Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones majors de 65 anys en situació de dependència (Text refós sense caràcter oficial)
Índex
[Mostra/Amaga]- Article 1. Conceptes bàsics
- Article 2. Cofinançament
- Article 3. Preus públics i cost de referència
- Article 4. Aportació del Govern
- Article 5. Aportació de la persona beneficiària
- Article 6. Límits a les aportacions
- Article 7. Aportació dels familiars obligats i altres persones obligades
- Article 8. Ajuts econòmics ocasionals
- Article 9. Càlcul de l’import
- Article 10. Contingut del servei sanitari bàsic en centres sociosanitaris
- Disposició addicional
- Disposició transitòria
- Disposició derogatòria
- Disposició final
- Annex. Cost de referència i preus públics
Article 1. Conceptes bàsics
a) Preu públic dels serveis socials i sociosanitaris: contraprestació exigida per l’entitat pública o, si escau, per l’entitat privada col·laboradora que efectua la prestació, quan aquesta prestació no és gratuïta.
b) Cost de referència: cost real del servei reconegut pel Govern.
b) Cost de referència: cost real del servei reconegut pel Govern.
Article 2. Cofinançament
D’acord amb el principi de corresponsabilitat, el finançament de les prestacions del sistema de serveis socials i sociosanitaris correspon a les administracions públiques i parapúbliques competents i a les persones beneficiàries i, si escau, als familiars i a altres persones obligades sense perjudici que, si no disposen de recursos econòmics suficients, tinguin accés als ajuts econòmics ocasionals regulats al Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris en els termes establerts legalment.
Article 3. Preus públics i cost de referència
1. S’estableixen com a preus públics i com a cost de referència dels serveis de socials i sociosanitaris per a les persones grans en situació de dependència majors de 65 anys els indicats a l’|annex. Aquests preus són aplicables a les places públiques o concertades amb una entitat col·laboradora del sistema de serveis socials i sociosanitaris.
2. Els preus públics dels serveis, així com els costos de referència poden variar en funció el grau de dependència (en endavant, GDA) reconegut per la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass).
3. Aquests imports són objecte d’actualització de conformitat amb l’índex de preus de consum.
Article 4. Aportació del Govern
El Govern assumeix el cost de les prestacions tècniques de la seva competència quan siguin gratuïtes i per l’import no cobert pel preu públic quan siguin de copagament.
Article 5. Aportació de la persona beneficiària
1. D’acord amb l’article 61, apartat 1 de la Llei 6/2014 la persona beneficiària, els familiars obligats i les altres persones obligades han de contribuir al finançament de les prestacions tècniques mitjançant el copagament.
2. En la determinació del preu públic s’han distingit les despeses següents:
a) Despeses sanitàries de les prestacions sociosanitàries. Aquesta despesa és a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (en endavant, “CASS”) i de la persona beneficiària si aquesta persona està inclosa en alguns dels seus règims, d’acord amb la normativa de la Seguretat Social aplicable.
Si la persona beneficiària està protegida pel sistema de Seguretat Social ha d’abonar la part que li correspongui, d’acord amb la normativa de la Seguretat Social vigent. Si no està protegida pel sistema, la totalitat de les despeses sanitàries és a càrrec seu.
b) Despeses d’atenció personal a l’autonomia (en endavant, APA). La persona beneficiària d’un servei social o sociosanitari inclòs a la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “Cartera de serveis”) que no sigui gratuït ha de satisfer les despeses d’atenció personal a l’autonomia en funció dels seus ingressos i patrimoni.
c) Despeses de manutenció i hostaleria (en endavant, MH). Aquestes despeses són a càrrec de la persona beneficiària i, si escau, dels familiars obligats i les persones obligades.
Si la persona beneficiària està protegida pel sistema de Seguretat Social ha d’abonar la part que li correspongui, d’acord amb la normativa de la Seguretat Social vigent. Si no està protegida pel sistema, la totalitat de les despeses sanitàries és a càrrec seu.
b) Despeses d’atenció personal a l’autonomia (en endavant, APA). La persona beneficiària d’un servei social o sociosanitari inclòs a la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “Cartera de serveis”) que no sigui gratuït ha de satisfer les despeses d’atenció personal a l’autonomia en funció dels seus ingressos i patrimoni.
c) Despeses de manutenció i hostaleria (en endavant, MH). Aquestes despeses són a càrrec de la persona beneficiària i, si escau, dels familiars obligats i les persones obligades.
3. En qualsevol cas les despeses de dipòsit i d’instal·lació del producte de suport del servei de teleatenció domiciliària van a càrrec de la persona usuària.
Article 6. Límits a les aportacions
D’acord amb l’apartat 1 de l’article 61 de la Llei 6/2014, el copagament del preu públic no pot comprometre la totalitat dels ingressos que rebin les persones beneficiàries d’un servei social o sociosanitari, que han de poder disposar d’unes quantitats mínimes per a les despeses personals, que, segons el tipus de prestacions, són les següents:
a) Atenció domiciliària: 100% del llindar econòmic de cohesió social (d’ara endavant, “LECS”).
b) Atenció diürna i habitatges tutelats: 75% del LECS.
c) Atenció residencial, excepte els habitatges tutelats: 20% del LECS.
b) Atenció diürna i habitatges tutelats: 75% del LECS.
c) Atenció residencial, excepte els habitatges tutelats: 20% del LECS.
Article 7. Aportació dels familiars obligats i altres persones obligades
1. Quan les persones beneficiàries de les prestacions tècniques i tecnològiques no gratuïtes del sistema de serveis socials i sociosanitaris no puguin pagar el preu públic dels serveis per manca de recursos econòmics suficients, els familiars i les altres persones obligades se n’han de fer càrrec en els termes que estableix l’article 62 de la Llei 6/2014.
2. En tot cas, les aportacions dels familiars obligats al finançament de les prestacions que rebin les persones beneficiàries no poden comprometre la lliure disposició dels seus ingressos que corresponguin a dos vegades l’import del LECS personal o una vegada i mitja l’import del LECS familiar.
3.La responsabilitat de les persones obligades altres que els familiars no pot superar el valor dels béns o dels drets transmesos, o dels que els substitueixin, considerat al moment de la prestació, o, si escau, si han estat cedits a tercers a títol igualment gratuït, al moment d’aquesta cessió.
Article 8. Ajuts econòmics ocasionals
1. Les persones que no disposen de recursos suficients per satisfer el preu públic dels serveis i que no reben ajuda dels familiars obligats o de les persones obligades poden sol·licitar un ajut econòmic ocasional al Govern, d’acord amb el que estableix el Reglament de prestacions econòmiques vigent, sense perjudici del dret del Govern de reclamar-ne el pagament als familiars o a altres persones obligades, si n’hi ha.
2. Si la persona beneficiària rep un ajut econòmic ocasional per gaudir dels serveis però disposa o pot disposar en un futur d’un patrimoni que es pugui afectar a aquestes despeses, les administracions públiques que es facin càrrec del pagament del preu públic de les prestacions, poden formalitzar reconeixements de deute amb la persona beneficiària, els familiars obligats o les altres persones obligades, d’acord amb l’article 61, apartat 2, de la Llei 6/2014.
Article 9. Càlcul de l’import
L’import mensual es calcula pels dies que les persones beneficiàries efectivament han estat atesos.
Per als serveis amb quota mensual excepte el Servei de teleatenció domiciliària, en cas que la persona beneficiària no assisteixi tota la mensualitat, s’ha d’aplicar la tarifa diària que es calcula sobre trenta dies naturals.
Article 10. Contingut del servei sanitari bàsic en centres sociosanitaris
El Govern publica periòdicament les tarifes de responsabilitat de la CASS corresponent a l’atenció sanitària amb un preu fet diari.
Disposició addicional
La prestació dels serveis socials i sociosanitaris requereix l’autorització corresponent del ministeri responsable dels afers socials i/o del ministeri responsable de salut.Disposició transitòria
Respecte les tarifes del servei de residència assistida, les persones que disposen d’una plaça assignada en aquest servei abans del 23 de febrer del 2022 han d’abonar la tarifa vigent del moment en què van accedir, amb les actualitzacions que corresponguin.Disposició derogatòria
1. Es deroga expressament el Decret 185/2023, del 26-4-2023, d’aprovació del Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones en situació de dependència majors de 65 anys.2. Amb caràcter general, també es deroguen totes les normes de rang igual o inferior a aquest Reglament i que s’hi oposin.
Disposició final
Aquest Decret entra en vigor amb efectes retroactius a comptar de l’1 de gener del 2024, a excepció de les tarifes sanitàries, que entren en vigor el 15 de març del 2024, de conformitat amb el Decret 79/2024, del 28-2-2024, d’actualització d’algunes tarifes de responsabilitat dels actes mèdics, odontològics i dels auxiliars mèdics, dels centres sociosanitaris i de les prestacions de desplaçament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.Cosa que es fa pública per a coneixement general.
Andorra la Vella, 13 de març del 2024
Xavier Espot Zamora
Cap de Govern
Cap de Govern
Annex. Cost de referència i preus públics
I. Cost de referència i preus públics dels serveis socials i sociosanitaris adreçats a persones majors de 65 anys en situació de dependènciaPrestació tècnica |
Finançament |
|||||||
Servei | Cost de referència | GDA | Govern | Preu públic | ||||
ICC | Despesa sanitària | APA | MH | |||||
Atenció domiciliària | Servei d’atenció domiciliària (tarifa horària) | 17,24 € |
1-4 | 6,90 € |
- | - | 10,34 € |
- |
Servei de teleatenció domiciliària (tarifa mensual) | 34,48 € |
1-4 | 0,00 € |
- | - | 34,48 € |
- | |
Atenció diürna | Servei de dia (tarifa mensual) | 1.449,03 € |
1-2 | 767,66 € |
- | Per acte mèdic | 370,71 € |
310,65 € |
1.688,79 € |
3-4-5 | 1.005,20 € |
372,93 € |
|||||
Atenció residencial | Servei de residència assistida (tarifa mensual) | 3.018,66 € |
3-4 | 1.143,14 € |
N1 | RA1 | 536,60 € |
994,10 € |
3.191,07 € |
5 | 1.208,23 € |
643,92 € |
|||||
3.535,72 € |
3-4 | 1.143,14 € |
N2 | RA2 | 536,60 € |
994,10 € | ||
3.708,13 € |
5 | 1.208,23 € |
643,92 € |
|||||
4.570,17 € |
3-4 | 1.143,14 € |
N3 | RA3 | 536,60 € |
994,10 € | ||
4.742,58 € |
5 | 1.208,23 € |
643,92 € |