Decret
Índex
[Mostra/Amaga]El Conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, fet a Nova York el 15 de novembre del 2000, i que és vigent al Principat d’Andorra des del 22 d’octubre del 2011, estableix en l’apartat 2 de l’article 12 que els estats part d’aquest Conveni han d’adoptar les mesures necessàries per permetre, entre d’altres, la identificació i la localització dels béns que puguin ser objecte d’una resolució d’embargament, de confiscació o de comís. D’altra banda, l’article 13 del Conveni esmentat preveu la cooperació entre estats a aquests efectes.
La Llei 19/2013, del 10 d’octubre, en virtut de l’article 1, va modificar l’article 116 de la Llei 16/2008, del 3 d’octubre, qualificada de modificació del Codi de procediment penal, del 10 de desembre de 1998. Aquesta modificació dimana de l’aprovació per part del Consell General, el dia 24 de novembre del 2011, de la ratificació de l’Acord monetari entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea, el qual va acompanyat d’un annex que relaciona les disposicions jurídiques europees que el Govern ha d’implementar seguint el calendari acordat, relatives, entre d’altres, a la prevenció del blanqueig de capital. Entre aquestes disposicions figura la Decisió 2007/845/JAI del Consell, del 6 de desembre, sobre la cooperació entre les oficines de recuperació d’actius dels estats membres en matèria de descobriment i d’identificació dels productes del crim o d’altres béns relacionats amb el crim. La Decisió esmentada estableix que cada membre ha de crear o designar un organisme nacional de recuperació d’actiu a fi de facilitar el seguiment i la identificació dels productes relacionats amb el delicte que puguin ser objecte d’un embargament o d’un comís.
En aquest sentit, la lletra b de l’apartat 3 de l’article 116 de la Llei 16/2008 determina que el seguiment i la identificació dels fons sobre els quals hi hagi indicis objectius suficients per creure que són producte, directament o indirectament, del delicte, i que el batlle hagi embargat o segrestat per garantir les possibles responsabilitats civils, però també el compliment del comís i el comís per equivalent que preveu l’article 70 del Codi penal, poden ser encomanats a l’Oficina de Recuperació d’Actius, adscrita al Cos de Policia. La mateixa disposició normativa també estableix que l’organització, el funcionament i les facultats d’aquesta Oficina es determinen per reglament.
Així doncs, mitjançant aquest Reglament s’estableix, de conformitat amb les disposicions europees 2007/845/JAI i 2006/960/JAI, el marc jurídic d’aquesta Oficina de Recuperació d’Actius, la funció principal de la qual és, com s’ha dit, facilitar el seguiment i la identificació dels productes d’activitats delictives i d’altres béns o fons relacionats amb el delicte, i també cooperar amb altres organismes estrangers equivalents mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques i d’informació amb sol·licitud prèvia. Igualment, es detallen les qüestions que tota sol·licitud d’informació tractada o enviada per l’Oficina de Recuperació d’Actius ha de contenir; es fixen els terminis per respondre a les demandes d’informació rebudes; s’estableixen les garanties dirigides a la protecció de dades de caràcter personal i la utilització de la informació, i es determinen els motius per no comunicar la informació sol·licitada.
Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió de l’11 de juny del 2014, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic
S’aprova el Reglament regulador de l’organització, el funcionament i les facultats de l’Oficina de Recuperació d’Actius, que entrarà en vigor al cap de quinze dies de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament regulador de l’organització, el funcionament i les facultats de l’Oficina de Recuperació d’Actius
Article 1
Objecte
Aquest Reglament regula l’organització, el funcionament i les facultats de l’Oficina de Recuperació d’Actius.Article 2
Naturalesa jurídica i funcions de l’Oficina de Recuperació d’Actius
1. L’Oficina de Recuperació d’Actius, adscrita al Cos de Policia, és competent per facilitar el seguiment i la identificació dels productes d’activitats delictives i d’altres béns o fons relacionats amb el delicte que puguin ser objecte d’una resolució d’embargament, de confiscació o de comís dictada per l’autoritat judicial competent.A l’efecte d’aquest Reglament, s’entén per “fons” la definició continguda a l’apartat 2 de l’article 116 del Codi de procediment penal i per “activitat delictiva” i “delicte” les conductes descrites com a tals al Codi penal.
2. L’Oficina de Recuperació d’Actius té atribuïdes les funcions següents:
a) Realitzar les actuacions escaients per al seguiment, la identificació i la localització dels productes d’activitats delictives i d’altres béns o fons relacionats, directament o indirectament, amb el delicte, que pugin ser objecte d’una resolució d’embargament, de confiscació o de comís dictada per l’autoritat judicial competent.
b) Cooperar amb altres organismes estrangers equivalents mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques i d’informació amb sol·licitud prèvia, en el marc de les competències esmentades a l’apartat 1 d’aquest article.
Article 3
Intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia amb altres organismes estrangers equivalents
1. Tota sol·licitud d’informació de l’Oficina de Recuperació d’Actius a altres organismes estrangers equivalents, i viceversa, ha d’especificar les qüestions següents:a) Els fets i la motivació, suficientment detallats, que justifiquen la sol·licitud, així com l’objecte d’aquesta sol·licitud.
b) Sempre que sigui possible, la identitat, l’estat civil, l’adreça i la nacionalitat de la persona o les persones afectades per la sol·licitud.
c) La naturalesa de les actuacions i dels procediments policials o judicials que podrien desembocar en un embargament, una confiscació o un comís, incloent-hi la posició de la persona o les persones afectades per la sol·licitud en el marc del procés o procediment que s’estigui substanciant.
d) El delicte, els delictes o l’activitat delictiva investigada o perseguida, la seva tipificació i els indicis de la seva comissió.
e) Les raons de fet per creure que l’organisme requerit disposa de la informació pertinent sol·licitada.
f) La finalitat per a la qual se sol·licita la informació i la vinculació que hi hagi entre aquesta finalitat i la persona objecte de la informació.
g) Les dades, tan precises com sigui possible, sobre els béns i fons objecte de la sol·licitud o buscats i les persones físiques o jurídiques que es presumeixi que es troben implicades; entre d’altres, noms, adreces, dates i lloc de naixement, data de registre, accionistes i seus.
Les sol·licituds d’informació han de contenir, almenys, la informació indicada en l’annex B.
En cas que les sol·licituds d’informació realitzades per altres organismes estrangers equivalents no compleixin els requisits establerts en aquest apartat, l’Oficina de Recuperació d’Actius ha de demanar a l’organisme estranger sol·licitant, per mitjà del formulari recollit a l’annex A, la informació complementària necessària per completar la sol·licitud i per permetre’n la valoració per les autoritats competents de conformitat amb aquest Reglament.
En cas que l’altre organisme estranger equivalent no trameti la informació esmentada en aquest apartat, la seva sol·licitud ha de ser denegada per mitjà del formulari recollit a l’annex A.
2. L’obtenció de la informació sol·licitada s’ha de dur a terme de conformitat amb la legislació vigent en matèria de recerca de proves i, en especial, amb l’article 87 del Codi de procediment penal. Si aquesta normativa així ho exigeix, l’Oficina de Recuperació d’Actius ha d’obtenir l’autorització judicial escaient per accedir a la informació sol·licitada i difondre-la a altres organismes estrangers equivalents.
3. En cas que la informació obtinguda de l’altre organisme estranger equivalent estigui subjecta a la regla d’especialitat, la seva transmissió a un tercer organisme estranger equivalent únicament es pot realitzar amb el consentiment de l’organisme que va proporcionar la informació.
Article 4
Terminis per al lliurament d’informació sol·licitada per altres organismes estrangers equivalents
1. Quan la informació sol·licitada es trobi en una base de dades a la qual tingui accés directe l’Oficina de Recuperació d’Actius, aquesta Oficina ha de respondre en un termini màxim de vuit (8) hores a les sol·licituds urgents d’informació relatives als delictes següents: associació il·lícita; terrorisme; tràfic de persones per a la seva explotació laboral; proxenetisme i pornografia infantil; tràfic il·legal de drogues tòxiques; tràfic il·legal d’armes, municions o explosius; corrupció; blanqueig de diners o valors; falsedat de monedes i efectes timbrats; delictes contra el medi ambient; homicidi i assassinat; lesions qualificades; tràfic d’òrgans, teixits, cèl·lules o gàmetes humans; detenció il·legal i segrest; discriminació; robatori qualificat; estafa; xantatge i extorsió; delictes contra la propietat industrial; falsedat de documents administratius; frau electoral; transport i dipòsit il·lícits de material nuclear o productes radioactius; agressió sexual constitutiva de violació; incendi forestal i estralls d’incendi; i segrest de naus i aeronaus.2. En cas que l’Oficina de Recuperació d’Actius no pugui respondre en el termini de vuit (8) hores, n’ha de comunicar els motius a l’organisme estranger equivalent sol·licitant-ho per mitjà del formulari recollit a l’annex A.
En cas que el lliurament de la informació sol·licitada en un termini de vuit (8) hores sigui desproporcionat, l’Oficina de Recuperació d’Actius pot ajornar aquest lliurament. En aquest cas, ha d’informar immediatament l’organisme estranger equivalent sol·licitant de l’ajornament i facilitar-li la informació sol·licitada tan aviat com sigui possible i, com a màxim, en un termini de tres (3) dies.
3. L’Oficina de Recuperació d’Actius ha de respondre les sol·licituds no urgents d’informació relatives als delictes esmentats a l’apartat 1 d’aquest article en el termini d’una setmana, sempre que la informació sol·licitada es trobi en una base de dades a la qual tingui accés directe.
En cas que l’Oficina de Recuperació d’Actius no pugui respondre en el termini d’una setmana, n’ha de comunicar els motius a l’organisme estranger equivalent sol·licitant per mitjà del formulari recollit a l’annex A.
4. En un altre supòsit, l’Oficina de Recuperació d’Actius ha de respondre les sol·licituds d’informació en el termini de catorze (14) dies.
En cas que l’Oficina de Recuperació d’Actius no pugui respondre en el termini de catorze (14) dies, n’ha de comunicar els motius a l’organisme estranger equivalent sol·licitant per mitjà del formulari recollit a l’annex A.
5. Quan sigui necessària l’autorització judicial, l’Oficina de Recuperació d’Actius ho ha de comunicar a l’organisme estranger equivalent sol·licitant per mitjà del formulari recollit a l’annex A i indicar la duració estimada del procediment.
Article 5
Intercanvi de bones pràctiques amb altres organismes estrangers equivalents
L’Oficina de Recuperació d’Actius intercanvia amb altres organismes estrangers equivalents informació sobre les millors pràctiques per augmentar l’eficàcia de les mesures relatives a la localització i la identificació dels productes de les activitats delictives i altres béns o fons relacionats amb el delicte que puguin ser objecte d’un embargament, d’una confiscació o d’un comís dictat per l’autoritat judicial competent.Article 6
Protecció de dades de caràcter personal i utilització de la informació
1. L’Oficina de Recuperació d’Actius ha d’actuar, en el marc de les seves funcions, amb plena observança de la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal.2. La informació enviada i rebuda per l’Oficina de Recuperació d’Actius únicament pot ser utilitzada per a la finalitat per a la qual va ser facilitada o per prevenir una amenaça greu i imminent de la seguretat pública.
El tractament d’aquesta informació per a altres finalitats requereix l’autorització prèvia de l’organisme transmissor.
3. Quan faciliti informació, l’Oficina de Recuperació d’Actius pot imposar condicions per utilitzar la informació enviada a l’organisme estranger equivalent receptor. També pot imposar condicions relatives a la notificació dels resultats de les investigacions o de les operacions en el context de les quals s’hagi produït l’intercanvi d’informació.
4. La informació facilitada per l’Oficina de Recuperació d’Actius en el marc d’aquest Reglament no pot ser utilitzada per les autoritats estrangeres equivalents receptores com a prova davant una autoritat judicial, llevat que l’Oficina de Recuperació d’Actius ho autoritzi prèviament de forma expressa.
Quan s’hagi obtingut una informació provinent d’un organisme estranger equivalent i aquesta informació pugui ser utilitzada com a prova davant les autoritats judicials andorranes, l’Oficina de Recuperació d’Actius ha d’obtenir el consentiment de l’organisme estranger equivalent que hagi facilitat la informació en cas que sigui necessari de conformitat amb la legislació de l’Estat d’aquests organismes.
5. L’Oficina de Recuperació d’Actius ha de tindre degudament en compte, en cadascun dels intercanvis d’informació que realitzi, les obligacions en matèria de secret de les investigacions i, així mateix, ha de garantir la confidencialitat de tota la informació que li sigui facilitada amb aquest caràcter i exigir als organismes estrangers equivalents als quals faciliti informació que en preservin la confidencialitat.
Article 7
Motius per no comunicar informació
1. L’Oficina de Recuperació d’Actius pot rebutjar facilitar informació:a) Que pugui perjudicar interessos essencials en matèria de seguretat del Principat d’Andorra.
b) Que pugui perjudicar una investigació en curs, en fase judicial o no, o la seguretat de les persones.
c) Quan facilitar aquesta informació sigui clarament desproporcionat o irrellevant per a la finalitat que persegueix la sol·licitud.
d) Quan la sol·licitud es refereixi a un delicte castigat amb una pena de presó el límit màxim de la qual sigui igual o inferior a un any de conformitat amb el Codi penal andorrà.
2. L’Oficina de Recuperació d’Actius ha de rebutjar facilitar la informació sol·licitada si, quan ho requereixi la legislació aplicable, l’autoritat judicial competent no ha autoritzat prèviament l’accés a aquesta informació, el seu intercanvi i la seva difusió a altres organismes estrangers equivalents.
Cosa que es fa pública per a coneixement general.
Andorra la Vella, 11 de juny del 2014
Antoni Martí Petit
Cap de Govern
Cap de Govern
Annex A
Annex B
Inclou modificacions de:
- No hi ha resultats per a la cerca.
- No hi ha resultats per a la cerca.
Derogat per:
- No hi ha resultats per a la cerca.