Advocats d’Andorra. S’entén per macrojudici aquell que se celebra en el marc d’un procediment judicial penal, en el qual hi ha involucrades un gran nombre de persones acusades de delictes greus, que comporti un gran volum de sumari i que com a mínim requereix, per a la celebració de la vista oral, que es duguin a terme més de vint (20) sessions diàries. En el cas que no s’arribi a un acord entre el ministeri encarregat de la justícia i el Col·legi d’Advocats d’Andorra per un determinat macrojudici, aquest darrer s’ha de remunerar segons el que s’estableix als dos apartats anteriors d’aquest article.
Article 30. Rescabalament
1. En cas que la resolució ferma que posi fi al procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes faci un pronunciament sobre les costes processals a favor de la persona beneficiària d’aquest dret, la persona condemnada al pagament de les costes ha de satisfer al Govern els honoraris de l’advocat que hagi defensat i assistit la persona beneficiària, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 4 d’aquest Reglament, així com els honoraris i les despeses derivats de les prestacions que estableix l’article 23.
L’advocat que hagi defensat i assistit la persona beneficiària ha de reclamar a la persona condemnada el pagament de les costes i els imports corresponents als conceptes esmentats al paràgraf anterior i retornar-los al Govern en el termini dels quinze dies hàbils següents a la data en què siguin satisfets per la part deutora. D’altra banda, l’advocat designat pot reclamar igualment a la persona condemnada el pagament de les costes i el complement d’honoraris que correspongui, sempre que l’import total dels honoraris s’ajusti a les normes orientadores establertes pel Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.
2. En cas que la resolució ferma que posi fi al procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes faci un pronunciament sobre les costes processals en detriment de la persona beneficiària d’aquest dret, aquesta persona no ha de satisfer els honoraris de l’advocat que l’hagi defensat i assistit, ni els honoraris ni les despeses derivats de les prestacions que estableix l’article 23, els quals són abonats pel Govern, ni el complement d’honoraris a què fa referència el segon paràgraf de l’apartat anterior, llevat que dins dels tres anys següents a la finalització del procés la seva situació econòmica hagi millorat.
Es presumeix que la seva situació econòmica ha millorat si en el període esmentat té uns ingressos que tripliquen els llindars establerts a l’article 20 o la seva situació patrimonial ha augmentat significativament.
A l’efecte del que preveu aquest apartat, la persona beneficiària ha d’informar el Govern sobre qualsevol millora sobrevinguda de la seva situació econòmica que tingui lloc durant els tres anys següents a la data de fermesa de la resolució que posi fi al procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes.
3. En cas que la resolució ferma que posi fi al procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes no faci imposició de les costes processals, però en resulti una obligació de pagament a favor de la persona beneficiària d’aquest dret, aquesta darrera ha de satisfer els honoraris de l’advocat que l’hagi defensat i assistit, d’acord amb els barems i les tarifes que figuren a l’annex 4 d’aquest Reglament, els honoraris i les despeses derivats de les prestacions que estableix l’article 23, i el complement d’honoraris a què fa referència el paràgraf segon de l’apartat 1, sempre que globalment no superin una tercera part de la quantitat total que hagi percebut efectivament arran del procés. Si l’import global dels honoraris i les despeses excedeix aquesta tercera part, se satisfan en l’ordre que s’ha assenyalat fins que s’arribi a la tercera part esmentada.
La persona beneficiària ha d’acomplir l’obligació de pagament al Govern esmentada al paràgraf anterior en el termini màxim de sis mesos a comptar de la data en què s’hagi acomplert definitivament l’obligació de pagament al seu favor. Tanmateix, l’advocat designat, i el saig, si ha intervingut en l’execució de la resolució, han de notificar al Govern el compliment de l’obligació de pagament a favor de la persona beneficiària.
4. En tots els casos, la resolució ferma que posi fi al procés en el marc del qual s’ha atorgat el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes s’ha de comunicar al Govern als efectes indicats en aquest article.
Cosa que es fa pública per a coneixement general.
Andorra la Vella, 17 de gener del 2024
Xavier Espot Zamora
Cap de Govern
Cap de Govern